• Jesenné posedenie pri čaji

            Dnes bol krásny a výnimočný deň. 

            Detičky z folklórneho krúžku navštívili DDADS v Seredi. Rozveselilo sa nejedno detské i seniorské srdiečko. 

            Strávili sme spolu pekné popoludnie. Detičky sa predstavili programom plným detských hier a riekaniek. Tiež aj ľudovými piesňami, ktoré si spoločne všetci zaspievali.

            Následne dievčatá prečítali seniorom príbehy z knihy. Všetci pozorne počúvali. Folklóristi obdarovali starčekov a starenky ručne maľovanými pohľadnicami, v ktorých sa skrýval nenápadný darček čajík.

            Zamestnanci nám prichystali pekné občerstvenie, čajík a vynikajúcu bublaninku. Stretnutie sa nieslo v duchu spojenia vekovo rozdielnych generácií plného smiechu, iskričiek v očiach a radosti.

            Mgr. Žaneta Baudyšová

             

             

          • Milí knihomoli a knihomoľky!

            Pred nedávnom sme vám sľúbili zaujímavé príbehy, ktoré vytvorili naši šikovní piataci na netradičnej hodine s knihami. Dnes začneme s knižnými novinkami od našich knihomoľských špecialistov. Tak teda, nech sa páči, tu sú. 😊

            1. Tigrí balet v škole smradov

            Vysokokvalifikovaný pomocník zjedol nechutný fazuľový burrít. Dvaja kamaráti Leo a Erno chodia do baletnej školy. Tam chodia aj nechutní smradi. Bea, Luk a Patrik nemôžu uveriť, že Leo a Erno chodia do baletnej školy.

            Chcete sa dozvedieť viac? Bližšie info o predvianočnej novinke vám podá Ninka, Šimon, Dominik a Nathan  z 5.C

            1. Rýchly futbal končí hrôzostrašne

            Táto kniha je o tom, že rýchly futbal končí zle. Z celého sveta prichádzajú slávni futbalisti, aby si zahrali majstrovstvá sveta vo futbale. Keď museli zápas so Španielskom odohrať rýchlejšie, tak si skoro všetci dolámali nohy. Tréneri sa zbláznili. Ako to nakoniec dopadlo?

            Knihu ako stvorenú k sledovaniu majstrovských futbalových zápasov vám predstavuje Emka, Kika, Dominik a Miško z 5.D

            1. Posledný filmový malý odvážny kapitán

            Bol raz jeden malý filmový kapitán. Žil na okraji mesta Guleta. Volal sa Džon Raik. Plavil sa so svojou loďou na šírom mori s kamarátmi. Príšera ich vzala na opustený ostrov, kde natáčali filmy.

            Pýtate sa aké filmy? Na to vám odpovie kniha z dielne Charlotte, Sárky, Samuela, Šimona a Julky z 5.C.

            1. Z neba spadol malý pes do vojny v Azkabane

            Jedného dňa z neba spadol malý pes. Narodil sa v nebi. Spadol z neba do Azkabanu. Vo vojne sa mu darilo. Na konci vojny spoznal jedného člena svojej rodiny...

            Ak chcete poznať zvyšok príbehu, spýtaj sa jeho tvorcov z 5.D - Nely B., Romanka, Jurka, Rie a Lucasa.

            Alebo si počkajte na pokračovanie na stránke školy a Facebooku😊

            P.S. Samozrejme, že veľmi radi privítame aj vaše netradičné knižné tipy s krátkym obsahom. Pokojne ich posielajte p. uč. Švandovej na EduPage.

            Príjemné čítanie a tvorenie, priatelia.

            KMDK (E. Švandová)

          • Prírodovedno-enviromentálna gramotnosť v ŠKD

            "Jeseň pani bohatá, farbí lístie do zlata"..

            .Počas jesenných mesiacov sme v ŠKD využívali všetky krásy, ktoré nám jeseň ponúkala. S deťmi sme odtláčali listy, tvorili sme kytice, vili vence, zbierali sme jesenné plody, nemohli chýbať ani postavičky z gaštanov a mnoho iného. Samozrejme, že sme nezabudli ani na našich nemých kamarátov a zapojili sme sa do zbierky pre zvieratká. Vypracovávali sme rôzne pracovné listy o zdravej výžive a o ochrane prostredia. S deťmi sme chodili na čerstvý vzduch, cvičili sme či jedli veľa ovocia. Nezabudli sme ani na separovanie. Túto akciu nám pre deti z ŠKD pripravila naša Zelená škola. Z odpadových materiálov sme vyrábali rôzne postavičky a lesné zvieratá. Naše zručnosti sme si s deťmi precvičili aj v kuchynke, kde sme piekli jablkové koláčiky, ktoré deťom veľmi chutili. Deťom ďakujeme za spoluprácu a tešíme sa na ďalšie spoločné aktivity v ŠKD.

            Koordinátorky Tánička a Majka

          • RANDE S VEDOU

            Veda prispieva k pochopeniu nášho okolitého a niekedy zložitého sveta, ale zároveň je aj obohacujúca, zábavná a dobrodružná.

             

            November sa každý rok nesie v znamení vedy a techniky. Na Slovensku sa pripomína Týždňom vedy a techniky, tento rok sa uskutočnil už 19. ročník  7. – 13. novembra. Tohtoročné heslo znie “Zážitkami k vede“. Žiakom piateho ročníka sme ponúkli vrámci predmetov fyzika, chémia, biológia, technika a výtvarná výchova zážitky, ktoré ich naozaj ohromili. Pani učiteľky pripravili vedeckú prechádzku školou ako naozajstné rande. Zaľúbiť sa teda naši žiaci mohli do vedy a techniky pokusmi, ktoré boli pre nich vzrušujúce, zábavné, nepochopiteľné, zaujímavé a „cool“.

            Vedecká prechádzka začala svoje rande vo vestibule, kde sme ich rozdelili do štyroch skupín. Dostali sprievodné karty a rande mohlo začať.

            V učebni techniky ich čakala pani učiteľka Petrášová, s ktorou vyrábali drevený vláčik z odrezkov a pani učiteľka Uhnáková, s ktorou vyrábali vážku z prírodného materiálu. Pomocou dvojnažiek z javora a malého drievka vznikali nádherné diela, ktoré si naši randiaci žiaci dozbobili podľa vlastnej fantázie korálkami a trblietkami.

            Keď bola skupina hotová, presunula sa randiť ďalej do triedy, kde žiakov čakali veľmi zaujímavé výtvarné techniky s pani učiteľkou Matuškovou. Odskúšali si techniku mramorovania, kde do vody kvapkali farebné odtiene tušov, špáradlom vytvorili vzor a priložili fotopapier. Každý jeden výrobok tak bol nádherný originál.

            Žiaci mali už v rukách krásny list (možno pre svoju lásku) a ponáhľali sa do učebne biológie za pani učiteľkou Faktorovou. Na biologickom vedeckom rande ich zoznámila s mikrosvetom. Pozorovali na vlastnoručne vyrobených preparátoch pŕhlivé trichómy (to je to, prečo sa pŕhľavy bojíme), prieduchy na listoch, chromoplasty zo šípok a sklerenchymatické pletivo z hrušky. Úplne top bola fotosyntéza v priamom prenose. Je to tá najdôležitejšia reakcia na našej planéte. Naše randiace deti videli vyprodukovaný kyslík, ako posiela bublinky do vzduchu.

            Poslednou randiacou zastávkou boli fyzika a chémia. Chémiou žiakov sprevádzala pani učiteľka Biháryová. Skúsili sme pokrčiť plechovku bez toho, aby sme použili fyzickú silu. V druhom pokuse sme otestovali kapacitu pľúc komplikovaným vyfúknutím vody do odmerného valca. V tomto pokuse žiaci súťažili a vyhral Dominik Sojka z 5.B.

            Fyzikou sprevádzala pani učiteľka Puschenreiterová. Tu sme ocenili úplnu tmu, pretože sme si vyrábali vlastný projektor na hologram. Naučila nás, že aj papier sa môže hýbať a vytvorili sme chodiaceho papierového panáčika.

            Na konci celého rande sme našich žiakov odmenili medailami a všetci sa zhodli, že si odnášajú dobrý pocit. Heslo TVT 2022 Zážitkami k vede sme cieľ splnili do bodky.

            Pri príprave a organizácii  Rande s vedou nám pomáhali starší žiaci (9.A a 8.B) milujúci vedu a techniku Barbora, Biba, Nina, Peťa, Viki, Lenka, Dávid a Lenka. Patrí Vám veľké ďakujem.

            Vede fandia aj naše deviatačky, ktoré sa zúčastnili odbornej prednášky  MDDr. K. Strakovej -  Minulosť vs. súčasnosť zubného lekárstva, ktorú zorganizovalo Gymnázium Vojtecha Mihálika.

            Učiteľky techniky a prírodovedných predmetov

          • Majstrovstvá okresu v 3x3 basketbale žiakov.

            Po minulotýždňovom úspešnom účinkovaní dievčat, prišli na rad aj chlapci, ktorí dňa 18.11.2022 odohrali svoje Majstrovstvá okresu taktiež v športovej hale v Sokolovni. Okrem našej školy ZŠ Juraja Fándlyho Sereď sa na turnaji predstavili aj školy: ZŠ G. Dusíka Galanta, ZŠ s MŠ Sládkovičovo, ZŠ s MŠ kráľa Svätopluka Šintava a ZŠ s MŠ Horné Saliby. Hralo sa systémom každý s každým podľa pravidiel streetbaskebalu, ktoré sú trošku odlišné od klasického. Hrá sa na jeden kôš,  traja proti trom, 10 minút čistého času, alebo pokiaľ jedno z družstiev nedosiahne 21 bodov. Úspešné pokusy sú bodované 1 alebo 2 bodmi. Fauly sa nerátajú na hráča ale na celé družstvo. Po deviatich fauloch nasleduje trestný hod. Chlapci svoje zápasy zvládli na výbornú a zaslúžene postúpili na Majstrovstvá kraja, ktoré sa budú konať na jar budúceho roka. Chceli by sme ich pochváliť nielen za vzorné a úspešné reprezentovanie školy, ale hlavne zato, že reprezentovali školu aj v čase riaditeľského voľna.

             

            Výsledky zápasov :  ZŠ Juraja Fándlyho Sereď - ZŠ G. Dusíka Galanta 21 : 2, ZŠ Juraja Fándlyho Sereď - ZŠ s MŠ kráľa Svätopluka Šintava 19 : 3, ZŠ Juraja Fándlyho Sereď - ZŠ s MŠ Horné Saliby 21 : 2, ZŠ Juraja Fándlyho Sereď – ZŠ s MŠ Sládkovičovo 21 : 4

             

            Konečné poradie :  1.miestoZŠ Juraja Fándlyho Sereď

                    2.miesto - ZŠ G. Dusíka Galanta

                    3.miesto - ZŠ s MŠ kráľa Svätopluka Šintava

                    4.miesto - ZŠ s MŠ Sládkovičovo

                    5.miesto - ZŠ s MŠ Horné Saliby

             

            Školu reprezentovali :  Kiss Tomáš, Harčár Matej, Mizerík Ján všetci 9.C, Écsi Adrián a Urbánek Jakub 8.A

             

            Mgr. Mário Chudík

        • iBobor
          • iBobor

            Tento rok sa opäť žiaci našej školy zúčastnili informatickej online súťaže iBobor. Cieľom súťaže je propagovať informatiku a informačné technológie medzi žiakmi základných a stredných škôl.  Súťaž chce motivovať žiakov vo využívaní IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor.

            Žiaci súťažili od 7.11. do 11.11. 2022. Do súťaže sa zapojili žiaci od 3. do 9. ročníka.

            Všetkým súťažiacim ďakujem, že sa zapojili a potrápili svoje hlavičky 😉.

            Na ďalšiu súťaž a ďalších šikovných žiakov sa teší Mgr. Andrea Galková – koordinátorka súťaže.

             

          • Moja spornička

            „Dziny, dziny, dziny, mám prasiatko z hliny. Nechovám ho na šunky, hádžem doňho korunky.“ Asi každý z nás si spomína na báseň Kristy Bendovej. V tej chvíli máme pred sebou svoju prvú sporničku. Všetky malé deti si radi  sporia peniažky do vlastnej sporničky. S radosťou hádžu drobné do jej bruška. Či už je to klasické hlinené prasiatko, domček,  alebo iná postavička. Úlohou našich žiakov bolo nakresliť tú svoju sporničku. Z veľkého množstva výkresov sme vybrali tie naj a šikovné žiačky ocenili.

            1.miesto: Leila Elkhatib, 3.A

            2.miesto: Nellka Gašparíková, 4.C

            3.Miesto: Dominika Podoláková, 2.B

            Ocenenie dostali aj žiačky 4.D triedy: Hanka Vrtíková, Dominika Šimonová a Zarka Svátková.

            Srdečne blahoželáme, dievčatá.

            Mgr. R. Vranovičová

             

          • Exkurzia vo Veselom

              V príjemnom jesennom počasí sa naši druháci a tretiaci vybrali na exkurziu do Veselého pri Piešťanoch. Privítala nás pani „Jabĺčková“, ktorá nás previedla celým areálom Plantexu. Najskôr sme sa oboznámili s tým, čo je pre rastliny dôležité. Popozerali sme si ovocné stromy, kríky a okrasné rastliny. Dozvedeli sme sa zaujímavé informácie o zbere, spracovávaní a uskladňovaní ovocia. Mali sme možnosť vidieť ovocný, jablkový sad i navštíviť halu s triedičkou. Pochutnali sme si aj na sladkých jabĺčkach. Najväčším zážitkom pre nás bolo, ocitnúť sa v obrovskej komore, kde bolo niekoľko tisíc kilogramov jabĺk uskladnených na zimu. Tú krásnu vôňu cítime ešte dnes... :)

            Žiaci 2.A, 2.B, 2.C, 3.A a pani učiteľky         

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje