• Svetový deň bez tabaku

             „Pestujte potraviny, nie tabak“ , znie heslo tohtoročného Svetového dňa bez tabaku. 31. máj je každoročne vyhlásený za Svetový deň bez tabaku.Tento deň si pripomíname  od roku 1987, kedy sa členské štáty WHO rozhodli upozorňovať verejnosť na tabakovú epidémiu. Jej následkom je rozvoj závažných ochorení a úmrtí, ktoré fajčenie tabaku spôsobuje a ktorým je možné predchádzať. V mnohých krajinách sveta ľudia využívajú úrodnú pôdu na pestovanie tabaku namiesto toho, aby sa využila na iné účely, napr. na pestovanie potravinárskych plodín. Žiaci 7. A, 7. B a 7. C triedy si tento deň pripomenuli besedou, ktorú sme zorganizovali dnes, v spolupráci s Mestskou políciou v Seredi. Na hodinách biológie sme si porozprávali o návykových látkach a preto na dnešnú besedu si žiaci pripravili projekty na tému „Vplyv návykových látok na zdravie človeka“. A keďže je dnes Svetový deň bez tabaku, svoje práce zamerali sa aj na vplyv fajčenia na zdravie človeka. Niektoré projekty žiaci odprezentovali na začiatku besedy. Potom sa hravou a nenásilnou formou dozvedeli o vplyve legálnych  i nelegálnych drog na zdravie vyvíjajúceho sa mladého organizmu.  Pani Kapustová z Mestskej polície žiakom vysvetlila, čo hrozí za prechovávanie a dílerstvo nelegálnych drog. Pre žiakov  pripravila zaujímavú aktivitu - koleso šťastia. Po zatočení kolesom, ktoré ich navigovalo na určitú závislosť, si žiaci vyberali kartičky. Museli zdôvodniť, či to, čo je na kartičke napísané je fakt alebo mýtus. Často sa stalo, že odpoveď nebola správna a tak vyučujúca a p. Kapustová uviedli veci na správnu mieru.  Keď si žiak vytočil na kolese oblasť "návykové látky a zdravie" , musel zdôvodniť, ktorý orgán človeka najviac postihuje užívanie danej  návykovej látky a vybratý obrázok musel správne umiestniť na tabuľu s ľudským telom.  Pre žiakov bola zaujímavá práca s okuliarmi, ktoré po nasadení simulovali opitosť. Úlohou žiaka bolo prejsť slalomovú dráhu, alebo z kociek postaviť vežu. Viacerým žiakom sa úlohu nepodarilo splniť. Živá debata nastala aj pri rozhovore o elektronických cigaretách. Žiaci sa dozvedeli, že nielen cigarety tabakové, ale aj elektronické majú nepriaznivé účinky na zdravie. O škodlivom vplyve tabaku vedeli žiaci porozprávať aj zo skúseností zo svojho najbližšieho okolia. Dozvedeli sa aj o tom ako sa chrániť pred pasívnym fajčením.

            Snáď takáto aktivita pomôže žiakom pri rozhodovaní, či v budúcnosti siahnu po cigarete, alebo inej návykovej látke.

            Ľ. Faktorová

          • Prvé sväté prijímanie tretiakov našej školy

            V sobotu 20. mája, 32 žiakov tretieho ročníka našej školy, pristúpilo k prvému svätému prijímaniu. Vtedy totiž po prvýkrát prijali vo sviatosti Oltárnej Ježiša do svojho srdca.

            Deti sa na túto vzácnu chvíľu pripravovali počas celého školského roka. V septembri pri jeho slávnostnom otvorení - Veni sancte, boli slávnostne prijatí do prípravy vo farskom spoločenstve. Počas roka sa deti pripravovali na hodinách náboženskej výchovy pod vedením pani učiteliek náboženskej výchovy našej školy, ako aj účasťou na sv. omšiach v nedeľu a prikázané sviatky a zároveň každý utorok, katechézami na sv. omšiach pre deti pod vedením miestnych kňazov farnosti.

            Celá príprava vyvrcholila v deň slávnosti prvého sv. prijímania. Bol to krásny a vzácny okamih s nezabudnuteľnou atmosférou, ktorý s radosťou očakávali nielen deti, ale aj ich rodičia, starí rodiča a vlastne celá škola a farnosť. Slávnostnú svätú omšu prvého svätého prijímania celebroval seredský kaplán, vdp. Ladislav Mišura, z rúk ktorého deti po prvýkrát prijali Ježiša v Eucharistii. Celú slávnosť deti spestrili aj svojím krásnym spevom pod vedením farského detského spevokolu.

            Veríme, že táto neopakovateľná chvíľa im zostane natrvalo prítomná v ich srdciach a bude zároveň novým začiatkom pre ich ďalší duchovný život.

            Mgr. Michaela Porubanová, Mgr. Mária Sedlárová

          • Na dejepise žiaci písali klinovým písmom

            Počas hodiny dejepisu žiaci piatych ročníkov našej školy si vyskúšali písanie klinovým písmom. Perá a papier žiaci vymenili za hrnčiarsku hlinu a klinec, aby si tak vyskúšali netradičný spôsob písania starovekých Sumerov.

            Na tému: Aby sa myšlienka zachovala, si žiaci na hodine dejepisu pripomenuli históriu písma a s ním prácu starovekých pisárov, ktorí písali na hlinené doštičky. Toto písmo poznáme pod názvom klinové písmo a ide o najstaršie a najdlhšie používané písmo na svete. Ide o jedno z dvoch najdôležitejších písem starovekého Blízkeho východu, ktoré sa používalo v Mezopotámii od konca 4. tisícročia až do 18. storočia pred Kr.

            Klinové sumerské písmo je tvorené kombináciou čiar, ktoré majú tvar klinu. Žiaci sa nielen pri tejto aktivite sa nielen zabavili, ale si predovšetkým uvedomili, že písať touto formou nie je vôbec jednoduché. O to viac, výsledok, ktorý dosiahli ich potešil. 

            Mgr. Michaela Porubanová

          • KOŠICKÉ DOBRODRUŽSTVO?  TA NE ?

            Trošku netradične – v máji - sa žiaci deviateho ročníka vydali po stopách techniky v Košiciach.

            Mesto nás privítalo krásnym počasím a jeho históriu nám priblížila prechádzka so sprievodkyňou. Ukázala nám časť starého opevnenia mesta, mestský erb, zaujímavé budovy s ich históriou a navštívili sme aj Dóm sv. Alžbety.

            Druhý deň nášho dobrodružstva, opäť krásne počasie a my sme navštívili zábavno- technické centrum Steelpark v Košiciach. Hneď v úvodnej zábavnej prednáške sme spoznali dusík vo všetkých jeho formách a čarovanie s vákuom.  Nasledovala  expozícia, ktorá nám ponúkla aktívne hranie sa s exponátmi z oblasti fyziky, optiky, geológie, magnetizmu, hutníctva, biometriky, strojárenstva.... Pri týchto technických hrách nám čas ubehol veľmi rýchlo.  Poobedie sme strávili v Múzeu letectva pri košickom letisku. Videli sme tam lietadlá a vrtuľníky z rôznych krajín. Od sprievodcu sme o nich zistili veľa zaujímavostí. Pozorovali sme aj vzlet lietadla. Na záver nesmela chýbať fotka  na schodoch do vládneho špeciálu.

            Posledný deň dobrodružstva sme zavítali do Technického múzea. Tu sme si mohli vyskúšať množstvo zábavných a logických hier ( Newtonova kolíska , hrob, viditeľné kmitanie, Newtonov vozík, chaotické kyvadlo, výkyvný labyrint, kresliace kyvadlo, nekonečná osmička, bubnový stroboskop – ilúzia pohybu, piškvorky, Pytagorova veta, Gyroskop, rotujúca točňa – odstredivá sila, merač postrehu, zvukové pexeso, koordinácia pohybov rúk, plazmový výboj, rôzne optické klamy a mnohé ďalšie.)  Čerešničkou na torte však bola Sieň výbojov. Po úvodnom dokumente o otcovi striedavého prúdu – Nikolovi Teslovi a informáciách o elektrickom prúde, napätí a elektrickom výboji sa naše telá na chvíľu zmenili na „vodiče elektriny“. Na vlastnej koži sme si vyskúšali malý elektrický výboj.  Našli sa aj odvážlivci, ktorí sa nechali zatvoriť do faradayovej klietky.

            Pobyt v Košiciach sme ukončili sladko - v cukrárni Aida. A viete koho sme tu stretli? No .... ak ste zvedaví, nájdite si fotku v galérii.

            Na záver  žiacke názory:

            „Exponáty v Steelparku boli zaujímavé. Pozornosť upútali magnetické topánky, ktorými sme mohli vyjsť po šikmej oceľovej ploche. Pekne bolo aj v Dóme sv. Alžbety so zaujímavým schodiskom. V Technickom múzeu ma zaujala Sieň výbojov. A na záver stretnutie so známou osobnosťou.“ Adela, Miška a Viki 9.B

             „Veľmi zaujímavý bol Steelpark s praktickými pokusmi. Múzeum letectva bolo super. Videli sme rôzne lietadlá, stíhačky, helikoptéry.“ Matúš a Samo 9.B

            „...Najlepšie boli pokusy s tekutým dusíkom v Steelparku. Krásny bol aj pohľad na Dóm a okolie. Naša exkurzia bola plná aktivít.“ Lenka 9.B

            Mgr. B. Petrášová, Mgr. B. Uhnáková  

          • Ako separujeme odpad v našej škole?

             

            ​​​​​​​

            Presne túto otázku si položilo Kolégium Zelenej školy, keď vypĺňalo environmentálny audit. Aby členovia kolégia vedeli zistiť, aký vplyv budú mať plánované environmentálne aktivity na vedomosti žiakov našej školy, vytvorili pre nich dotazník o separovaní odpadu v našej škole.  Do dotazníku sa zapojilo 282 respondentov.

            A aké sú zistenia?

            • 89% žiakov sa už stretlo s témou separovania odpadu priamo na vyučovaní, 
            • 1,4 % žiakov netuší prečo je dôležité triediť odpad, 
            • žiaci nevedia, ktoré komodity sa na na našej škole triedia a zbierajú,
            • až 13% žiakov sa nezapája do triedenia odpadu,
            • žiaci si myslia, že najviac odpadu na škole tvorí papier, avšak je to komunálny odpad,
            • takmer tretina žiakov si myslí, že k zlepšeniu triedenia odpadu by prispela odmena za vzorné triedenie,
            • 10% žiakov si myslí, že triedenie odpadu nemá význam, alebo nevedia aký má význam,
            • žiaci majú chaos v tom aké koše sú v triedach a na čo sú určené,
            • 12% žiakov má odpor k zbieraniu odpadkov okolo smetných košov,
            • 34% žiakov zažilo situáciu, že im do koša padlo niečo cenné a museli sa v ňom hrabať.

            Budúci školský rok si dotazník zopakujeme. Veríme, že aktivitami, ktoré sme si naplánovali sa nám podarí dosiahnuť naše ciele, ktorými sú zvýšenie povedomia o separácii odpadu na škole a zníženie množstva komunálneho odpadu. Držte nám palce. 

          • Týždeň mlieka – blokové a tematické vyučovanie na 1.stupni.

             

            Žiaci 1.stupňa sa od 15.- 19.mája  v rámci Zdravej školy a Medzinárodného dňa mlieka zabavili v blokovom  alebo tematickom vyučovaní na tému Týždeň mlieka.

            Vyrobili krásne projekty, vypracovali pracovné listy, kreslili a ochutnávali mliečne výrobky. Vyrobili si smotanové poháre s ovocím, v cvičnej kuchynke si pripravili chutné mliečne raňajky. Diskutovali o zdravom stavovaní, alergiách na potraviny, chove hospodárskych zvierat a vplyve reklamy ma predaj mliečnych výrobkov. Okrem ochutnávky  kravského mliečka si vyrobili aj rastlinné mlieka s rôznymi príchuťami (mandľové, kokosové,   z ovsených vločiek), či skúsili  pletenie syrových korbáčikov. Vďaka kravičke Eličke sme mali možnosť naučiť sa o procese mlieka od doby dojenia až po konečný produkt, ktorý sa dostáva na náš stôl.

            Bola to super zábava a mnoho sme sa pri nej naučili.

             

            Všetkým patrí veľká pochvala za snahu, tvorivosť  a nápaditosť !

            Žiaci 1.st. a ich triedne učiteľky.

            Koordinátorka Zdravej školy Z.Pekaríková

             

          • Starkí a naši hrdinovia

            Starkí a naši hrdinovia

            Z celého srdca ďakujeme rodičom, starým rodičom a hlavne deťom, že sa zapojili do Projektu „Fast Heroes“ a zúčastnili sa aj natáčania promo videa o  našej škole, ktoré reprezentovalo Slovensko na Medzinárodnej konferencii lekárov z celého sveta v Mníchove, kde ocenili našu Ninku Ivančíkovú, ktorej patrí veľká gratulácia a rešpekt. Úžasné a obdivuhodné, ďakujeme!

          • Postup na MSR vo flag futbale

            Postup  na MSR vo flag futbale

            Dňa 25.5. na konalo postupové kolo vo flag futbale pre žiakov 1. stupňa.

            Našu školu reprezentovali: Igor Červeň, Kamil Oplt, Lukáš Oplt, Radko Jelínek, Damián Hrdlica, Jakub Arpáš, Maxim Kulich, Samuel Grman, Jakub Blaho a dievčatá Hanka Vrtíková, Terezka Kubánková a Nellka Gašparíková. Deti sa umiestnili na krásnom 1. mieste a postupujú na MSR do Šamorína. Patrí im veľká gratulácia a poďakovanie za reprezentáciu školy, úžasné výkony a to, že do každej hry dali aj svoje srdiečko a hrali ako jeden tím.  Ďakujeme aj organizácii IAAF, ktorá zabezpečila turnaj, trénerovi Peťovi, ktorý s nami trénoval,  p. P. Smutnému z Ministerstva školstva za slávnostné otvorenie a návštevu našej školy, deťom a p. učiteľkám, ktoré prišli našich reprezentantov povzbudiť a vytvorili perfektnú atmosféru. Ďakujeme!

            Celkové poradie:

            1. ZŠ J. Fándlyho
            2. Súkromná ŽŠ Besst Trnava
            3. ZŠ J. A. Komenského
            4. ZŠ Nedožery- Brezany
        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje