• Fašiangy bláznivé...

            Dievčatá  z  2.A triedy si vo fašiangovom období pripravili veselé pásmo riekaniek, piesní a tančekov pre deti MŠ- Pažitná a MŠ-Fándlyho. Porozprávali im o zvykoch a tradíciách v tomto období a úprimne sa potešili  z neutíchajúceho potlesku milých škôlkarov. Srdečne ďakujeme pani učiteľkám MŠ a deťom za nádherné veľké aj malé   srdiečka a sladké odmeny. Tešíme sa, že sa Vám náš program páčil. Radi prídeme aj o rok.

            Už sa fašiang kráti, už sa nenavráti,

            staré baby plačú, že sa nevyskáču...

            Žiačky 2.A a p.učiteľka Zdenka Pekaríková

          • Na hodine geografie vybuchovali sopky

            Na hodinách geografie, v rámci učiva o našej planéte, zemskej kôre a jadre, žiaci V.B a V.A triedy, predviedli krásne erupcie vlastnoručne vyrobených sopiek.

            Sopky vybuchovali, iskrili a tiekla z nich oranžovo-červená láva. Stačilo k vlažnej vode pridať saponát, sódu bikarbónu, farbivo a nakoniec ocot. Po vykonaní tohto postupu sopka začala chrliť lávu. Dokonca sa prišli pozrieť aj žiaci zo susednej triedy, ktorí len s údivom pozorovali naše modely sopiek. Vysvetlili sme im, že výbuch vznikne pri vzájomnom strete dvoch litosferických dosiek, ktoré sú v neustálom pohybe. Povedali sme im aj o meste Pompeje, ktoré zničil výbuch sopky Vezuv. Totiž na svete sa nachádza mnoho činných sopiek, poznáme napr. Etnu na ostrove Sicília. Aj na Slovensku vytvorili sopky sopečné pohoria, napr. Poľana či Kremnické vrchy. Ľudia sa sopiek stále boja, no už od pradávna si uvedomovali ich užitočnosť. Bez nich by sa nevytvorila povrchová voda, rôzne rudy striebra, zlata či diamanty či termálne pramene. Aj sopečný popol obohacuje pôdu o životne dôležité živiny pre vegetáciu, zvyšuje úrodnosť. Hoci erupcie sopky majú katastrofálne následky, sopka a jej produkty majú pre život na Zemi veľký význam.

            Po úspešných prezentáciách svojich projektov sa všetci autori dočkali od spolužiakov zaslúženého potlesku.

            Mgr. Michaela Porubanová

          • Pomôžte nám vybudovať "Záhradu, ktorá učí"

            Vážení rodičia a priatelia školy,

            pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole

            • skvalitnenie vybavenia školy

            • vybudovanie exteriérovej učebne – Záhrada, ktorá učí

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to. Nájdete ho na stránke našej školy.

            https://zsjfandlyhosered.edupage.org/percenta2/

            Editovateľné tlačivo:

            https://zsjfandlyhosered.edupage.org/percenta2/vyhlasenie

            Vyplnené tlačivo nemusíte zasielať na daňový úrad, môžete využiť možnosť priniesť ho spolu s potvrdením o zaplatení dane priamo do školy. My ho doručíme za Vás.

          • Obvodné kolo vo vybíjanej mladších žiačok

            Dňa 15.2.2023 sme vycestovali na obvodné kolo mladších žiačok vo vybíjanej. Turnaj sa uskutočnil v Galante na ZŠ Štefánikovej, kde sme si zmerali sily s ďalšími 4 školami: ZŠ Abrahám, ZŠ Trstice s VJM, GJM Galanta a ZŠ Štefánikova. Odohrali sme zápasy formou každý s každým a dvaja víťazi postúpili na okresné kolo. Nám sa podarilo skvelým výkonom poraziť všetky družstvá a postúpiť. Dievčatá ukázali tímoveho ducha, fair play a podali kolektívny výkon, z ktorého sa nakonci veľmi radovali. 

            Naše družstvo tvorili hráčky:
            7.C: Ema Harčárová, Alena Šupolová, Lea Kotlárová, Laura Ončová 
            7.B: Lea Fogelová 
            7.A: Rebeka Kotúčková, Eva Delinčáková, Mercy Weiss 
            6.A: Eliška a Lea Cáková, Viktória Hudecová a Dominika Skutilová 

            Dievčatám ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a bojovné výkony!:)

            MS

          • Trojboj tretiakov a štvrtákov

                                            Trojboj tretiakov a štvrtákov

            Dnes 15.2. si zmerali sily v trojboji naši tretiaci a štvrtáci. Tak ako minulý týždeň každú triedu reprezentovali 4 chlapci a 4 dievčatá. Čakal ich skok do diaľky z miesta, hod medicinbalom z kolien a prekážková dráha, ktorá bola trošku náročnejšia ako pre prvé a druhé ročníky. Okrem kotúľa, člnkového behu, preskakovania prekážok, preskokov cez kruhy, frekvenčného rebríka museli deti zvládnuť aj plazenie, beh cez kladinu a čo sa im asi najviac páčilo bol preskok cez švédsku debnu a to všetko samozrejme čo najrýchlejšie. Spočiatku bolo na niektorých vidieť, že sa toho boja, ale keď si to vyskúšali, tak zistili, že sa to dá v pohode zvládnuť. Vo všetkých disciplínach sa určilo poradie, body sa sčítali a určili sme celkové poradie. Samozrejme prvý chcel byť každý, a preto musím pochváliť všetky deti za ich obrovskú snahu podať čo najlepší výkon aj za fandenie svojim kamarátom. Okrem diplomov, medailí a odmien bolo pre nich víťazstvom aj to, že sa nemuseli chvíľu učiť ☺ a hlavne, že sa venovali pohybu, mali z neho radosť, všetko výborne zvládli ako víťazi, pretože tí sa nikdy nevzdávajú.

            Celkovo sa do tejto športovej akcie zapojilo 102 detí - budúcich olympionikov, čo je úplne perfektné a určite naše decká šport baví, užívajú si ho a chcú behať, skákať, hýbať sa. Gratulujeme a tešíme sa na vaše ďalšie prekonané osobné rekordy aj vonku na atletickej dráhe.  Máte všetci 1*.

            Atléti z 3.A: Olívia Kubányiová, Lenka Paulisová, Natália Mrvová, Soňa Lorincová, Libor Chmelár, Simon Paldan, Sebastián Marík, David Čochráč

            Atléti z 3.B: Liana Rosivalová, Miška Hornáčková, Ema Paulovičová, Saskia Práznovská, Filip Dubnička, Adrán Práznovský, Samuel Ondrejička, Dominik Beňo

            Atléti z 3.C: Nina Ivančíková, Alina Kryvoshlyk, Nikol Gemeriová, Táňa Sojková, Jakub Blaho, Juraj Čochráč, Filip Ončo, Samuel Grman

            TOP 3:

            1. Nikol Gemeriová                                1. Samuel Grman
            2. Tatiana Sojková                                  2. Filip Ončo
            3. Saskia Práznovská                              3. Juraj Čochráč

             

            Atléti zo 4.A: Lili Vašková, Megan Husárová, Mateo Hudek, Matej Sopčák, Michal Fogel, Šimon Drábik

            Atléti zo 4.B: Klára Katreňáková, Hanka Tóthová, Soňa Takáčová, Zoja Danihlíková, Filip Gála, Damián Vranka, Adam Valenčík, Samuel Kurucz,

            Atléti zo 4. C: Nella Gašparíková, Terezka Kubánková, Adelka Vadovičová, Eli Mišovičová, Maxim Kulich, Jakub Arpáš, Adam Hupka, Samuel Švorc,

            Atléti zo 4.D: Sofia Baltésová, Hanka Vrtíková, Melisa Maronová, Dominika Šimonová, Kamil Oplt, Lukáš Oplt, Damián Hrdlica, Igor Červeň,

            TOP 3:

            1. Nella Gašparíková                            1. Adam Hupka
            2. Tereza Kubánková                            2. Kamil Oplt
            3. Melisa Maronová                              3. Igor Červeň
          • Dobrý sluha, zlý pán

            Aj tak možno stručne, no výstižne charakterizovať moderné informačno-komunikačné technológie. Deti a dospievajúci sú jednou z najviac ohrozených skupín vo virtuálnom prostredí a zároveň sú tými, pre ktorých sú nové technológie najväčším lákadlom a online svet je ich druhým domovom. Je preto nevyhnutné dbať na ich zvýšenú bezpečnosť a psychickú rovnováhu aj v online priestore. Prvým predpokladom úspešnej prevencie je predovšetkým dostatočná informovanosť. Počas druhého februárového týždňa sme si pripomenuli Svetový deň bez mobilu a Deň pre bezpečnejší internet. Pri tejto príležitosti sme spolu s preventistkami mestskej a štátnej polície pripravili interaktívne besedy pre našich šiestakov a deviatakov. S deviatakmi sme sa rozprávali na tému dezinhibičný efekt v online priestore. Prostredníctvom aktivity Súdny proces s džinom žiaci predložili argumenty, ako  nám online priestor pomáha a uľahčuje život a na druhej strane, aké má úskalia. Hovorili o tom, ako mnohým ľuďom pomáha prekonať úzkosť, strach z fyzického kontaktu, vyhnúť sa trápnym situáciám, dôkladne vybrať slová a premyslieť si odpoveď. Pomáha cítiť sa bezpečnejšie, bez strachu z osoby, s ktorou komunikuje, človek je sebavedomejší, komunikuje z pohodlia domova vo svojej komfortnej zóne, slobodne sa rozhoduje, či chce komunikovať alebo nie. Introverti ľahšie nadväzujú vzťahy, kamarátstva, pomáha im pri socializovaní sa.

            Na druhej strane majú IT technológie nielen pozitívny, ale aj negatívny vplyv, ako napríklad neefektívne trávenie voľného času, pasivita, jednostranný osobnostný rozvoj, zanedbávanie školských povinností, závislosť na technológiách, kyberšikana, ochudobnenie sociálnych kontaktov a kamarátskych vzťahov, zníženie empatie, stretnutie sa s nevhodným obsahom na internete, ale aj zdravotné riziká. 

             

            Kde hľadať pomoc

            POMOC.SK Projekt Pomoc.sk poskytuje špecializované poradenstvo pre oblasť problémov, ktoré prinášajú nové technológie – internet, mobil a pod. Je súčasťou Linky detskej istoty Unicef. Deti sa na ňu môžu obrátiť s akýmkoľvek problémom, témou alebo len s potrebou podeliť sa s niekým o svoje pocity. Problémy v rodine, v škole, s kamarátmi, učiteľmi, ale aj otázky závislostí, fyzického a psychického týrania či samovrážd, to všetko môže byť témou hovorov na tejto linke.

            STOPLINE.SK Národné centrum pre nahlasovanie nezákonného obsahu alebo činností na internete

            ZODPOVEDNE.SK Projekt  je zameraný na bezpečné a zodpovedné používanie internetu, mobilných telefónov a nových technológií. V tejto oblasti sa zameriava na zvyšovanie povedomia, šírenie osvety a prevenciu pred trestnými činmi vo svete detí a mládeže.

                                                                                                                    Mgr. Hajnalka Lanczová, koordinátor prevencie

          • Ahojky, milí knižní priatelia

            Prihovárame sa vám po dlhej prestávke spôsobenej nielen prázdninovaním, ale aj mnohými školskými povinnosťami. Našťastie sa nám už úspešne začal 2. polrok a my si môžeme trošku oddýchnuť pri dobrej knihe. Aj keď som presvedčená, že vám kniha bola vďačným spoločníkom nielen počas sviatočných dní, ale aj počas hektických dní končiaceho sa polroka. Veď na relax a oddych si treba vždy nájsť čas a na to je pre nás, knihomoľov, kniha ako stvorená.

            Preto budeme veľmi radi, keď sa s nami  podelíte o vaše knižné tipy. Správni milovníci kníh radi spoznávajú nové žánre i spracovania, radi sa nechajú inšpirovať a radi inšpirujú iných.

            Ja mám dnes pre vás inšpiráciu z Instagramu. V prvé januárové dni ma zaujalo množstvo knižných výziev a ja som rozhodla jednu pre nás vybrať.

            Budeme radi, keď sa do nej zapojíte a dáte nám vedieť, ktorá jej časť bola najľahšia, ktorá vás najviac potrápila, či ktorú ste jednoducho vzdali.

            Prajeme vám príjemné čítanie, priatelia😊

            KMDK

            P.S. Za seba sa môžem pochváliť, že sa mi jednou knihou podarilo splniť hneď tri body z výzvy. Kniha slovenskej autorky Michaely Elly Hajdukovej  Zákon krvi sa čiastočne  odohráva na Slovensku pred a počas 2. sv. vojny. A moja posledná kúpená kniha, ktorá čaká na prečítanie, je v českom jazyku. 😊

            Tešíme sa na vaše zdolané knihy!

          • Úspech v Technickej olympiáde

            Technická olympiáda  je súťaž určená žiakom základných škôl a  osemročných gymnázií, ktorá svojím obsahom motivuje žiakov k tvorivej činnosti. Má dve kategórie – pre žiakov  5. – 7. ročníka ako súťaž jednotlivcov,  pre žiakov 8.- 9.ročníka ako súťaž dvojíc. Súťaž je organizovaná v 4 kolách: školské, okresné, krajské a celoštátne. Po úspešnom absolvovaní školského a ako víťazi okresného kola súťaže sa naši deviataci Kubala Matúš a Sokol Roman zúčastnili krajského kola TO v Piešťanoch 7.2.2023. Po absolvovaní testu spolu pracovali na drevenom košíku. Netrpezlivo sme čakali na hodnotenie poroty. Chlapci získali vynikajúce 2. miesto. Máme veľkú radosť a ďakujeme Matúšovi a Romanovi za krásnu reprezentáciu školy.

            Mgr. Uhnáková B., Mgr. Petrášová B.

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje