• Prečítané knihomoľské leto

            Hurá, konečne tu máme prázdniny a s nimi čas plný oddychu, zábavy a relaxu. Ruka v ruke s nimi však prichádza aj prázdninový útlm. Strácame jazykové a čitateľské zručnosti, knihy zapadajú prachom a často ich vystrieda mobil. Našťastie Krajina čitateľov má na túto pliagu recept – Prečítané leto😊.

            Vďaka tejto výnimočnej aktivite môžeme „nenápadne“ naše ratolesti priviesť k letnému čítaniu. A ktovie, možno sa z toho časom stane čítanie jesenné, zimné aj jarné.

            Projekt Prečítané leto zahŕňa tri veľké letné témy, v ktorých sú ďalšie tri témy s pripraveným výberom kníh na každý týždeň.

            Ak ste zvedaví, čo to bude tento rok, prinášame vám skupinu hádaniek, ktoré vám veľa napovedia.

            A od pondelka, 3.7., vám budeme pravidelne prinášať aj knižné tipy, ktoré si pre vás pripravila Krajina čitateľov a my, milovníci dobrých kníh.

            Ak sa chcete dozvedieť viac, skúste to tu:

            https://krajinacitatelov.sk/hura-zacina-sa-precitane-leto/

            https://www.precitaneleto.sk/blog/preco

            https://www.precitaneleto.sk/

            https://www.facebook.com/krajinacitatelov/

            a samozrejme Instagram😊

            Veríme, že aj tento rok spolu objavíme a prečítame mnoho neobyčajných a zaujímavých kníh.

            Michaela Ďurišová a Erika Švandová

          • Hurá prázdniny!

            Vážení rodičia, pedagógovia, milí žiaci a priatelia školy,

            Mimoriadne rýchlo prišiel čas rozlúčky nielen s týmto školským rokom, ale v prípade našich deviatakov i s ich účinkovaním na našej škole. V prípade deviatakov môžeme konštatovať, že táto škola bola ich skutočnou alma – mater, školou, v ktorej počas života strávi žiak vždy najviac času a uchováva si na ňu množstvo pozitívnych spomienok. Milí naši deviataci, strávili ste tu deväť rokov, čo v živote človeka znamená veľa. Najmä, ak ide o obdobie, v ktorom sa formujú Vaše postoje, návyky, názory - vaša hodnotová orientácia.

            Milí naši prváci, stratila sa vaša počiatočná neistota a strach z nepoznaného. Dnes tu stojíte pred nami silnejší a múdrejší. Túto istotu vám dala škola. Škola, ktorej ste pevnou súčasťou.

            Milí žiaci, všetci, od prvákov až po deviatakov, ktorí ste nedočkavo čakali na tento deň, na úspešné ukončenie školského roku si zaslúžite čas prázdnin, čas vytúženého oddychu.

            Tu v škole, pod dohľadom vašich učiteliek a učiteľov ste počas celého roku získavali poznatky, zmúdreli ste duchom i srdcom. Učili ste sa hodnotiť ale i kritizovať a posudzovať svoje okolie, obhajovať svoje názory. Toto všetko ale vychádza  zo vzdelania. Vzdelanie, ktoré ste získali nielen počas tohto školského roku, Vám totiž pripravuje cestu, pomáha zdolávať prekážky a pomáha aj správne a s pokorou prijímať život a jeho úskalia. Aby ste boli vzdelaní a správne pripravení pre život, k tomu Vám mierou vrchovatou prispeli Vaši učitelia, moji kolegovia, celý pedagogický zbor. Oni na Vás dohliadali, oni boli k Vám láskaví a trpezliví, oni Vás pripravovali na olympiády a na súťaže, oni sa snažili pochopiť Vaše vnútro, oni boli na Vás prísni, keď to bolo treba, oni sa pokúšali odovzdať Vám čo najviac zo svojho JA. A mnohí z Vás to využili, nielen tým, že majú výborné známky na vysvedčení, že výborne obstáli v reprezentácii školy v súťažiach, o čom sme sa presvedčili v stredu na oceňovaní najúspešnejších žiakov nášho mesta, ale i úplne jednoducho tak, že sa vedia slušne správať, rešpektovať starších, byť empatickí voči svojmu okoliu.

            Milí kolegovia, vyjadrujem Vám svoju úctu a vďaku za vynaloženú prácu, ktorá je náročná, pohlcuje celého človeka, berie veľa energie, ale aj pozitívne ňou nabíja, pozná prehry aj víťazstvá, hnevá aj teší…

            Škola je zložitý komplex, kde všetko so všetkým súvisí. Bez obetavej práce našich administratívnych pracovníčok, bez našich pani kucháriek a upratovačiek by to naozaj nešlo. Aké to je, keď jedno koliesko z tohto súkolesia vypadne sme zistili, keď nám začal chýbať pán školník. Prajeme mu aj touto cestou skoré uzdravenie.

            Je dôležité oceniť tých žiakov, ktorí urobili čosi na viac. Ďakujem im za čas a energiu, ktorú vynaložili prevažne mimo vyučovania a vo svojom voľnom čase.

            zbere papiera sa spolu vyzbieralo  3 563  kg papiera. Čo je podstatne menej ako minulý rok. Preto aj ceny sú trošku skromnejšie. Najviac vyzbierala 4.B trieda -867 kg, ktorá získava finančný príspevok 100 € na dopravu na školský výlet.

            2. miesto     4.D trieda         653 kg

            3.miesto      3.C trieda         499 kg

            Jednotlivci:

            1. miesto  Sarah Majtánová     4.B     560 kg      

            2. miesto  Matúš Kamenický    2.B     406 kg      

            3. miesto  Zara Svátková         4.D    350 kg              

                  

            Vyhodnotenie zberu tetrapakov - víťazov odmenilo Mesto Sereď 

            Triedy:

            1. miesto      4.D                                  78 kg 

            Jednotlivci:

            1. miesto   Talisa  Tripes            1.A    47 kg       

            1. miesto   Tamia Tripes             3.B    47 kg

            2. miesto   Zara Svátková          4.D    42 kg

            3. miesto   Rebeka Prachárová  4.D    33 kg             

             

            Vyhodnotenie súťaže o najlepšieho žiaka školy

            I. stupeň

            1. miesto   Nikola Gemeriová              3.C      

            2. miesto   Nella Gašparíková             4.C     

            3. miesto   Tereza Kubánková             4.C      

            II. stupeň

            1. miesto      Nina Stejskalová              8.A      

            2. miesto      Lea Fogelová                   7.B     

            3. miesto      Jozef Matej Harčár           9.C       

            V každej triede máme šikovných žiakov, ktorých vyhodnotili ich triedni učitelia.

            Ceny do súťaže venovalo Rodičovské združenie našej školy, za čo ďakujeme. Prajem Vám, milí žiaci, aby ste sa inšpirovali a v budúcnosti získali také ocenenia ako tohtoroční víťazi.

            Na záver sa Vám chcem úprimne poďakovať za výbornú reprezentáciu našej školy počas celého roka. Deviatakom prajem čo najúspešnejší vstup na stredné školy a všetkým žiakom, rodičom a zamestnancom školy  želám slnečné dni plné oddychu a príjemné chvíle strávené s rodinou a kamarátmi.

            Všetkým prajem príjemné prázdniny!

          • Po stopách Jabĺčka

            V školskom roku 2022/23 sme v spolupráci s preventistkou MsP Karin Kapustovou realizovali u druhákov a tretiakov preventívny program Kamaráti Jabĺčka. Program pomáha deťom mnohými spôsobmi budovať zručnosti pre život. Keď sa deti tieto zručnosti naučia, kým sú malé, budú viac schopné zvládať problémy a krízy v dospievaní a v dospelosti. Projekt Kamaráti Jabĺčka sa skladá zo 6 modulov. Každý modul sa zaoberá inou témou: Pocity, Komunikácia, Priateľstvo, Riešenie problémov, Zmeny, Ideme ďalej. Hlavným cieľom programu je rozvoj sociálnych a emocionálnych zručností u detí, podpora ich dobrého duševného zdravia, zlepšenie komunikačných zručností, zlepšenie schopnosti nadväzovať a udržiavať priateľské vzťahy, učí ich nenásilne riešiť konflikty, ako zvládať záťažové situácie, ako sú napríklad zmena a strata. Deti sa zážitkovým spôsobom učia, že je v ich rukách, aký prístup zvládnutia situácie si zvolia. Osvojujú si nové spôsoby a stratégie zvládania problémov. Program sme slávnostne ukončili odovzdávaním diplomov v Múzejnej záhrade, no predtým na deti čakala stopovačka. Po ceste od školy po múzeum boli umiestnené pokladničky, kde  na deti čakali hádanky a kódy, ktoré ich nasmerovali až do cieľa.

            Mgr. Hajnalka Lanczová koordinátor prevencie

          • II. Účelové cvičenie žiakov 2. stupňa

            Ochrana života a zdravia ako prierezová téma, sa realizuje nielen prostredníctvom vyučovacích predmetov, ale aj samostatnou organizačnou formou vyučovania a tou je účelové cvičenie. Počas teoretickej časti ÚC, ktorá prebiehala pre žiakov 2. stupňa dňa 22. 6. 2023, sa žiaci dozvedeli ako zvládať nepredvídané skutočnosti ohrozujúce život človeka a jeho okolie. Absolvovaním učiva získali  žiaci nevyhnutné vedomosti, zručnosti a návyky potrebné na prežitie pri  vzniku mimoriadnej situácie a v čase jej vyhlásenia. Tematické celky boli zamerané na riešenie mimoriadnych situácií – civilnú ochranu, zdravotnú prípravu, pohyb a pobyt v prírode. Žiaci počas teoretickej časti sa naučili ako sa vyhlasuje evakuácia, učili sa  nasadiť ochrannú masku CO, čo si zbaliť do evakuačnej batožiny, ako poskytnúť prvú pomoc ranenému, ako sa správať pri živelných pohromách, ako prežiť v prírode, ako si založiť oheň, ako sa orientovať podľa turistických značiek a mnoho ďalších zaujímavostí.

            V pondelok dňa 26. 6. 2023 po vyhlásení poplachu, sa žiaci urýchlene presunuli z tried na školský dvor a odtiaľ postupne odišli na pochodové cvičenie na určené stanovištia v okolí Serede a Dolnej Stredy. Na stanovištiach si žiaci pod vedením vyučujúcich prakticky precvičili získané vedomosti a zručnosti. Napr. žiaci 6. roč. pod vedením pani učiteľky Petrášovej a tr. učiteľov prekonávali prekážkovú dráhu. Boli rozdelení na skupiny a každá skupina zbierala body. Hádzali granátom na cieľ, behali cez malú a veľkú slalomovú dráhu, prechádzali „zamoreným priestorom“, prechádzali úzkou lavičkou, určovali svetové strany podľa buzoly. Žiaci si precvičili aj teoretické poznatky zo zdravotnej  prípravy ako je  obväzovanie ranených, prenos ranených a stabilizované polohy. Na záver boli družstvá vyhodnotené. Na iných stanovištiach si žiaci preskúšali nasadenie ochrannej masky CO, určovali podľa mapy a buzoly miesto na ktorom sa nachádzajú a nechýbali ani športové aktivity s loptami. Aj napriek horúcemu počasiu sa žiaci do sýta vybehali, zahrali sa loptové hry a zasúťažili si v jednotlivých disciplínach.  Poďakovanie patrí všetkým vyučujúcim, ktorí pre žiakov pripravili aktivity, ktoré preverili teoretické vedomosti a spestrili pondelkové dopoludnie.

             

            Mgr. Ľubica Faktorová

          • Aktivity Zelenej školy

            Po slávnostnom odovzdaní certifikátu Zelenej školy žiaci našej školy spolu s triednymi učiteľkami vypracovali plán činností na tému Odpad. Naša trieda plnila stanovené úlohy priebežne:

            Darček pre mamu - na výrobu srdiečka sme použili letáky z obchodných reťazcov, z ktorých sme nastrihali pásiky. Tieto sme následne pomocou špajdle stočili do tenkej trubičky. Zo silnejšieho drôtu nám tatkovia vytvorili srdiečko a nastala najťažšia časť práce - obmotávanie srdiečka. Deti sa zapotili, aj sa chvíľu nedarilo, ale nakoniec vzniklo veľmi krehké srdiečko. Ešte sme vytvorili špagátik na zavesenie, kto chcel, prestriekali sme farbou a darček bol na svete! Hoci neboli dokonalé, snáď potešili aspoň trošku!

            Čo s prečítanými časopismi? No, najlepšie odovzdať ich do zberu. Pomaly, pomaličky v triede pribúdali kôpky, ale nakoniec sme vyzbierali  653 kg. Víťazom triedneho kola je Zarka s 350 kg, Mimi nazbierala 243 kg, Meliska 25 kg. Ďakujem ale všetkým, ktorí sa zapojili: Sofia, Igor, Lili, Stellka, Rebeka a Oliver. Neskôr deti prinášali aj tetrapaky. Najviac opäť Zarka 42 kg, Rebeka 33 kg a Sofia 3 kg. Trošku prispela aj Terezka. Odpad dostal novú šancu. 

            Pátranie po stopách prírodných spoločenstiev - keďže počasie nám neprialo a vytrvalé dažde zabránili vydať sa k Váhu, začali sme v škole v prírode. Pofotli sme rastliny lúk a pomocou aplikácie v mobile spoznali ich názvy. A po návrate sme pri Váhu postup zopakovali. Zistili sme, že zopár rastlín sa opakuje, ale ostatné nie. V praxi sme si odskúšali prebrané učivo prírodovedy. Bolo to zaujímavé! 

            Zbieranie odpadkov na hrádzi od trhoviska až po camping - po brigáde, ktorú organizovalo mesto Sereď na Deň Zeme ,sme prešli uvedený úsek znova a radi konštatujeme, že smetí bolo výrazne menej, len asi tretina čierneho vreca. Super zistenie a palec hore! A pochvala pre naj zberačov Adama a Sebastiána !

            Žiaci 4. D + tr.uč. 

          • Škola v prírode Nová Baňa

            Školu v prírode si žiaci 4. ročníka užili v krásnom prostredí južnej časti Pohronského Inovca v zariadení RZ Orlík. Počasie nám prialo, po dažďoch vyšlo konečne slniečko a tak si deti užili nielen hry v  areáli zariadenia, ale aj trošku turistiky. Spoznávali sme okolie, vyšli sme k Starohutskému vodopádu, zašli k miestnemu kostolíku a hoci nie všetci, zdolali sme aj lyžiarsky svah SKI centrum Drozdovo.

            Animátori sa s deťmi každý deň venovali rôznym športovým aktivitám, nacvičili spoločný tanec dievčat a chlapci zohrali napínavé súboje vo florbale. Záver pobytu patril Olympiáde. Tentoraz s neobvyklými disciplínami: drepovanie na čas, výdrž s nádobou v ruke, skok z miesta a beh cez prekážky. 

            Vo večernom programe si deti do vôle zasúťažili a vyšantili sa na diskotéke. Na izbách prebiehal čulý ruch a bolo stále veselo. Ku cti deťom slúži, že po večierke netrvalo dlho a takmer všetci spokojne zaspali. Pochváliť ich musíme aj za vzorný poriadok na izbách. V posledný večer panovala smutná nálada, mnohí by ešte radi zostali, ale nakoniec uznali, že:" Všade dobre, doma najlepšie!"

            Pred odchodom ešte spoločné foto s obľúbenými animátormi, nástup do autobusov a hurá domov! 

            Žiaci 4. ročníka, triedne učiteľky a vychovávateľky Alenka a Majka

          • Návšteva dopravného ihriska

            Po dvojročnej prestávke žiaci 1.- 4. ročníka opäť navštívili dopravné ihrisko v Galante. Deťom sa venovali inštruktori s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti dopravnej výchovy. Ako prvé si zopakovali pravidlá cestnej premávky, vedomosti o dopravných značkách, ktoré si neskôr prakticky vyskúšali svojou jazdou na bicykli a kolobežkách. Praktickú časť vykonávali na simulovanej dopravnej premávke na veľkom dopravnom ihrisku. Deti zvládli aj kruhové objazdy, riadili sa zvislým i vodorovným značením a železničným priecestím so závorami. Vyskúšali si prejazd svetelným signalizačným zariadením na križovatke. Úlohou dopravnej výchovy  je postupne pripraviť deti na samostatný pohyb v cestnej premávke – ako chodcov, tak i cyklistov a zvyšovať povedomie detí v oblasti dopravnej bezpečnosti. Deťom sa na dopravnom ihrisku veľmi páčilo, pozorne počúvali a riadili sa inštrukciami.  

            Mgr. Gašparíková

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje