• Zážitkové centrum vedy Aurelium

            November – mesiac vedy a techniky sme s deviatakmi ukončili veľmi podnetnou exkurziou v zážitkovom centre vedy.

            Názov zážitkového centra vedy Aurelium je odvodený od krstného mena rodáka z Liptovského Mikuláša prof. Ing. Aurela Stodolu, ktorý bol významný slovenský fyzik a technik. Dokonca bol profesorom Alberta Einsteina, ktorého známy citát „Dôležité je neprestať sa pýtať“  je mottom Aurelia.

            Centrum vedy je miesto, kde je vedecký poznatok alebo akékoľvek učivo skryté v zábavnom experimente. Iste sa všetci prikláňame k názoru, že najlepšie sa každý učí pomocou vlastných skúseností a zážitkov. Preto sme sa snažili využiť všetky získané základné znalosti fyziky a techniky na nájdenie mechanizmu, akým daná vec funguje. Zistili sme, že aj veda môže byť zábavná. Na úvod sme si spoločne pozreli laserovú show a Teslov svet umiestnený vo Faradayovej klietke. Potom sme sa už samostatne vydali skúmať, skúšať, zisťovať, hrou a interaktivitou overovať ako fungujú vystavené exponáty ako energia budúcnosti, základy elektromagnetizmu, Teslov svet, lietajúca veterná elektráreň, zdroje svetla, mechanika pohybu, zábavná logika, hybnosť telies, mostné konštrukcie, prúdenie vzduchu, holografia, optické klamy a mnoho iných.

            Mnohí z nás si odniesli nové poznatky, zážitky a nové vedomosti.

            Mgr. Puschenreiterová, Mgr. Petrášová a deviataci

          • Naši piataci putovali za „perlou Pohronia“

            V utorok, 29. novembra 2022, sa naši piataci zúčastnili dejepisno-náboženskej exkurzie do benediktínskeho kláštora v Hronskom Beňadiku a na Kalváriu v Nitre. Cieľom putovania bola návšteva známeho benediktínskeho opátstva, ktoré sa nazýva aj „perlou Pohronia“, nakoľko patrí medzi najstaršie a najvýznamnejšie stavebné a kultúrne pamiatky na Slovensku, stojace na mieste obývanom už vo veľkomoravskom období. 

            Prehliadka ponúkla žiakom príležitosť vstúpiť do tajov sakrálnej architektúry kláštora pozostávajúcej z kapitulnej siene, klenotnice, knižnice, lekárne či pustovne. Prítomným sa tak priblížil mníšsky život v stredoveku, ako aj najvýznamnejšie relikvie svätých, ku ktorým patrí aj vzácna relikvia Božej krvi, ktorá bola darom od kráľa Mateja Korvína. Išlo o časť plátna šatky, ktorou Veronika utrela Ježišovu tvár pri krížovej ceste. Pri tejto vzácnej pamiatke mal každý možnosť sa pomodliť a prijať osobitné požehnanie.

            Žiakov zaujala aj prehliadka pôvodnej sýpky, bášt a nádvoria, ktorá im pomohla lepšie pochopiť systém protitureckéj obrany, či výstava najstarších latinských rukopisov, ktoré vznikali v tomto opátstve. Atmosféru putovania starobylým kláštorom umocnil osviežujúci oddych pri bylinkovom čaji v miestnej čajovni.

            Exkurziu zakončil výstup na Kalváriu v Nitre, kde sa prítomným naskytol jeden z najkrajších výhľadov na mesto a okolie. Zároveň žiaci mali možnosť spoznávať jednotlivé zastavenia krížovej cesty. Účastníkov putovania k historicko-náboženským koreňom doprevádzal kaplán z farnosti Sereď, vdp. Ladislav Mišura.

            Mgr. Mária Sedlárová a Mgr. Michaela Porubanová

          • Nezabudnite sa prihlásiť na ŽUR

            Pozývame Vás na osobné konzultácie v trojlístku ŽIAK - UČITEĽ - RODIČ, ktoré sa uskutočnia už tento štvrtok 1.12.2022.  Prihlasovanie na konzultácie prebieha cez edupage v časti komunikácia. Prihlasovanie bude uzatvorené zajtra 30.11.2022 o 18:00.  Tešíme sa na Vašu účasť. 

            Prítomnosť žiaka na konzultáciách nie je povinná, ale je vítaná. 

          • Ako nám dedko porozprával všetko

            Naša druháčka Mia má milého dedka. Počas nášho tematického dňa ROK V KALENDÁRI prišiel medzi nás, aby nám odovzdal svoje dlhoročné skúsenosti. Pútavo nám porozprával o ovocných stromoch, rastlinách i ročných obdobiach. Vďaka nemu sme si vyskúšali aké to je strihať konáre, starať sa o zeleninu a ovocie, videli sme veľa záhradných pomôcok a počuli sme mnoho nových informácií. Jeho rozprávanie nás všetkých bavilo a smelo sme sa zapojili do spoločného rozhovoru. Ešte raz ďakujeme p. Némethovi za ochotu a spoluprácu.

            M. Borkovičová

          • Zaujímavá prvouka u druhákov

            Vyučovaciu hodinu prvouky nám minulý týždeň prišla obohatiť naša bývalá žiačka Ema Valenčíková, súčasná študentka strednej zdravotnej školy. Pripravila si pre nás zaujímavé informácie k téme: Svaly a kosti. Zalistovali sme si v pútavej knihe, vyskúšali sme si ako fungujú naše svaly, zmerali sme si aký máme tep a zoznámili sme sa detailnejšie s ľudskou kostrou. Počas besedy sme kládli zvedavé otázky a dozvedeli sme sa rôzne zaujímavosti. Na záver sme si zopakovali vedomosti v tajničke a poďakovali sa Emke za jej milú návštevu u nás v škole.

            M. Borkovičová

          • Blokové vyučovanie v 4.A

            Vesmír bol pre deti na hodinách Prírodovedy veľmi zaujímavý. Mali veľa otázok a možno niektoré zostali aj nezodpovedané. Informácie o ňom si prehĺbili na blokovom vyučovaní. Dozvedeli sa nové informácie a spomenuli si aj na tie, čo sa naučili na vyučovaní. Deti sa zdokonalili v spolupráci, vzájomnej komunikácii a v schopnosti robiť kompromis. Niekedy sa  podriadiť názoru kamarátov a inokedy zasa svoju myšlienku vedieť v skupine presadiť.

            Všetci sa spoločne zabavili a niečo nové sa aj naučili.

            Mgr. R. Vranovičová

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje