• Šiestaci na ceste za históriou starovekého Egypta

            Na hodinách dejepisu v tomto týždni žiaci šiestych tried spoznávali staroveké orientálne civilizácie. Jednou z nich bola aj cesta za históriou starovekého Egypta, kde mali žiaci možnosť nahliadnuť na mumifikáciu starovekých Egypťanov, ktorá bola tritisíc rokov pred našim letopočtom ešte realitou.

            Po preštudovaní nových poznatkov o mumifikácii, žiaci – rozdelení do skupín - mali predviesť a podrobne vysvetliť svojim spolužiakom, celý postup, ako vytvoriť múmiu zo spolužiaka.  Orgány si žiaci vopred vyrobili z papiera, plastelíny a želé cukríkov, ktoré potom pomocou vlastnoručne pripravených nástrojov, vytiahli z tela múmie a dali do presne určených nádob, tzv. kanopí, ktoré slúžili na ich konzervovanie.  Potom telo posypali soľou a obalili ho do toaletného papiera, namiesto ľanovej tkaniny a poukladali naň amulety, aby tak múmiu pripravili na odchod zo sveta živých. V Sieni pravdy sa potom uskutočnil súd, kde sa rozhodlo, či je duša očistená a môže opustiť telo. Na záver, položili žiaci na tvár svojim múmiám ešte masku a spolu s modlitbami sa uskutočnil záverečný pohrebný ceremoniál.

            Prostredníctvom tejto interaktívnej hodiny, sa žiaci mali možnosť preniesť do čias Starovekého Egypta a zažiť atmosféru tejto doby. Na chvíľu sa mohli stať bohom, zúčastniť sa mumifikácie faraóna či faraónky, ako aj neúprosného súdu ich duše.

             

            M. Porubanová

          • Vianočný čas

            Vystúpenie detičiek z folklórneho krúžku v DD a DSS v Seredi.

            ,,Vonku padajú z bielej sýpky, neobyčajné jemné čipky"......Krásnymi recitáciami sa začalo vystúpenie detí našej ZŠ v DD a DSS v Seredi. Vystúpenie sa nieslo v duchu vianočných tradícií. Zazneli krásne slovenské koledy ako ,,Narodil sa Kristus Pán,, či ,,Búvaj dieťa krásne,,. Spev bol pretkaný krásnymi zimnými vianočnými veršami. Dedkovia a babičky spievali s nami, čo vnieslo ešte krajšiu atmosféru. Na záver malí koledníci zavinšovali tradičné vinše. Priniesli sme starkým aj krásne vianočné pozdavy, ktoré vyrobili žiaci našej školy z tried pani učiteliek Mgr. Ivety Labajovej a Mgr. Jany Hanusovej. Za vystúpenie, ktoré vyčarilo krásne úsmevy na tvárach všetkých prítomných, si deti vyslúžili aj odmeny z rúk pani riaditeľky Mgr. Milady Floriánovej. 

            Spoločne strávený čas pri vianočnom stromčeku obohatil všetky prítomné generácie. Veľký potlesk a spokojnosť obecentstva nás utvrdila, že lásku je potrebné vždy rozdávať.

            Mgr. Žaneta Baudyšová 

          • Zrnko ľudskosti v nás

            Rok sa pomaly blíži ku svojmu záveru a naše domovy sa začínajú odievať do slávnostného šatu vianočnej výzdoby. V domácnostiach rozvoniava vianočné pečivo, počúvajú sa vianočné piesne a rodiny sa pripravujú na najkrajšie sviatky v roku. Koniec kalendárneho roka je aj v Základnej škole Juraja Fándlyho spojený s činnosťami, ktoré nesú v sebe dôležité hodnoty, posolstvá i charitatívny rozmer. Tento rok sme sa zapojili do ,,Mikulášskej zbierky sladkostí” ktorú organizovala nadácia Úsmev ako dar pre znevýhodnené rodiny. V rámci zbierky ,,Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?” potešíme aj tieto Vianoce seniorov v DD, DSS a Astoria Senior House darčekom, ktorý zahreje pri srdci Vás aj ich. So zbierkami naše charitatívne počiny zďaleka nekončia. Čaká nás ešte vianočný charitatívny predaj, na ktorý vás všetkých srdečne pozývame!

            Mgr. Hajnalka Lanczová

          • Putovanie piatakov po stopách našich predkov

             

            V stredu, 29. novembra 2023, piataci Základnej školy Juraja Fándlyho v Seredi, sa zúčastnili dejepisno-náboženskej exkurzie do benediktínskeho kláštora v Hronskom Beňadiku a na hrad v Nitre.

             

            Cieľom putovania bola návšteva známeho benediktínskeho opátstva, ktoré patrí medzi najstaršie a najvýznamnejšie stavebné a kultúrne pamiatky na Slovensku, stojace na mieste obývanom už vo veľkomoravskom období. Pod vedením pani učiteľky náboženskej výchovy, Mgr. Márii Sedlárovej, účastníkov putovania k historicko-kresťanským koreňom duchovne doprevádzal aj kaplán z farnosti Sereď, vdp. Mgr. Ladislav Mišura. Prehliadka ponúkla žiakom príležitosť vstúpiť do tajov sakrálnej architektúry kláštora pozostávajúcej z kapitulnej siene, klenotnice, knižnice, lekárne či pustovne. Prítomným sa tak priblížil mníšsky život v stredoveku, ako aj najvýznamnejšie relikvie svätých, ku ktorým patrí aj vzácna relikvia Božej krvi, ktorá bola darom od kráľa Mateja Korvína. Išlo o časť plátna šatky, ktorou Veronika utrela Ježišovu tvár pri krížovej

            ceste. Pri tejto vzácnej pamiatke mal každý možnosť sa pomodliť a prijať osobitné požehnanie. Žiakov zaujala aj prehliadka pôvodnej sýpky, bášt a nádvoria, ktorá im pomohla lepšie pochopiť systém protitureckej obrany, či výstava najstarších latinských rukopisov, ktoré vznikali v tomto opátstve. Atmosféru putovania starobylým kláštorom umocnil aj osviežujúci oddych pri bylinkovom čaji v miestnej čajovni.

            Vrcholom exkurzie bolo putovanie  na Nitriansky hrad, ktorý je nielen dominantou, ale aj najcennejšou pamiatkou Nitry. Žiaci pod vedením odborného výkladu sprievodkýň, mali možnosť vstúpiť na miesta z čias Veľkej Moravy, navštíviť Diecézne múzeum, Katedrálu sv. Emerána, či hradné nádvorie spájané s významnými osobnosťami našich dejín, ako boli knieža Pribina, Cyril a Metod alebo Corgoň.

            M. Porubanová

          • Navštívil nás Mikuláš

            Dnešné ráno v škole bolo iné.... Vonku padal sneh a do školy zavítal dobrý strýčko Mikuláš.

            Sprevádzali ho krásni, bieli anjeli a čerti, ktorí vzbudzovali rešpekt.

            Mikuláš a jeho pomocníci preverili všetky deti či sa učia a či poslúchajú. Tí, ktorí boli dobrí, sa nemali čoho obávať.

            No a tí neposlušní, nasľubovali čertom všetko možné.

            V triedach všetkých čakali maškrty, ktoré si našli v prinesených čižmičkách a mikulášskych

            ponožkách. Takto sa nám podarilo znížiť množstvo plastového odpadu, ktorý vznikal po minulé roky.

            Celé vyučovanie prebiehalo v pokojnej  atmosfére.

            Bolo cítiť, že sa blížia Vianoce na ktoré sa všetci veľmi tešíme.

             

             

          • Pozdrav od sv. Mikuláša od žiakov folklórneho krúžku

            Hovorí sa, že Svätý Mikuláš bol veľmi dobré dieťa. Stal sa biskupom. Rodičia mu však umreli, keď bol ešte mladý. Zanechali mu veľký  majetok, tak sa sv. Mikuláš nemusel báť o svoje živobytie. On sa však rozhodol všetko venovať chudobným. Na deň sv. Mikuláša sa tešia deti na celom svete. Za svoje dobré skutky sú právom odmenené sladkými dobrotami. Vyčkávajú sv. Mikuláša s láskou a spievajú mu pesničku alebo recitujú básničku. Malé ,,Mikulášske predstavenie,, si pripravili pre Vás deti z folklórneho krúžku. Prajeme Vám pekný umelecký zážitok.

             Mikulášku, dobrý strýčku,

            modlím sa ti modlitbičku, zlož tú svoju plnú tašku, daj nám z darov tvojich trošku, či koláča makového, či koníka medového. Veď ty svätý Mikuláš, veľa dobrých darov máš.

            Mgr. Žaneta Baudyšová

          • Interview so starými rodičmi o triedení odpadov v minulosti

            Naša ZŠ J. Fándlyho je zapojená v programe Zelená škola a tohtoročnou témou sú odpady. Preto sme sa s folklórnym krúžkom rozhodli, že sa tým odpadom pozrieme na zúbok. V rámci aktivity ,,Urob interview so starými rodičmi,, si deti zisťovali ako sa nakladalo s odpadmi v minulosti a dnes. Poniektorí robili rozhovor so starým rodičom osobne. Poniektorí telefonicky a iní prostredníctvom moderných technológií a video hovoru. Takže nikoho neodradila ani veľká diaľka medzi starými rodičmi a vnúčatami. Detičky sa dozvedeli nové veci ohľadom nakladania s odpadom v minulosti. Napríklad, že sa používali vratné sklenené obaly na malinovky, minerálky a mlieko. Zeleninu si zväčša vypestovali sami. Na nákup používali sieťované tašky, ktoré opakovane používali. Neboli igelitky. Miesto igelitového vrecka sa používali papierové. Na odkladanie jedla slúžili smaltové alebo hliníkové a sklenené nádoby. Nedojedené jedlo sa dávalo prasiatku alebo sliepkam a suché pečivo zajacom. Čo sa nemohlo dať zvieratkám išlo na kompost a následne sa s tým hnojilo. Papier sa používal na podpaľovanie v kachliach. Odpad sa netriedil, pretože nevznikal. Hlavne plastový odpad. Papier sa odnášal do zberu papiera a kovové veci do zberu kovov, kde následne našli ďalšie využitie. Naši starkí skonštatovali, že za ich mladých čias nebol skoro žiadny odpad. A v súčasnosti je veľmi veľa plastov. Mali by sme premýšľať pri nákupoch, čo uprednostníme. Ako nás naši starkí poučili, je veľmi dôležité triedenie odpadu. Ale ešte dôležitejšie je správať sa tak, aby odpad nevznikal. Aktivita bola pre detičky veľmi poučná a zábavná, ako uvidíte aj na fotografiách. Vždy by sme mali dbať na múdrosť našich starých rodičov.

            Mgr. Žaneta Baudyšová- vedúca folklórneho krúžku

          • ŠTYRI TÝŽDNE DO VIANOC

            Advent je obdobie pokojného predvianočného času spojeného so zapaľovaním sviečok. Pre deti je to zvedavosť a nedočkavosť pri otváraní adventného kalendára a maškrtenie sladkých prekvapení ukrytých za okienkami. Advent sprevádza adventný veniec ozdobený štyrmi sviecami, ktoré zodpovedajú počtu adventných nedieľ. Svetlo sviečok poskytuje ľuďom pocit domova a istoty aj v najtemnejšom období zimy, keď tmavé noci trvajú dlhšie ako svetlé dni. Jeden takýto veniec vyrobili naši žiaci, ale nedá sa položiť na stôl. Je velikánsky a určite ho uvidíte pri príchode do školy. Každé ráno nám pripomenie blížiace sa Vianoce. Veru tak, za štyri týždne sú tu Vianoce. Už dnes zapálime prvú sviečku na adventnom venci.


            Pani učiteľky Petrášová a Uhnáková

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje