• Vianočný stromček

            Tradície vianočného stromčeka a výzdoby siahajú do rôznych kultúr a období. Je to celkom zaujímavý príbeh!

            Vianočný stromček pochádza z Nemecka, kde sa tradícia začala v 16. storočí. Hovorí sa, že Martin Luther, nemecký kazateľ a reformátor, bol prvý, kto umiestnil stromček zdobený sviečkami v dome. Podľa legendy, keď sa šiel prejsť lesom v noci pred Vianocami, videl krásne svetlo hviezd medzi stromami. Rozhodol sa priniesť túto krásu domov a umiestnil malý stromček do izby, ozdobil ho sviečkami a malými papierovými ozdobami.

            Tradícia zdobenia stromčeka sa postupne rozšírila po celom svete, a s ňou aj rôzne druhy ozdôb. Pôvodné ozdoby boli často jednoduché -  jablká, orechy alebo papierové ozdôbky. Postupom času sa vytvárali ozdoby z rôznych materiálov a dnes môžeme vidieť ich pestrosť.

            Svoje čaro majú ozdoby z prírodných materiálov a pridávajú prirodzenosť do vianočnej výzdoby. Vytváranie vianočných ozdôb z prírodných materiálov môže byť nielen kreatívne, ale aj ekologické a tradičné. Druháci a štvrtáci sa pustili do vlastnej tvorby a vytvorili na hodinách výtvarnej výchovy a pracovného vyučovania  jedinečné ozdoby pre náš vianočný stromček. Použili drevo, ovocie (jablká, pomaranče, citróny), orechy, šišky, kôru, vetvičky, šípky a špagát. Celkový dojem je ten, že stromček nie je len dekoráciou, ale živým kúskom prírody, ktorý prináša radosť a teplé pocity v srdci každého, kto sa na neho pozrie. 

            Nech vianočný zvonček šťastím Vám zvoní a vianočný čas v lásku sa zmení, nech tak krásne ako sa hviezda ligoce, prajeme Vám nádherné Vianoce.

            Žiaci z 2.B, 2.C, 4.A a triedne pani učiteľky

          • Žiaci vytvorili vianočný EKO Betlehem

            Žiaci našej školy sa aj predmetom náboženská výchova zapojili do enviromentálneho projektu Zelená škola a to vytvorením netradičného Betlehemu z prírodného materiálu. Zároveň takouto formou si pripomenuli aj 800 rokov od vzniku prvých jasličiek, ktoré v talianskom Grecciu dal postaviť svätý František z Assisi a ktorá sa potom rozšírila do celého sveta.

            Už počas adventného obdobia sa žiaci náboženskej výchovy 2. stupňa, pod vedením pani učiteľky Mgr. Márii Sedlárovej, pustili do zhotovovania vianočného EKO-Betlehemu, vytvoreného z rozličných prírodných materiálov ako kameň, drevo, hlina, kartón, mach či slama. Svojou činnosťou sa tak zapojili, v rámci svojho predmetu, do výchovno-vzdelávacieho eko-projektu Zelená škola, ktorej cieľom je viesť k rešpektovaniu a ochrane životného prostredia.

            Žiaci s veľkou kreativitou pristúpili k stvárneniu tejto večnej témy narodenia Ježiša Krista, aby tak motivovali svojich spolužiakov k pravej podstate Vianoc - a to je Dieťa v jasliach. V tomto roku si pripomíname presne 800-sté výročie vzniku, prvých jasličiek, ktoré v talianskom Grecciu vytvoril svätý František, aby tak mohol intenzívnejšie prežívať krásu a hĺbku tajomstva Vianoc - tajomstva vtelenia Božieho Syna. Betlhem ako výsledok práce žiakov bude venovaný miestnemu farskému úradu v Seredi, ktorý túto aktivitu detí ocenil.

            Porubanová, Sedlárová  

          • Potrebujeme viac času na čítanie...

            ... povedali si v tento predvianočný čas niektorí žiaci, odložili učebnice a zmenili triedu na malú literárnu kaviareň. Pri voňavom vianočnom čajíku a sladkých dobrotách sa rozprávali o knihách, ktoré práve prečítali. A veru to bola pestrá debata. Svoje čaro (a čary) nestratil Harry Potter, vrhali sa do záchrany zvieratiek, riešili detektívne aj ľúbostné zápletky. Nechýbali ani encyklopédie a komiksy. O každej knihe hovorili s nadšením a prezentovali ju pekným projektom. Napriek tomu, že za oblokom nebolo vianočné počasie, nám v triede bolo vďaka koledám a príjemnej nálade krásne.

            A ja verím, že takýchto príjemných chvíľ zažijeme ešte veľa, chvíľ, kedy si povieme, že nám je v škole dobre a tí najhorší učitelia na svete zostávajú iba v knihe😊

            Milí naši knihožrúti, knihomoli, knižní závisláci, prajeme vám všetkým príjemné prežitie vianočných sviatkov, veľa knižných aj neknižných darčekov, pohodu v kruhu rodiny a úspešný vstup do nového roka.

            KLUB MILOVNÍKOV DOBRÝCH KNÍH

            (E. Švandová)

          • Vianočné tvorivé dielne v 10. oddelení ŠKD

            Prišiel dlho očakávaný deň „D“ našich tvorivých dielní v školskom klube. Deti si pozvali svojich najbližších, kto mal chuť a čas priložiť ruku k dielu.

            Skôr, než prišli rodičia deti vlastnoručne pripravili sladký vianočný punč. Počas prípravy bola výborná nálada, každý chcel pomôcť, ochutnávať či je dosť ovocia, cukru, citrónovej šťavy, škorice, či klinčekov.

            Punč bol na svete a pripravený na ponúknutie pre všetkých. Bol výborný.

            Deti svojich rodičov pekne privítali, oboznámili všetkých s programom, ktorý bol bohatý na kultúru, pracovné nasadenie ba nechýbalo i prekvapenie v podobe Mikuláša, ktorý naozaj deti  prekvapil i počastoval odmenami takými i onakými. Bol perfektný „ĎAKUJEME TI MIKULÁŠ“.

            Každý mal svoje pracovné miesto, pomôcky, vyhrnuté rukávy až po lakte, chuť pracovať a nebáť sa zašpiniť si ruky od farieb. Atmosféra bola príjemne vianočná. V spolupráci veľkých i malých rúk vznikali krásne vianočné mega medovníky, síce z kartónu ale farbami to len tak hralo. Popri práci sme počúvali vianočnú hudbu, pili už spomínaný vianočný punč a jedli výborné medovníky, ktoré si deti samé upiekli.

            Ďakujem mojim ŠKD detičkám z 10. oddelenia, ich rodičom a všetkým, ktorí prispeli svojou prítomnosťou a urobili radosť svojim ratolestiam.

            Vychovávateľka 10. oddelenia ŠKD Oľga Haršányiová

          • Kúzelný svet Malého princa

            Kto by nepoznal čarovný príbeh francúzskeho spisovateľa a letca A. de Saint-Exupéryho o malom zlatovlasom chlapcovi, ktorý cestuje vesmírom, spoznáva nových ľudí a získava nové zážitky.

            V chladné pondelkové ráno boli aj naši ôsmaci pripravení cestovať za novými zážitkami. V Bratislave navštívili netradičnú výstavu Elišky Podzimkovej venovanú Malému princovi, literárnej klasike prepájajúcej svet detí a dospelých. Pre svoje netradičné ilustrácie si vybrala Island a fotografie tejto „vesmírnej“ krajiny prepojila s príbehom malého medziplanetárneho cestovateľa.

            A tak sme mohli pomocou moderných technológií rozhýbať nevšedné ilustrácie a užiť si naplno čarovný svet A. de Saint-Exupéryho. Veď posúďte sami... .

            E.Švandová

          • Vianoce pre ŠKD rovesníkov

            Advent, čas vianočný, všetci sa pripravujeme na najkrajšie sviatky v roku: nakupujeme, pečieme, tešíme sa na rodinnú pohodu, detskú radosť. No a takou úprimnou radosťou pre deti z 10. oddelenia ŠKD  bolo pozvanie všetkých ŠKD rovesníkov na pódium, kde si každý , kto mal odvahu mohol užiť kúsok svojej slávy.  Vystúpenie detí bolo plné vianočných tradícií a zvykov ako sa ľudia na Slovensku zabávali na Ondreja, na Luciu, ako chodili chlapci koledovať, nechýbali vinše, veselé básničky, spev vianočných kolied či piesní no a naši najmladší nám predviedli krásny príbeh o vianočnej vločke, rytmické tančeky, ktoré navodili príjemnú vianočnú atmosféru. 

            Príprava celého programu bola náročná, no všetka ťarcha či tréma zmizla razom na pódiu a radosť z úprimného potlesku nás hriala pri srdiečku, tváričky a očká žiarili spokojnosťou. Veľká vďaka patrí hlavne detičkám, ktoré sa zodpovedne pripravovali pod vedením šikovných vychovávateliek.

            Krásne Vianoce, vychovávateľka 10. oddelenia ŠKD Oľga Haršányiová

          • Šaliansky Maťko

            V dňoch 14. a 15.  decembra 2023, sa na našej škole konalo školské kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko. Šikovné recitátorské talenty sa predviedli svojimi vynikajúcimi výkonmi a každý zaujal svojím výnimočným prednesom povesti. Aj tento rok preriedila choroba rady súťažiacich, no napriek tomu nebola núdza o krásne ukážky a šikovných žiakov.

            Súťaž prebiehala v troch kategóriách a bolo naozaj ťažké určiť víťaza. Ale, ako povedala p. učiteľka Iveta Labajová, víťazom bol každý.

            V I. kategórii (2. a 3. ročník) zvíťazila Eliška Sedlíková z 3.C, na 2. mieste sa umiestnila Ninka Sopčáková z 3.A a tretie miesto obsadila Kristínka Hanusová  z 2.B.

            V II. Kategórii (4. a 5. ročník) sa na 1. mieste umiestnila Nikolka Gemeriová z 4.C, 2. miesto patrí Leile Elkhatib zo 4.A a 3. miesto obsadila Noemi Kižňanská zo 4.B.

            V III. Kategórii si víťazstvo vyrecitovala Ninka Vidovičová zo 6.B, 2. miesto obsadil Miško Šunderlík zo 6.D a 3. miesto patrí Simonke Lehotovej zo 6.D.

            Víťazom srdečne blahoželáme a držíme im palce pri reprezentácii školy na okresnom kole.

            Naša vďaka však patrí všetkým súťažiacim, ktorí sa nebáli, našli čas a chuť a potešili nás svojím talentom.

            E. Švandová a I. Labajová

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje