• Rok 2022  v znamení pokrokov 

            Jeden rok skončil, ďalší začína a v ZŠ Juraja Fándlyho sa postupnými krokmi pokračuje v napĺňaní vízie o kvalitnom vzdelávaní. 

            Začiatok kalendárneho roka 2022 ešte mierne ovplyvnila pandémia koronavírusu, ale ani tá nemohla prekaziť využívanie nových multifunkčných oddychových zón, ktoré sa nám podarilo vytvoriť vďaka úspešne vypracovanému a podanému projektu vo výzve Modernejšia škola, ktorú vyhlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu ešte v roku 2021. Zóny sa začali využívať  na kultúrne vystúpenia, workshopy pre rodičov, bežné vyučovanie ale aj na blokové vyučovanie, v ktorom dochádza k prepájaniu medzipredmetových vzťahov a súvislostí. Takáto forma vyučovania bude súčasťou novej plánovanej  kurikulárnej reformy školstva, ktorá nás v tomto smere nemôže zaskočiť. Blokovým vyučovaním upriamujeme pozornosť a dávame dôraz na rozvoj “soft skills” teda mäkkých zručností, ako sú spolupráca, prepájanie kompetencií z jednotlivých predmetov a najmä ich využitie pre život v súčasnej dobe. 

            JAR

            Na jar ovplyvnilo bežný chod školy dianie za našimi hranicami na Ukrajine. Nových žiakov sme privítali s otvorenou náručou. Táto situácia nám pomohla uvedomiť si, že mier nie je samozrejmosť. Pre nových žiakov sme zabezpečili jazykové kurzy, materiálnu a psychologickú podporu. Triedne kolektívy tak boli i sú obohatené o nových členov. 

            Jar sa však niesla aj v duchu osláv, environmentálnych aktivít, športových súťaží a zápisu prváčikov. 

            Po dlhých rokoch čakania sa podarilo slávnostne otvoriť nový atletický areál. Otvorenia sa zúčastnilo vedenie mesta, bývalé vedenie školy, súčasní a bývalí učitelia telesnej výchovy i členka Slovenského atletického zväzu Iveta Putalová, ktorá si spolu s našimi žiakmi zabehla čestný štafetový beh. Celý projekt obnovy atletického areálu bol spolufinancovaný z dotácie Fondu na podporu športu. Celkové náklady projektu po navýšení predstavovali cca 161 000 eur. Mesto Sereď získalo dotáciu v celkovej výške 77 913 eur. Realizátorom prác bola firma SPORT NITRA s.r.o.. Z vlastných finančných zdrojov a za pomoci Združenia rodičov pri ZŠ Juraja Fándlyho sa nám podarilo zrekonštruovať aj asfaltovú plochu pri atletickom areáli. Celý športový areál tak opäť chytil nový dych. Všetkým patrí veľká vďaka za splnenie tohto dlhoročného sna.

            Ďalším dôvodom na oslavu bol zápis prváčikov. Rodičia nám prejavili opäť veľkú dôveru a my sme zapísali 88 žiakov. V septembri sme tak mohli otvoriť tri prvácke triedy. V súčasnosti sme so 692 žiakmi najväčšou školou v okrese Galanta. 

            Jarné slnečné lúče dali priestor i outdoorovým aktivitám. Pokračovalo sa v revitalizácii ekoučebne, vytvorili sa nové vyvýšené záhony, organizovali sa brigády, osadila sa náučná tabuľa pri ovocnom sade.  Prebiehali preventívne programy, zamerané na dopravnú výchovu a stmeľovanie triednych kolektívov, oslavy veľkonočných sviatkov, Dňa vody, Dňa Zeme,  Dňa matiek. Súťažilo sa v basketbale, volejbale, bedmintone, futbale a podarilo sa nám získať krásne umiestnenia na úrovni okresu a kraja.  Uskutočnilo sa množstvo zaujímavých exkurzií, školských výletov a nechýbala ani škola v prírode. 

            Obhájili sme titul Zelená škola. Tento titul nie je samozrejmosťou a preto sa z neho veľmi tešíme. Hrdíme sa ním ako jedna z 214 škôl na Slovensku. Na obhájení titulu pracovala tri školské roky celá školská komunita tvorená žiakmi, rodičmi, učiteľmi a dobrovoľníkmi, ktorí sú ochotní pomáhať k zlepšeniu životného prostredia. Hodnotiaca návšteva nás potešila milými slovami: „Tešíme sa, že máte výborne rozbehnutú participáciu žiakov, ktorá je pre správne fungovanie programu kľúčová. Veľmi dôležitý je aj otvorený a pozitívny prístup vedenia školy ku programu a žiakom, ktorý nesmierne napomáha správnemu uchopeniu metodiky. Celkovo je na Vašej škole cítiť ducha Zelenej školy a my ďakujeme, že sme ho mohli zažiť.“

            LETO

            Po dvojročnej prestávke sme prvé letné dni oslávili jubilejným desiatym ročníkom Vedeckého jarmoku. Tento deň je výnimočný pre celú školu. Naši žiaci v jarmočných stánkoch nielen „nakupujú“ ale i „predávajú“. Tovarom sú vedomosti, zručnosti, dobrá nálada a pocit že „dnes sa neučíme“, no pritom sa naši žiaci učia mnoho. Učia sa pracovať v tíme, komunikovať, plánovať, byť zodpovední, riešiť prípadné problémy. Učia sa pre život. 

            Tak ako po iné roky nám i v roku 2022 záležalo nielen na vzdelávaní žiakov ale aj na vzdelávaní zamestnancov. Všetci pedagogickí a odborní zamestnanci absolvovali aktualizačné vzdelávanie zamerané na nové zákony, ktoré ovplyvňujú každodennú činnosť školy. Mnohí absolvovali i iné formálne vzdelávania, ktoré boli zamerané na nové trendy vo vyučovaní, zavádzanie digitálnych  technológií, či inklúziu. V spolupráci s KC Priestor absolvovali učitelia i neformálne vzdelávanie, ktoré bolo zamerané na písanie projektov a objavenie vnútornej motivácie, ktorá je dôležitá ako prevencia vyhorenia. 

            Školský rok sme ukončili s úsmevom na perách a pocitom dobre vykonanej práce. Svedčí o tom najvyšší počet žiakov, ktorí boli ocenení Mestom Sereď, za ich úspechy v športových i vedomostných súťažiach.  Celkovo bolo ocenených 36 žiakov. 

            Počas letných prázdnin prebiehala rozsiahla a finančne náročná rekonštrukcia rozvodov tepla, ktoré boli v havarijnom stave a spôsobovali mnohé prevádzkové problémy. Vymaľovali sa ďalšie triedy, vymenilo sa osvetlenie na plavárni, bola vymenená sanita na sociálnych zariadeniach pre zamestnancov, opravený obklad v sprchách pre návštevníkov. Prebehla aj rekonštrukcia priestorov určených na poobednú činnosť školského klubu detí. 

            JESEŇ

            V septembri sme vstúpili do nového školského roka a nového certifikačného obdobia Zelenej školy. Najbližšie dva školské roky sa budeme venovať téme ODPAD. Zaviedli sme zber novej komodity, ktorou je použitý kuchynský olej. Jeho zberom nielen uľavíme životnému prostrediu, ale zároveň získame i finančné prostriedky na nákup učebných pomôcok. 

            Na škole začali v školskom roku 2022/2023 pôsobiť noví špecialisti. Na čiastočný úväzok nám pribudla školská špeciálna pedagogička pre 1. stupeň, digitálna koordinátorka a kariérová poradkyňa. Zaviedli sme novú formu osobných konzultácií v trojlístku žiak - učiteľ – rodič, ktorá sa stretla s veľmi pozitívnym ohlasom. Zo všetkých vyjadrení rodičov vyberáme: „Tento spôsob konzultácie je výborný, veľa vecí si vieme takto jednoduchšie vyjasniť. Budem rada, ak to takto bude fungovať aj nabudúce.“

             

            ZIMA

            Ku koncu kalendárneho roku sa nám podarilo vytvoriť novú počítačovú učebňu, zakúpiť výpočtovú techniku, vizualizéry, nové lavice a stoličky do jednej triedy, opravená bola strecha na plavárni, zrekonštruovala sa nakladacia rampa pri školskej jedálni. To všetko sa mohlo uskutočniť vďaka finančným prostriedkom zo združenia rodičov, vďaka dobrému hospodáreniu školy a vďaka pomoci od nášho zriaďovateľa. Predsviatočné obdobie sa nieslo v duchu pomoci, vľúdnych slov a láskavých činov o čom svedčia početné akcie pre seniorov a charitatívne akcie. Pomyselnou čerešničkou na torte, ktorú nám upiekol tento kalendárny rok bolo víťazstvo v súťaži o O2 Športovú akadémiu Mateja Tótha. 

            Na záver by sme chceli poďakovať všetkým zamestnancom, žiakom, rodičom, zriaďovateľovi a priateľom školy za úspešný rok 2022. Veríme, že v duchu spolupráce sa nám podarí úspešne zvládnuť aj rok 2023.  

             

          • Podporte priestor pre stretávačky našich/vašich detí

            Stretávačky sú miestom pre stretávanie mladých ľudí zo Serede a okolia v KC Priestor, s ktorým naša škola rada a často spolupracuje.  Sú miestom, kde si môžu mladí ľudia zo všetkých seredských (aj mimoseredských) škôl oddýchnuť, nadväzovať priateľstvá, budovať komunitného ducha, ale aj riešiť svoje problémy vďaka spolupráci so sociálnymi pracovníkmi. Potreba ich vzniku vzišla priamo od študentov a ich pedagógov, s ktorými KC Priestor spolupracuje počas celého školského roka na rozličných podujatiach a workshopoch a prehĺbila sa príchodom mladých z Ukrajiny.​​​​

            Projekt Priestor pre stretávačky rozširuje možnosti, ktoré budeme mladým v rámci pravidelných stretnutí vedieť poskytovať tak, aby sme reflektovali ich potreby.

            PROJEKT MÔŽE BYŤ S VAŠOU POMOCOU PODPORENÝ TRNAVSKOU ŽUPOU. AKO HLASOVAŤ?

            1. Otvorte si stránku https://tvorimekraj.trnava-vuc.sk/

            2. Zvoľte si okres Galanta

            3. Vyberte projekt Priestor pre stretávačky + ďalšie aspoň dva projekty.

            4. Kliknite Hlasovať a následne vyplňte formulár.

            5. Vpíšte kód, ktorý vám prišiel na telefónne číslo, ktoré ste zadali do formulára.

            6. Hotovo. Ďakujeme.

            Za získané peniaze bude zakúpené do KC PRIESTOR vybavenie, ktoré bude spríjemňovať stretnutia mladých. Budú si môcť vyskúšať muzikoterapiu aj arteterapiu, získajú pomoc od sociálnych pracovníkov a, na čo sa budú tešiť najviac, zahrajú si na novej playstation. Pretože stretávačky sú aj o spoločnej zábave v bezpečnom prostredí. 

          • O2 Športová Akadémia Mateja Tótha už čoskoro na našej škole

            V októbri sme prihlásili našu školu do súťaže o O2 ŠAMT, ktorá trvala do konca novembra. Vtedy sme len s malou dušičkou dúfali vo víťazstvo. Podarilo sa! Každý kto poslal hoci len jeden hlas nám dopomohol k tejto parádnej výhre. V našom kraji sme patrili medzi školy s počtom žiakov 271 a viac a získaním 4211 hlasov sme skončili na krásnom 1. mieste. Týmto sa chceme poďakovať všetkým, ktorí posielali hlasy našej škole, preposielali  link na hlasovanie svojim známym, priateľom, ktorí tiež hlasovali za nás hoci ani netušili prečo J. Sledovali sme každý deň koľko máme hlasov, aký máme náskok, či sa to podarí alebo nás niekto predbehne. Ale zvládli sme to. Opäť sa potvrdilo, že všetko je to len o našom prístupe, záujme a spoločne vieme toho dokázať veľa. Veľmi nás teší, že aj popri svojich každodenných povinnostiach ste si našli čas, hlasovali a vyhrali ešte raz, ďakujeme.

            A teraz čo nás čaká. Do tohto ročníka sa zapojilo 521 základných škôl a my sme jednou z 24 škôl, ktoré získali Akadémiu na obdobie od 1.2.2023 do 31.1.2024 zadarmo. Jedná sa o tréningovú skupinu 20 detí z prvého stupňa, ktoré budú mať pravidelný športový krúžok 2x týždenne. Viesť ho bude učiteľ po absolvovaní školenia a zabezpečenia metodických materiálov Akadémie. Ďalej získavame sadu športových pomôcok v hodnote 400 eur bezplatne a natrvalo, ktorá sa samozrejme bude využívať aj na hodinách telesnej a športovej výchovy. Každé dieťa z tréningovej skupiny dostane tričko, vrecko a iné drobnosti od akadémie. Po tréningoch si deti budú môcť pochutnať na horalkách od Sedity ako ich sponzora. Po zabehnutí  Akadémie na našej škole chceme zorganizovať na jar športový deň pre celú školu a budeme sa snažiť spraviť podujatie aj pre dospelých.

              Olympijský víťaz Matej Tóth nedal Akadémii len svoje meno, ale sám sa do projektu aktívne zapája. Aj keď pre pracovnú vyťaženosť nedokáže navštevovať školy osobne, plánujú pripraviť podujatie s Matejovou účasťou, kde aj našej škole budú môcť odovzdať pamätnú plaketu, ktorá bude pamiatkou za víťazstvo a účasť v projekte.

             „Úspech je súčet všetkých malých vecí, ktoré ste opakovali deň čo deň.“ – Robert Collier

          • "OD LUCIE DO VIANOC, KAŽDÁ NOC MÁ SVOJU MOC"

            Advent, čas vianočný, všetci sa pripravujeme na najkrajšie sviatky v roku: nakupujeme, pečieme, tešíme sa na rodinnú pohodu, detskú radosť. No a takou úprimnou radosťou pre deti zo 7. oddelenia ŠKD a zároveň aj pre deti z folklórneho krúžku pod vedením Žanetky Baudyšovej bolo pozvanie všetkých rodičov, starých rodičov, súrodencov, rovesníkov zo školy a najmenších kamarátov zo škôlky s pani učiteľkami. Predstavili sme im náš vianočný program „OD LUCIE DO VIANOC, KAŽDÁ NOC MÁ SVOJU MOC“. Vystúpenie detí bolo plné vianočných tradícií a zvykov ako sa ľudia na Slovensku zabávali na Ondreja, na Luciu, ako chodili chlapci koledovať, nechýbali ani vinše a spev vianočných kolied.

            Príprava celého programu bola náročná, no všetka ťarcha či tréma zmizla razom na pódiu a radosť z úprimného potlesku nás hriala pri srdiečku, tváričky a očká žiarili spokojnosťou.

            Vianočné vystúpenie sme ukončili neskôr tradične vianočným posedením v ŠKD. K spoločnému vianočne prestretému stolu sme pozvali pani učiteľku Silviku a Žanetku. Stôl bol plný tradičných vianočných dobrôt. Atmosféra v oddelení bola veselá, zabávali sme sa, jedli, spievali, bola i vianočná tombola a nechýbali ani prekvapenia pod vianočným stromčekom.

            Veľmi pekne ďakujem mojim šikovným deťom zo 7. oddelenia ŠKD, milým kolegyniam Žanetke, Hajnalke, Silvike, Jurinke, Monike za pomoc a všetkým, ktorí prispeli svojou prítomnosťou a urobili radosť svojim ratolestiam.

            Krásne Vianoce, vychovávateľka 7. oddelenia ŠKD Oľga Haršányiová

          • Ďakujeme, že nám pomáhate pomáhať

            Rok sa pomaly blíži ku svojmu záveru a naše domovy sa začínajú odievať do slávnostného šatu vianočnej výzdoby. V domácnostiach rozvoniava vianočné pečivo, počúvajú sa vianočné piesne a rodiny sa pripravujú na najkrajšie sviatky v roku. Koniec kalendárneho roka je aj v Základnej škole Juraja Fándlyho spojený s činnosťami, ktoré nesú v sebe dôležité hodnoty, posolstvá i charitatívny rozmer. Adventné obdobie sa u nás spája nielen s krásnou vianočnou výzdobou vestibulu, tried, ale aj s prípravou a organizáciou viacerých podujatí. Jedným z takých podujatí je aj tradičný vianočný charitatívny predaj, ktorý vytvára pozitívnu predvianočnú náladu. V stánku z roka na rok nachádzame zaujímavejšie výrobky ako sú výtvarné práce žiakov, vianočné dekorácie, bižutéria, medovníčky, výrobky z dreva, keramika, pohľadnice a mnoho iných krásnych vecí,  ktoré si žiaci pripravili šikovnými rúčkami za pomoci kreatívnych pedagógov, vychovávateliek a rodičov aj na vianočných tvorivých dielňach vo svojich triedach. Aj vďaka vám sa nám tento rok podarilo predajom vyzbierať 913,86 €. Výťažok z predaja tak ako každý rok použijeme na charitatívne účely, na pomoc a zmiernenie rôznych nepriaznivých životných situácií v rodinách našich žiakov a na kúpu špeciálno-vzdelávacích pomôcok pre našich žiakov. Kúpou vianočných pohľadníc ste prispeli ťažko chorým detičkám s epilepsiou z OZ Meli Beli.

            Ďakujeme všetkým, ktorí nás každý rok podporujú. Za všetky deti vám ďakujeme a želáme vám krásne a pokojné vianočné sviatky.

                                                                                                                                                                 Hajnalka a Jurinka

            Na záver pridávame Vianočný recept od našich žiakov z 4.D:

              1 kg lásky

              30 dkg šťastia

              20 dkg bozkov

              20 dkg rodinnej pohody

              10 dkg porozumenia

               2 lyžičky maznania

               2 pohladenia

               štipôčka nezbedy

               podľa chuti trpezlivosti

               veľmi veľa zdravia

            Všetko dobre premiešame, upečieme a po malých dávkach ujedáme.

            Dobrú chuť a šťastné Vianoce!

          • Šaliansky Maťko

            Vo štvrtok, 15. 12. 2022, sa na našej škole konalo školské kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko. Šikovné recitátorské talenty sa predviedli svojimi vynikajúcimi výkonmi a každý zaujal svojím výnimočným prednesom povesti. Aj keď chrípka zabránila mnohým súťažiacim v účasti, nebola núdza o krásne ukážky a šikovných žiakov.

            Súťaž prebiehala v troch kategóriách a bolo naozaj ťažké určiť víťaza. Ale, ako povedala p. učiteľka Iveta Labajová, víťazom bol každý.

            V I. kategórii (2. a 3. ročník) zvíťazila Nikolka Gemeriová z 3.C, na 2. mieste sa umiestnila Tamarka Uhričová z 3.B a tretie miesto obsadila Emka Ďuračková z 2.B.

            V II. Kategórii (4. a 4. ročník) sa na 1. mieste umiestnil Miško Šunderlík z 5.D, 2. miesto patrí Hanke Vrtíkovej zo 4.D a 3. miesto obsadila Ninka Vidovičová z 5.B.

            V III. Kategórii si víťazstvo vyrecitoval Roman Pauer zo 7.B, 2. miesto obsadila Samantha Melišová zo 6.A a 3. miesto patrí Adamovi Šandorovi zo 6.C.

            Víťazom srdečne blahoželáme a držíme im palce pri reprezentácii školy na okresnom kole.

            Naša vďaka však patrí všetkým súťažiacim, ktorí sa nebáli, našli čas a chuť a potešili nás svojím talentom.

            E. Švandová, I. Labajová, K. Hubináková

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje