• Ahojky, knihomoli a knihomoľky😊

            Radi chodíte do knižnice? Požičiavate si knihy od kamarátov? Najradšej si kupujete vlastné? Nech už je odpoveď akákoľvek, dôležité je, že radi a často čítate.

            A viete, že s knihami sa dá aj dobre zahrať? Nie? Tak vás o tom isto presvedčia žiaci z 5.C a 5.D, ktorí sa pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc zahrali s knihami trošku netradičné hry.

            Nebojte sa, žiadna knižka pri tom netrpela. A ani my, vášniví čitatelia. Práve naopak. Podarilo sa nám aj tým menej vášnivým čitateľom, či nebodaj nečitateľom, ukázať, že kníh sa naozaj netreba báť.

            Všetci žiaci si priniesli svoju obľúbenú knihu. Potom sa rozdelili do skupín a dostali 3 úlohy (ako v správnej rozprávke). Ich 1. úlohou bolo nájsť knihy podľa špeciálneho zoznamu, napr. knihu so žltou farbou na obálke, s chlapčenským menom v názve, s menej ako 50  stranami... . Ak sa im nepodarilo knihu nájsť medzi spolužiakmi, mohli si pomôcť internetom. A hoci to bola práca trochu hlučná, zabavili sa a trochu rozhýbali. Potrebovali si prekrviť mozog na ďalšie dve úlohy.

            Tá druhá spočívala v tom, že z názvov piatich kníh, ktoré mali v skupine mali vybrať 1 slovo a vytvoriť názov novej knihy. A pár vetami opísať, o čom by ich novinka bola.

            Tretia úloha spočívala v troch náhodných číslach. 1. určovalo stranu v knihe, 2. a 3. náhodné dve vety z tejto strany. No a potom už iba stačilo všetko vyhľadať vo svojich knihách a z týchto viet vytvoriť netradičný a bláznivý príbeh.

            Nuž, milí knihomoli, poviem vám, že to bola riadna zábava. Vznikli neuveriteľné knihy a príbehy, ktoré by veru stáli za uverejnenie.

            A viete čo, my ich pre vás pozbierame a postupne uverejníme. Aby sa všetci mohli presvedčiť, že knihy nie sú otrava a nuda, ale veľká zábava.

            KMDK (E. Švandová) a žiaci 5.C a 5.D

          • Olympiáda zo SJL

            Dňa 13. októbra sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády zo SJL. Odvážni súťažiaci si zmerali svoje sily v neľahkom slovenčinárskom trojboji. Súťaže, ktorú organizovala Slovenská komisia Olympiády zo SJL a Slovenský inštitút mládeže IUVENTA, sa zúčastnilo 14 žiakov z 8. a 9. ročníka. Prvú časť tvoril online test, druhú tvorba vlastného textu (umelecký opis prírody) a tretiu rečnícky prejav. V krátkom rozprávaní bolo ich úlohou pouvažovať  nad citátom Rabíndranátha Thákura. „Podľa vzhľadu môžeme posudzovať kvet, či motýľa, ale nie ľudskú bytosť.“

            Naši šikovní súťažiaci sa so všetkými úlohami statočne popasovali. Víťazstvo si odniesla Kristína Lukáčová z 9.A, 2. miesto patrí Sofii Szabovej z 9.A a 3. miesto obsadila žiačka 8.A Nina Buchová.

            Víťazke srdečne blahoželáme a držíme jej palce pri reprezentácii našej školy v okresnom kole.

            Touto cestou sa chcem však poďakovať všetkým súťažiacim, ktorí ukázali nielen svoje vedomosti zo slovenčiny, ale aj svoje dobré srdce pri tvorbe a prezentácii ústneho prejavu. Naši žiaci nám ukázali, že im ľudskosť, pochopenie a porozumenie nie sú cudzie a nie sú to pre nich iba prázdne slová.

            A my im za to všetkým zo srdca ďakujeme.

            Mgr. E. Švandová

             

          • Pozdrav pre našich starkých od detí z folklórneho krúžku

            Človek je pekný nielen vtedy, keď kráča v pružnom kroku.

            Človek je pekný podľa lásky, čo zračí sa mu v oku.

            Človek je pekný aj s vráskami, nielen keď je mladý.

            Človek je pekný hlavne vtedy, keď ho druhí majú radi.

            Pri príležitosti  mesiaca október ako mesiaca úcty k starším, si naše deti z folklórneho krúžku pripravili pre všetkých starých rodičov a seniorov usmievavý pozdrav. Stárnutie je prirodzenou súčasťou nášho života. Je to múdrosť a skúsenosti nazbierané počas dlhých rokov. Naše mladšie generácie sú odrazom starších. Deti si ponesú v živote všetko, čo ich babičky a dedkovia s láskou naučili. A za poklad, ktorý deťom odovzdajú ich starí rodičia, patrí našim starkým veľké ĎAKUJEM a prísľub, že vždy budú v našom srdiečku.

            Mgr. Žaneta Baudyšová

             

             

          • Hurá von!

            Načo sedieť v triede, keď je vonku tak pekne! 😊

            To si povedali žiaci 2.C a vybrali sa učiť von. Príroda  nám ponúka neobmedzený priestor na učenie sa. Prírodné prostredie je veľmi podnetné nielen pre deti, ale aj pre učiteľov. Ponúka širokú škálu povrchov, vôní, farieb a tvarov. Deti sa vonku učia rady, pretože sú prirodzene zvedavé a vonku majú príležitosť zmysluplne a hravo objavovať a bádať. Učenie vonku je ľahšie, pretože deti môžu zapojiť všetky svoje zmysly a veci si ohmatať a naživo vyskúšať. Učenie je tak veľmi názorné a pestré.

            Žiaci vonku skúmali tvary rôznych prírodnín. Zistili, že v prírode existuje perfektná symetria, ktorú sa učíme aj my na matematike. Skúmali geometrické útvary, ktoré majú jednotlivé prírodniny, spoznali dreviny, ktoré máme v areály našej školy. Navzájom sa niečo nové naučili o bylinkách v našej eko-učebni. Zistili, že slovenčina sa dá učiť aj vonku a strávili skvelý deň.

            Hurá von! Žiaci 2.C triedy 😊

          • Jabĺčkový deň u prvákov

            Hlavným cieľom tohto dňa bolo, aby sa naši prváčikovia  dozvedeli, že jablko je  jedno z najzdravších druhov ovocia, obsahuje veľa vitamínov, vlákniny a minerálnych látok, zlepšuje našu kondíciu, posilňuje náš imunitný systém. Veď ako sa hovorí, jedno jablko denne nahradí lekára. A tak si každý žiak priniesol v tento deň aspoň  jedno jablko a nie len to. V triede sa šírili vône rôznych dobrôt z jabĺk: koláče, štrúdle, lievance, muffiny, jablkové pité, ktoré napiekli šikovné mamičky, babičky či deti v škole s pani učiteľkou.

            Popri jedení jabĺčkových dobrôt sme sa však aj učili, ale tentoraz trochu inak. Rozdelili  sme sa do skupín a získavali jabĺčkové body. Čítali sme slabiky, ktoré sa ukrývali pod jabĺčkami. Naše pracovné listy, v ktorých sme hľadali písmenká a písali boli plné jabĺčok.

            Sčitovali a porovnávali sme počet jabĺčok, vyrobili sme si ovocné počítadlá. Kreslili a vyfarbovali sme nádherné  jabĺčka, nakreslili jabloň,naučili sme sa pesničku. Zažili sme zaujímavý, krásny deň, plný dobrôt.

            Triedne učiteľky 1.A,1.B.,1.C

          • Svetový deň potravín.

            Svetový deň potravín sa každoročne oslavuje dňa 16. októbra pri príležitosti založenia Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo. V rámci Zdravej školy , sme aj tejto téme venovali  pozornosť. Je mimoriadne dôležité, aby sme v širokej ponuke potravín vedeli rozoznať, čo je pre nás zdravé a v akom množstve. Žiaci sa zamerali na  desiate bez sladkostí, správny pitný režim, vytvorili zdravé jedlé obrázky na tanieri , riešili kvíz o zdravej výžive. Počítali sme príklady a zapojili sa do prezentácie  na danú tému. Nevynechali sme ani ochutnávku zdravých potravín a pripomenuli si , že tento deň, je aj svetovým dňom chleba. 

            Žiaci 2.A,2.B,2.C,3.A ,3.B a tr.p.učitelia

             

          • Jablkový deň

            V 4.C a 4.D prebiehalo v piatok "jablkové" blokové vyučovanie. Skupiny žiakov spoločne riešili rôzne matematické úlohy , ale tiež skákali, merali, zapisovali výkony do tabuliek,  porovnávali. Pracovali i s umeleckým textom, hľadali odpovede na otázky... Zopakovali si vedomosti z prírodovedy, aj o živote J. Fándlyho. Previedli pokusy, na internete zháňali nové informácie. Spoločne ich zapísali do hárkov a navzájom si ich odprezentovali. Naučili sa správne rozdeliť si prácu v skupine, vzájomne si pomáhať a pritom sa zmestiť do časového limitu. Po vyhodnotení sa s chuťou pustili do jabĺčok a ochutnali tiež prinesené dobroty.

            Hoci sa pri niektorých úlohách riadne zapotili, všetko stihli. Pochvalu si žiaci zaslúžia aj za dodržiavanie dohodnutých pravidiel.

            J.Hanusová,I.Labajová

          • Deň jabĺčka v 2.A

            Jabĺčko. Také obyčajné slovo a koľko vitamínov sa skrýva v tomto ovocí - typickom pre náš región. Bežne si ho kupujeme a vieme ho využiť na rôzne spôsoby. Čerstvé, sušené, v detskej výžive, v šťave alebo na chutný koláč. Má aj svoj medzinárodný deň - 21.október.

            Inak sa na jabĺčko pozreli aj žiaci 2.A triedy, ktorí mali o ňom svoje prvé blokové vyučovanie. Pracovali v tímoch na zaujímavých otázkach, využívali aj tablety na vyhľadanie potrebných informácií, navzájom si pomáhali, prácu pekne odprezentovali pred ostatnými a celý deň nám spríjemnilo toto učenie "jabĺčkové mlsanie" dobrôt, ktoré pripravili mamičky a babičky. Srdečne ďakujeme.

            Bolo to poučné , ale aj príjemné vyučovanie, trochu iné, ako sme poznali doposiaľ. Tešíme sa aj na iné témy a prácu v tímoch .

            žiaci 2.A a  tr.uč. Pekaríková

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje