• Ako byť darom pre druhého
          • Ako byť darom pre druhého

            Pod vedením pani učiteľky Márie Sedlárovej - v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou - sa už tretí rok, aj naša škola zapojila do projektu: "Pôstna krabička pre Afriku" – zameranú na pomoc deťom a ľuďom v rozvojových krajinách.

            Symbolom projektu je papierová krabička s príbehom dieťaťa na obale a popisom konkrétnych príkladov, akú pomoc je možné poskytnúť za jednotlivé sumy peňazí. Napríklad za 20 € získajú farmári v Ugande krabičku sadeníc, za 50 € je možné uhradiť chorému dieťaťu pobyt v rehabilitačnom centre v Rwande a za 100 € môže absolvovať mladý študent murársky kurz.

            Tohtoročnou tvárou Pôstnej krabičky bol dojímavý príbeh 6-ročného dievčatka Flower, ktoré má detskú mozgovú obrnu. Vďaka podpore zo Slovenska sa naučila chodiť, v septembri minulého roka, v rehabilitačnom centre rehoľných sestier v Cyangugu, cvičila s fyzioterapeutom. Bez finančnej podpory by jej to nikdy nebolo umožnené. Jej príbeh ilustruje potrebu pomoci a radosti z výsledku, že pomáhať sa vyplatí!

             

            Krabička je obľúbenou pôstnou aktivitou detí, ktorá ich učí nielen podeliť sa, ale je tiež príležitosťou k rozhovoru. Prostredníctvom príbehu je možné lepšie priblížiť rozličné situácie, keď nám životné okolnosti nie sú naklonené, prejaviť súcitiť, či spraviť pre druhého niečo dobré a tak bojovať s chudobou, ktorá vo svete existuje. Preto počas celého pôstneho obdobia, boli žiaci našej školy, na hodinách náboženskej výchovy, pozvaní premieňať tak svoje pôstne predsavzatia na konkrétne skutky lásky a to zrieknutím sa obľúbenej sladkosti či inej radosti a premeniť to na pôstny príspevok do pôstnej krabičky. A hoci vyzbieraná suma, je len malým darom, ale veríme, že nielen prispeje na zdravotnú starostlivosť a vzdelávanie detí v krajinách subsaharskej Afriky , ale zároveň pomáha aj samotným darcom - našim žiakom – formovať k láske ku každému človeku v núdzi.

             

            Veľké poďakovanie patrí všetkým tým, ktorí pomohli pri šírení dobra a zapojili sa do tejto zbierky, ako cesty, ktorá nás učí ľudskosti a byť darom pre druhého. Získané prostriedky vo výške 120 eur boli šekom zaslané na účet Slovenskej katolíckej charity, vďaka čomu môže táto organizácia naďalej pomáhať predovšetkým deťom v Ugande a Rwande.

          • Moderná alchymistka si doma mieša kozmetiku sama

            Minulý týždeň sa naša cvičná kuchynka premenila na voňavé laboratórium. Všade rozvoniavala vôňa čokolády, jahôd, levandule, citrusov a iných dobrôt. Za to všetko môžeme poďakovať Miške, ktorá prijala naše pozvanie a dievčatám predstavila prírodnú, bezodpadovú kozmetiku, ktorú doma vo voľnom čase vyrába.

            Na workshope sme sa naučili množstvo zaujímavých vecí, o ktorých sme predtým ani netušili. Dozvedeli sme sa, ako sa dajú chemické produkty nahradiť prírodnými. Vyrobili sme si voňavé balzamy na pery, pri ktorých sme presne vedeli, čo si do nich dávame a vieme, že to neškodí nám ani prírode. Miška nám ukázala aj iné prírodné produkty ako tuhý šampón s rozmarínovou vôňou, telové maslo, tuhý kondicionér. Výroba balzamov nebola zložitá, takže to dokáže ktokoľvek a zaujali nás aj suroviny, ktoré sme použili. Veľmi sa nám to páčilo, zažili sme príjemný čas, ktorý sme využili na niečo prospešné pre všetkých. Ďakujeme Miške, ktorá medzi nás prišla a ukázala nám iný pohľad na výrobu kozmetiky.

            Na záver vám prinášame recept na cca 5 balzamov:

            7 g včelieho vosku

            12,5 g mandľového oleja

            5,5 g mangového masla

            0,25 g vitamín E

            0,25 g príchute/vône

            Postup:

            Pracovné prostredie a všetky potrebné nádoby a pomôcky (aj tuby na balzam a svoje ruky) dôkladne vydezinfikujeme.

            Navážime si všetky potrebné suroviny a roztopíme ich vo vodnom kúpeli. Následne po roztopení nalievame hmotu do pripravených a vydezinfikovaných túb a počkáme, kým balzamy stuhnú.


            Mgr. Hajnalka Lanczová a žiačky z 8.B a 8.A
             

          • Naše hádzanárky nám robia radosť

            Žiačky CVČ v hádzanej ZŠ Juraja Fándlyho v Seredi postúpili do semifinále 48. ročníka MSR .

            Vo svojej skupine, ktorá sa hrala turnajovým spôsobom jeseň – jar, nestratili ani bod a bez problémov sa stali jej víťazkami. Družstvo sa opieralo o výborné výkony brankárky N. Chynoradskej a hráčok v poli L.Fogelovej a Z. Sojkovej. Popri nich sa postupne rozohrali a istotu v hre získavali mladé pušky. O druhom postupujúcom rozhodli až posledné zápasy a nakoniec z postupu sa tešili dievčatá z Topoľníkov.

            CVČ Zš Fándlyho reprezentovali: N. Chynoradská, J. Chudáčiková, L. Ferancová – L. Fogelová, Z. Sojková, E. Chynoradská, E. Gejdošová, M. Husárová, A. Sojková, T. Sojková, E. M. Holičková, T. Hercegová, K. Miklošíková, N. Štrbová, K. Bédiová, L. Kreháková   Tréner: Mgr. Milan Novák

          • U15 blízko k postupu na M-SR v malom futbale

            Včera 18. 4. 2023 sa odohralo 2. Kolo „Detskej ligy“ v malom futbale u nás na multifuknčom ihrisku ZŠ Juraja Fándlyho. Ku kategórii U10 a U13 pribudli ďalšie dve. Najmladšia U8 ktorú mala na starosti p. uč. Gombáriková a najstaršia U15. Počasie nám so začiatku prialo, no postupne sa zatiahlo a niektoré zápasy sa museli odohrať za malého dažďa, čo našťastie našim futbalistom nevadilo J. V starších kategóriach  sa viac darilo chlapcom z U15, ktorí vyhrali oba svoje zápasy, čím sa priblížili k vytúženému postupu. U13 včera zápasy nevyšli podľa predstáv, no šanca na postup ešte žije. Posledné kolo by sa malo odohrať opäť u nás v máji, kde sa rozhodne o postupujúcich do ďalšieho kola. Všetky fotografie, súpisky hráčov a výsledky detskej ligy si môžete pozrieť na stránke www.detskaliga.sk.

             Mário Chudík

          • 2. kolo Detskej ligy v malom futbale

            2. kolo Detskej ligy v malom futbale

            Dnes 18.4. si naši najmladší žiaci zahrali futbal na domácom multifunkčnom ihrisku. Jednalo sa o druhé kolo v malom futbale do ktorého sme postavili družstvo U8 - žiaci 1. a 2. ročníkov a U10 – naši tretiaci a štvrtáci. Najmladší hrali zápasy s deťmi z Paty a Šoporne a starší s chlapcami z Paty.  Chlapci si zápasy užili, zahrali si z chuti a ešte ich čaká jedno kolo v máji. Veríme, že sa im to podarí dotiahnuť do úspešného konca, pretože im to dnes išlo výborne za čo si zaslúžia veľkú pochvalu. Zápasy vyhrali a mali z toho veľkú radosť. Gratulujeme J

            Školu reprezentovali:

            U8: Leo Baláž, Martin Žákovič, Kristián Plavocký, Alex Farský, Sebastián Greguška, Matteo Komačka, Samuel Pollák, Šimon Poláček, Filip Vidovič, Lucas Barienčík, Gabriel Šimon

            U10: Peter Forgáč, Libor Chmelár, Filip Dubnička, Samuel Ondrejička, Adrián Práznovský, Samuel Grman, Jakub Arpáš, Maxim Kulich, Igor Červeň, Damián Hrdlica

          • ZŠ J. Fándlyho vyhrala 2. miesto na súťaži Folklórna Sereď

            Aj tento rok nám otvorila svoje brány Folklórna Sereď, ktorá bola organizovaná Maticou Slovenskou pod vedením Mgr. Slávky Kramárovej. Za našu školu Juraja Fándlyho sa súťaže v speve ľudovej piesne zúčastnili Igor Červeň, Lukáš Baudyš a Eliška Červeňová. Súťaž sa niesla v príjemnej ľudovej atmosfére a zahriala srdiečka prítomnému publiku, ako aj súťažiacim. Konkurencia bola veľmi veľká.

            O to viac nás teší, že sa náš žiak Igor Červeň umiestnil na 2. mieste. A to konkrétne s piesňami Slovensko moje, otčina moja a Po nábreží koník beží. Srdečne mu gratulujeme. A sme pyšní na všetkých našich folkloristov na škole. Igorko, ako aj jeho spolužiaci, ktorí šli na súťaž, sa venujú folklóru už viacero rokov. Po nástupe na našu ZŠ J. Fándlyho pôsobia vo folklórnom krúžku, s ktorým absolvovali viaceré folklórne vystúpenia a súťaže.

            Tešíme sa, že sa našim malým folkloristom v ľudovom svete darí. A veríme, že s novými prváčikmi nám pribudnú ďalšie talenty.

            Mgr. Žaneta Baudyšová- vedúca folklórneho krúžku

          • Majstrovstvá okresu vo florbale st. žiačok

            Okresného kola vo florbale starších žiačok v Galante sa zúčastnili aj staršie žiačky z našej školy. Postúpili z obvodného kola, ktoré sa odohralo dňa 27. 3. 2023 na ZŠ J. A. Komenského v Seredi. V piatok 14. 4. 2023 sme súťažili v hale na SOŠ obchodu a služieb s ďalšími družstvami dievčat zo škôl ZŠ  Štefánikova Galanta, ZŠ G. Dusíka Galanta a ZŠ Komenského Sereď. Dievčatá  hrali pomerne vyrovnané zápasy a až do konca súťaže nebolo isté umiestnenie ani jednej školy. Naše dievčatá bojovali o postup do krajského kola. Do poslednej sekundy stretnutia to vyzeralo na postup, ale žiaľ, v poslednej sekunde sme inkasovali gól. A to nás posunulo na 2. miesto. Hoci so ZŠ J. A. Komenského Sereď sme získali rovnaký počet bodov za jednotlivé zápasy, skóre o 1 gól nás pripravilo o 1. miesto. Ale tak to už v športe chodí. Bojovať treba do konca poslednej sekundy. Dievčatá si zaslúžia pochvalu za bojovnosť a aj 2. miesto nás potešilo.

            Družstvo st. dievčat:

            Fogelová N., Holbíková J., Jančichová V., Stejskalová N.,  Nagyová B.  - 8. A, Buranová N., Horňáková S. - 8. B, Škoríková E. - 9. A, Turiničová L., Sojková V., Sauca M., Mičániová L. -. 9. B.

            Celkové umiestnenie:

            1. miesto: ZŠ J. A. Komenského Sereď
            2. miesto: ZŠ J. Fándlyho Sereď
            3. miesto: ZŠ Štefánikova Galanta
            4. miesto: ZŠ G. Dusíka Galanta

             

            Ľ. Faktorová

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje