• Príbeh Fándlyho školskej komunitnej záhradky pokračuje

            Ideálnym obdobím na sadenie ovocných stromov a kríkov je október a začiatok novembra, kedy sú stromy už vo fáze vegetačného pokoja. Stromčeky majú pri jesennej výsadbe čas do príchodu zimy ešte zakoreniť, a budú tak lepšie pripravené na nasledujúce vegetačné obdobie.  Aj toto sa naučili naši žiaci od „živej učebnice“ pána Bánovského, ktorý sa aktívne venuje ovocinárstvu.

            Šiestaci, siedmaci, ba ani ôsmaci si neváhali zašpiniť ruky v našej formujúcej sa „Fándlyho školskej komunitnej záhradke“. Pripravovali jamy na výsadbu ovocných stromov,  pridávali mykorhízne huby pre lepší rast, sadili, zalievali, počúvali rady skúseného človeka.  Pán Bánovský im ukázal ako pripraviť stromček na výsadbu, ako upraviť korene i konáriky. Zašpinené ruky stáli za to. Podarilo sa vysadiť hrušku, figu, višňu, egreše, aróniu, ríbezle i čučoriedky. Teraz zostáva už len prečkať zimu a počkať na sladké výsledky ich práce.

            Aj takto vyzerá zážitkové učenie na našej škole. Zážitkové učenie je považované za  jednu z najúčinnejších foriem učenia sa. Jedná sa o iný prístup pri učení, kedy sa miesto nudných grafov, tabuliek, čítania textov predkladajú ľuďom zážitky. Ak na vlastnej koži zažijeme niečo zaujímavé, vytvorí nám to skutočné spomienky,  ktoré pretrvajú omnoho dlhšie, ako len „nabiflené“ vedomosti.

            Touto cestou chceme poďakovať pánovi Bánovskému, že si opäť našiel čas a priniesol našim žiakom zážitok z učenia. Takisto ďakujeme Nadácii SPP, ktorá finančne podporila vznikajúcu „Fándlyho školskú komunitnú záhradku“. V neposlednom rade, patrí vďaka pani učiteľkám a žiakom, ktorí priložili ruku k dielu.

            Naša záhradka ešte zďaleka nie je hotová, je pred nami veľa práce. My sa však práce nebojíme a na jar nás čaká ďalšie pokračovanie tohto príbehu.  

          • Čaro jesene - tekvicový festival

            Koniec  októbra  na našej škole patril „Tekvicovej paráde“. Ako pominulé roky, aj tento rok žiaci priniesli krásne, nápadité a tiež strašidelné tekvice. Na výzdobu použili prírodné materiály. Boli umiestnené  vonku na chodníku a lemovali vstup do našej školy. Mohli  ich obdivovať  nielen naši žiaci a rodičia, ale aj okoloidúci. Ďakujeme všetkým žiakom - svojou tekvičkou skrášlili priestor pred školou. Najnápaditejších  10  tekvíc bolo odmenených malým darčekom. Vaše výtvory a tiež víťazné tekvice si môžete  pozrieť  vo fotogalérii. Tešíme sa na vaše nápady aj o rok.

            Výhercovia:

            Michal Vőroš 1.A

            Filip Jaška 1.C

            Karin Vydarená 2.B

            Soňa Lőrincová 4.A

            Dávid Godály 3.B

            Michelle Šemeláková 2.A

            Ruženka Poláková 4.A

            Tereza Kubánková 5.C, Hana Vrtíková 5.D

            Sára Cicka 2.C

            Dominika Podoláková 3.B

             Mgr. S. Paldanová, Mgr. R. Faktorová, Mgr. Z. Gašparíková

          • Návšteva Viedne

            Dňa 23. 10. navštívili najstarší žiaci jazykového modulu rakúsku metropolu  Viedeň. Poprechádzali sa historickým centrom Viedne, spoznali nádhernú architektúru mesta spolu so svetoznámymi dominantami ako Hofburg, Parlament, Rathaus, Stephansdom, či  kostol kapucínov s hrobkou Habsburgovcov. Fascinujúce krásy prírody, ich dejiny, najrozmanitejšie exponáty zvierat z celého sveta, minerálov a pravekých tvorov obdivovali v prírodovednom múzeu. 

            A čo sa žiakom po krásnom slnečnom dni vrylo do pamäte?

            "Nádherná architektúra, budovy, sochy, koče s koňmi, pekní vojaci pred Hofburgom, rozchod v múzeu, zvieratá, minerály, kopec zážitkov s kamarátmi a tovar v obchodoch."

             

            Mgr. Z. Hodúrová

          • Jesenná brigáda v ŠKD

            Piatkové veterné počasie nám do areálu školy nafúkalo veľké množstvo odpadkov. Preto sme sa v ŠKD rozhodli zorganizovať brigádu. Deťom sme rozdali rukavice, poučili sme ich o bezpečnosti a hor sa do práce. Deti sa s veľko chuťou pustili do upratovania a to nie len v areáli školy, ale aj v jej okolí. Niektoré pani vychovávateľky sa dokonca tématicky obliekli a poslúžili deťom ako pomôcka pri separovaní odpadkov. No schválne, vedeli by ste čo, ktorá zbierala? Za pomoc ďakujem pani vychovávateľkám a všetkým deťom. Veľké poďakovanie patrí aj našim najmenším prváčikom, ktorí sa k nám s radosťou pridali.

            Vychovávateľka Tánička

          • Fándlyho rínek v znamení sladkých a slaných domácich dobrôt

            V krásne pondelkové dopoludnie sa u nás dnes konal Fándlyho rínek, ktorý sa tešil u detičiek veľkému úspechu. Rínek sa konal pri príležitosti narodenia J. Fándlyho (21. októbra). V ponuke boli sladké aj slané dobroty a na pitie jablkový džús. Záujem bol veľmi veľký. Domáce čerstvo upečené perníčky, bábovky, štrúdle, mafinky, pagáčiky, ako aj všetky dobroty deťom veľmi chutili. Môžeme povedať, že sa rínek pod záštitou podporného tímu vydaril. Predaj dobrôt mal charitatívny rozmer. Výťažok z predaja použijeme na zveľadenie busty Juraja Fándlyho a jej okolia pred školou.

            Týmto chceme poďakovať všetkým, ktorí prispeli organizáciou, pečením a kúpou dobrôt.

            Mgr. Žaneta Baudyšová a podporný tím.

             

          • VIAC LÁSKY, MENEJ PLASTOV

             

            Na hodinách techniky  a ekológie sme sa vo štvrtok 19. 10. 2023 so 6.B zapojili do dušičkovej výzvy Zelenej školy - Viac lásky, menej plastov, ktorej hlavným cieľom bolo inšpirovať k znižovaniu odpadu na cintorínoch a ísť tak príkladom obciam, mestám a verejnosti.

            Našou úlohou bolo nazbierať prírodný materiál a vyrobiť z neho biologicky rozložiteľné venčeky bez pomoci drôtov, tavnej pištole a plastov, s použitím len jutového špagátu. Ako sa nám darilo si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

             

            Tvorivá 6.B a pani učiteľky

          • Upiecť si voňavý chlieb...

            Medzinárodný deň chleba sa oslavuje 16. októbra pri príležitosti výročia vzniku Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN . Pri tejto príležitosti si tretiaci vyskúšali upiecť vlastné voňavé chlebíky.  Zistiť, akou cestou prejde chlieb, kým si ho doma natrieme maslom alebo nátierkou bola naša téma na vyučovaní. Aké povolania ľudí sa podieľajú na jeho príprave od pestovania obilia až po dovoz do obchodu a jeho predaj, či poznanie, že chlebík si môžeme upiecť aj domáci s rôznymi obmenami.  Spoločne sme pracovali na pracovných listoch na túto tému, kým sa nám chlebíky upiekli. Chutili a voňali výborne. Mňam.

            "Koláče sa prejedia, chlieb nie ". (slovenské príslovie)

            žiaci 3.A a tr.uč. Z. Pekarová - Pekaríková :))

             

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje