• Zberný dvor Sereď

            Nedávno sme si vyučovaciu hodinu vlastivedy užili vonku. Začala sa vychádzkou do zberného dvora v Seredi.

            Tam nám ochotný pán Chmelár porozprával zaujímavé a užitočné informácie. Dozvedeli sme sa aké rôzne druhy odpadov sa sem dajú odovzdať, a že v špeciálnom kútiku sa dá nájsť zasa rôzny nábytok, hračky, či potreby pre kutilov, ktoré čakajú na ďalšie využitie. Porozprávali sme sa o tom, ako týmto spôsobom pomáhame prírode a celkovo planéte ako takej. Hodinu sme využili aj medzipredmetovo a pán Chmelár nás všetkých na obrovskej váhe odvážil. Našou úlohou bolo vypočítať hmotnosť p. učiteľky a p. Chmelára, keď k nám postupne pristúpili. Keďže zvládneme toho ešte viac, pokračovali sme zaokrúhľovaním daných čísel. Na spiatočnej ceste sme mali dostatok priestoru na rozhovor medzi nami o negatívnom vplyve človeka v lese. Všimli sme si v okolí neporiadok, ktorý sa stal pre nás pozitívnou výzvou a vyzberali sme okolie s odpadkami. Všetkých nás potešila pochvala od okoloidúcej tety.😊Po príchode do školy sme ešte pokračovali v téme a vytvorili sme si osnovu rozprávania z našej exkurzie. Takto sme to dokázali prepojiť aj s učivom slovenského jazyka. Učivo z vlastivedy: Chránime svoju obec a jej okolie sa nám teda v tento deň učilo oveľa jednoduchšie a rýchlejšie.

            Žiaci 3.B a p. učiteľka Mirka

          • 6 KROKOV K AKTÍVNEMU OBČIANSTVU

            Počuli ste už o Organizácii zodpovednosti výrobcov ELEKOS? My vám už vieme o nich niečo povedať, pretože sme sa od nich dozvedeli veľa zaujímavostí.

            Na envirovzdelávaní, v pondelok 26.02.2024, nám lektor programu p. Mgr. Vladimír Juríček predstavil OZV Elekos. V spolupráci s naším mestom je aktuálne zmluvným partnerom pre zabezpečenie i financovanie triedeného zberu vybraných zložiek komunálnych odpadov (papier, sklo, plasty, kovy a viacvrstvové kombinované materiály). Priblížil nám ich vplyv na životné prostredie a zdravie človeka, triedenie, recykláciu, minimalizáciu a taktiež predchádzanie jeho vzniku. Keďže sme Zelenou školou a v súčasnosti sa zapájame do rôznych aktivít v environmentálnej téme Odpad, sme vraj „špičkovo“ prekvapili našimi správnymi odpoveďami. Určovali sme čas rozpadu jednotlivých odpadkov z rôznych materiálov a preverili sme si vedomosti z ich triedenia do správnych komodít.

            A aké sú výhody triedenia a zberu odpadu?

            1. Vraciame druhotné suroviny späť do výrobného procesu,
            2. menej znečisťujeme prostredie zo spracovania surovín a výroby nových,
            3. budujeme menej skládok a spaľovní odpadov,
            4.  zlepšujeme kvalitu životného prostredia pre ľudí vo všetkých jeho zložkách,
            5. zabezpečujeme lepší a kvalitnejší život pre budúce generácie,
            6. triedením a zberom komunálnych odpadov súčasne dochádza k environmentálnej výchove občanov.

             Tak sa pripojte ku správnym krokom a buďte aktívnymi občanmi:)

            Žiaci 4.A a 5.D s triednymi učiteľkami

          • HANDRIČKY NA VÝTVARNÚ VÝCHOVU

            Poznáte to, každý rok, jarné upratovanie a vy sa chystáte vyhodiť kopu vecí a niekedy ich dokonca ani nevyhodíte, ale uskladníte ich na minimálne ďalší rok. Časom ich buď využijete na niečo iné, alebo ich niekomu darujete. Takto sa k nám na techniku dostalo plné vrece zbytkov látky od pani Lucie Macky, mamičky našich žiakov. Netreba vždy nepotrebné alebo pokazené veci vidieť len ako odpad. Často si človek ani neuvedomuje, čo všetko užitočné a zároveň pekné, sa dá z takýchto vecí vyrobiť a predísť tým zbytočnému plytvaniu. 

            Na hodinách techniky a pracovného vyučovania deti so zvyškov látok tvorili darčeky pre budúcich prváčikov. Vyrábali handričky na čistenie štetcov na výtvarnú výchovu. Mäkké handričky sú vyrobené zo štyroch vrstiev úpletu alebo teplákoviny, v strede sú spojené gombíkom a každá vrstva je savá. Budú im veľkými pomocníkmi pri tvorení ich krásnych výtvorov aj na niekoľko rokov. Keď sa zašpinia, jednoducho sa preperú, vysušia a môžu sa znovu použiť. Už je len na nich, ktorý z týchto krásnych vzorov si vyberú.

             

            Za pomoc pri výrobe patrí veľká vďaka pani učiteľkám Z. Bukovskej, J. Hanusovej, R. Vranovičovej i S. Paldanovej a deťom, ktoré ochotne a aktívne vyrobili vyše 100 kusov týchto darčekov. Okrem handričiek ich čakajú aj iné prekvapenia z toaletných roliek či plastových vrchnákov.

            Mgr. B. Uhnáková

          • Čarovanie so slovami

            Tretí februárový týždeň sa na našej škole niesol v znamení čarovania so slovami. Konalo sa školské kolo recitačnej súťaže „Čaro slova“. Nadaní recitátori nám v troch kategóriách predviedli, že sú ozajstnými majstrami „vo svojom remesle“ a svojimi výkonmi očarili nielen porotu, ale aj spolužiakov. A napriek tomu, že víťaz môžem byť iba jeden, môžeme s pokojným svedomím prehlásiť za víťazov všetkých, ktorí nabrali odvahu a prišli nám svoju ukážku predniesť.

            I. kategória – Poézia

            1. Leila Elkhatib, 4.A

            2.  Olívia Kubányiová, 4.A

            3. Rebeka Mondeková, 3.A

            I. kategória – Próza

            1. Saskia Práznovská, 4.B      

            2. Eliška Sedlíková, 3.C

               Tamara Uhričová 4.B

            3. Branko Taufer, 2.B

                Kristína Hanusová, 2.B

            II. kategória – Poézia

            1. Rebeka Prachárová, 5.D

            2. Melisa Maronová, 5.D

            3. Eliana Mišovičová, 5.C

            II. kategória – Próza

            1. Lara Nagy, 6.B

            2. Kristína Čochráčová, 6.D

            3. Michal Šunderlík, 6.D

            III. kategória – Poézia

            1. Nina Buchová, 9.A

            2. Sabína Šunderlíková, 9.A

            3. Adam Šandor, 7.C

            III. kategória – Próza

            1. Miroslava Fabová, 9.A

            2. Samantha Mališová, 7.A

                Samuel Mišovič, 8.C

            3. Nikola Zubčáková, 7.B

             

            Všetkým skvelým recitátorom ďakujeme a víťazom držíme palce na okresnom kole.

            E. Švandová

          • Týždeň finančnej gramotnosti v ŠKD

            V školskom klube sa snažíme ukázať možnosti a cesty, ktorými je možné sa finančnej gramotnosti u detí nielen priblížiť, ale ju aj úspešne rozvíjať. V uplynulom týždni sme svoje zručnosti, vedomosti a skúsenosti s peniazmi rozvíjali pomocou rôznych aktivít. Matematické zručnosti precvičovali počítaním bankoviek a mincí, nakupovaním a interaktívnymi cvičeniami. Svoju šikovnosť a postreh využili pri hraní spoločenských hier Monopoly, Obchod, prváčikovia si vyrobili vlastné peňaženky. Sme veľmi radi, že tento týždeň žiakov obohatil o zážitky a vedomosti, ktoré využijú v bežnom živote a budeme v nich pokračovať aj naďalej v jednotlivých oblastiach výchovy a vzdelávania.

            Ďakujem deťúrencom a pani vychovávateľkám za spoluprácu.

            Mgr. Jurina Matejičková

          • Zábavné popoludnie v ŠKD

            Na včerajšiu akciu sme sa veľmi tešili a dopadlo to nad naše očakávania. Síce Tárajko a Popletajka poslali za seba náhradníkov letušku SKYE z Labkovej patroly a Toma zo známeho seriálu Tom a Jerry, ale naše deti zažili nezabudnuteľné chvíle plné súťaží, tancu, zábavy a odmien.

            Najkrajšie to vystihla naša druháčka Sárka: "Pani vychovávateľka, chce sa mi od radosti plakať ."

            Ďakujeme agentúre PRO-STAFF za krásny program a našim deťom za skvelé správanie a perfektnú spoluprácu pri súťažiach.

            Prajeme deťom, aby takéto chvíle prežívali čo najčastejšie.

            Vychovávateľky ŠKD

            Monika Hanáková

             

          • EXPERT GENIALITY SHOW

                    Ešte v decembri sa jedenásť žiakov z druhého stupňa zapojilo do súťaže EXPERT GENIALITY SHOW.  V tomto ročníku sa do súťaže zapojilo 13 392 žiakov zo 767 škôl z celého Slovenska.  A naši žiaci sa medzi nimi nestratili. Súťaž patrí medzi tie ťažšie. Piataci a šiestaci súťažia v témach Ako funguje svet a Päť jazykov kultúry. Siedmaci, ôsmaci a deviataci si môžu vybrať z tém Od Dunaja k Tatrám, Mozgolamy,  Góly, body, sekundy,  Svetobežník, Do you speak English?, Tajomstvá prírody.

                Všetci žiaci boli ocenení diplomom a malým darčekom. Tí, ktorí  sa v niektorej svojej téme vo svojej kategórií umiestnili medzi štvrtinou najúspešnejších získali diplom a titul Expert. Tí, ktorí sa ocitli vo svojej téme medzi štvrtinou najlepších naprieč kategóriami si odnášajú titul TOP EXPERT.

             Medzi našich najúspešnejších sa zaradili: 

            Damian Vranka z 5.B, ktorý získal titul Expert v oblasti Päť jazykov kultúry  

            Lukáš Vadovič zo 6.B, ktorý získal nielen titul Expert v oblastiach Päť jazykov kultúry  a Ako funguje svet ale získal aj titul TOP EXPERT.

             Všetkým, ktorí nabrali odvahu súťažiť  ĎAKUJEME a našim EXPERTOM srdečne gratulujeme.

             

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje