• Fotovoltická elektráreň je v plnom prúde

            Ako sme Vás už skôr informovali, na streche našej budovy pribudlo 222 fotovoltických panelov a tak získavame elektrickú energiu udržateľným spôsobom.

            Ako Zelená škola starostlivo sledujeme našu spotrebu energií. V takej veľkej budove to naozaj nie je málo. V januári a februári sa priemerná mesačná spotreba pohybovala okolo 20 MWh. Fotovoltická elektráreň v týchto zimných mesiacoch dokázala pokryť v priemere 20% mesačnej spotreby. Dni sa však neustále predlžujú, slniečko vykúka spoza oblakov čoraz častejšie a tak veríme, že v jarných mesiacoch to bude ešte viac.

            Od uvedenia do prevádzky sme ušetrili 4 tony uhlia, ktoré by boli potrebné na pokrytie našej spotreby. Ušetrili sme i 4,74 tony oxidu uhličitého, ktorý by vznikol pri výrobe energie z neobnoviteľných zdrojov.

            Našej fotovoltickej elektrárni želáme veľa slnečných dní a bezporuchovú prevádzku.

          • Enviropátračka po odpadoch

            Zahrali sme sa na odpadových detektívov 

            Žiaci 6.D sa v rámci predmetu ekológia vybrali pátrať po odpadoch, ktoré tvorí celá trieda a zároveň nám posunuli riešenia ako ich minimalizovať.

            •  Vedeli ste napríklad, že osviežovač vzduchu nemusí byť iba chemický?
            • Aj staré tričko, ktoré leží v skrini môžete ešte využiť?
            •  Mohla by existovať firma CHanax na výrobu obalov na mobil z plastov?
            •  Dokážete povedať NIE jednorazovým obalom?

            ..... a mnoho ďalších nápadov si pozrite v ich videu.

            Celej akcii velili Kristínka a Nelka, členky kolégia ZŠ

          • VEŠIAKOVÝ SWAP

            Tento týždeň na našej škole prebieha akcia PRINES, ZAVES, ODNES. Spočíva v tom, že ktokoľvek môže priniesť svoje čisté oblečenie, ktoré už nenosí a nepotrebuje do kabinetu geografie na prízemí. Zároveň si ktokoľvek môže zobrať oblečenie z vešiaku a znova mu dať šancu.
             Vdýchnite oblečeniu nový život, ušetrite tým svoje peňaženky a zároveň tým šetrite životné prostredie!

          • Ako triediť odpad a čo znamenajú recyklačné značky a symboly

            EKOZNAČKY

            Chcete pomôcť našej planéte a žiť ekologickejšie, ale neviete ako a s čím začať? Separovať odpad sa ľahšie povie, než spraví.  Predsa stačí oddeliť papier, sklo, plasty, nápojové kartóny, kovy, bioodpad a elektroodpad od ostatného odpadu. Veľakrát netušíme, z čoho je obal vyrobený a do ktorej nádoby patrí. A čo vôbec znamenajú všetky tie zvláštne značky a symboly na obaloch? Zrazu zistíme, že z toho máme poriadny guľáš, ktorý od triedenia odpadu viac odrádza než motivuje.

            Naši štvrtáci sa pustili s chuťou do práce a vytvorili  obrázkový návod ako na to. Zozbierali si niekoľko kúskov odpadu, ktorý sa vyskytuje v škole i v domácnosti. Všimli si, že na obaloch sa nachádza malý symbol v tvare trojuholníka s číselkom vo vnútri. Obrázkový návod so značkami  bude umiestnený v separačnom kútiku.

            Nech sa páči, predstavíme vám ho!

            Značka "Trojuholník zložený z troch šípok" Trojuholníkový symbol Trojuholníkový symbol

            Trojuholníkový symbol s tromi šípkami označuje, z akého materiálu je obal vyrobený. Materiálové zloženie zistíme buď z číselného označenia v trojuholníku alebo podľa textovej skratky. Vďaka tomu vieme jednoducho určiť, do ktorej zbernej nádoby odpad patrí.

            Keďže každý materiál má priradené vlastné jedinečné číslo (číselné označenie) a textovú skratku, stačí nám poznať len jeden z týchto údajov na to, aby sme vedeli odpad správne zaradiť.

            Separácia odpadu JE jedným zo základných krokov na ceste za čistejšou planétou. Hoci tieto zmeny môžu byť na začiatku náročnejšie, na konci zistíte, že sa cítite oveľa šťastnejšie a slobodnejšie. J

            Žiaci 4.ročníkov a triedni učitelia S.Paldanová, J.Hošták, A.Gombáriková  

          • Projekt - Aktívna škola

            Naša škola sa počas celého roka zapája do rôznych športových akcií, vedomostných školských súťaží,            organizuje výchovno – vzdelávacie exkurzie, zúčastňuje sa divadelných predstavení, je zapojená do viacerých projektov ako napr. „ Trieda, ktorá číta“, „ Záložka, ktorá spája školy“,  „ Akadémia Mateja Tótha“, „ Zelená škola“   „ Olympijský odznak všestrannosti „ no a novým projektom na našej škole je aj projekt „ Aktívna škola“.

            Koordinátorom je MŠVVaŠ SR a hlavným cieľom projektu je zvýšiť kvantitu a kvalitu pohybových aktivít    žiakov na školách, nie len na hodinách TŠV, ale aj v ostatných častí, ktoré tvoria aktívnu školu. Je to pilotný    projekt, do ktorého sa prihlásilo vyše 476 základných škôl. 48 škôl bolo vybraných do užšej spolupráce, no a my sme jedna z nich.  Našou úlohou bude spolupracovať s koordinátormi aktívnej školy a podieľať sa na jej zlepšení.

            Čo sa zatiaľ udialo : V prvej fáze projektu bolo nutné zaregistrovať školu. Následne zodpovedať sériu otázok, kde sme si vypočítali skóre našej školy. Skóre školy predstavuje percentuálne vyjadrenie úrovne, na akej sa    momentálne škola nachádza. Číslo, ktoré nám vyšlo, má pomôcť škole identifikovať silné a slabé stránky v oblasti pohybu a zdravého životného štýlu. Ďalším krokom  bude  postupne sa zamerať na každú časť aktívnej školy a pokúsiť sa ju zlepšiť.

            Aktívna škola zahŕňa tieto časti :

            1.) aktívny transport - ( vytvorenie podmienok na dochádzanie žiakov do/zo školy na bicykli, kolobežke, pešo, podporné aktivity školy ).

            2.) aktívne triedy ( začleniť pohyb do vyučovacieho procesu, napr. formou pohybovo aktívnych prestávok,      pohybových aktivít v rámci vyučovania a domácich úloh.  )

            3.) telesná a športová výchova ( kvantita a kvalita vyučovacieho predmetu, zabezpečenie materiálno- technického zabezpečenia ).

            4.) športové krúžky na škole  (kvantita, rozšírenie ponuky, nadviazanie na spoluprácu so športovými klubmi napr. v oblasti edukácie športových aktivít, účasti žiakov na športových aktivitách klubov atď. ) .

            5.) športové výcviky a kurzy pohybových aktivít v prírode (realizovanie rôznych pohybových aktivít, kurzov a výcvikov ).

            6.)  školská športová infraštruktúra a proaktívne prostredie ( budovanie športovej
            infraštruktúry a vytváranie prostredia, ktoré motivuje žiakov k pohybu prostredníctvom aktívnych prvkov pre pohyb )

            7.) školské športové súťaže ( zapojenie školy a žiakov do účasti na športových súťažiach, organizovanie školských a medzitriednych súťaží, podiel zapojených žiakov ).

             8.) testovanie a overovanie   (pravidelné realizovanie testov pohybových zdatností a motorických schopností žiakov a overovanie vedomostí z oblasti zdravého životného štýlu ).

            9.)  aktívne školské kluby detí ( trávenie času žiakov v ŠKD s ohľadom na pohyb a športovanie žiakov ).

            10.) zdravé stravovanie ( stravovanie žiakov na škole, zapojenie školy do projektov zdravého stravovania ).

            11.)  vzdelávanie pedagogických zamestnancov ( motivovanie pedagogických zamestnancov školy             odpovedajúcich za pohybové aktivity a telesnú a športovú výchovu kariérne rásť, zvyšovanie kvalifikácie         pedagogických zamestnancov ).

             

            Pevne veríme, že spoločne vytvoríme žiakom také podmienky, ktoré im umožnia napredovať, kde si dokážu    zlepšiť svoju fyzickú zdatnosť a upevnia zdravie, nadobudnú nové poznatky o spravnom stravovaní a zdravom životnom štýle a tým pomôžu škole zlepšiť aktuálne skóre.

            M.Chudík

             

             

             

          • KK v streľbe zo vzduchovej pušky

            Ešte pred druhým turnusom LVVK sme sa zúčastnili krajského kola v streľbe, ktorú organizoval športovo       strelecký klub BETA 77 Holič. Keďže sa u nás okresné kolo nekonalo, z dôvodu nízkeho počtu prihlásených škôl, účasť na krajskom kole sme si vybojovali účinkovaním v Krajskej školskej  streleckej lige.  Okrem našej školy ZŠ J.F. Sereď sa súťaže zúčastnili aj deti zo ZŠ Benolákova Holič, ZŠ Holubyho Piešťany, ZŠ s MŠ Trakovice, ZŠ Komenského Senica, ZŠ s MŠ A. Felcána Hlohovec, ZŠ s MŠ Kátlovce. Našu školu reprezentovalo družstvo starších žiakov v zložení: B. Minarovič, L. Židek a L. Novosad, všetko žiaci z 8.B triedy. Chlapci sa   svedomito pripravovali počas celého roka, navštevovali krúžok v skorých ranných hodinách a prinieslo to     “zaslúžené ovocie”.  Porazili sme viacero žiakov a škôl, ktorí sú členmi streleckých klubov, a preto nás teší     konečné umiestnenie. Skončili sme na peknom treťom mieste, čo je pre nás “amatérov “ pekný úspech.    Chlapcom gratulujeme a ďakujeme za vzorné reprezentovanie školy a mesta Sereď. 

            M.Chudík

          • Milí knihomoli,

            dnes sa pre nás začína výnimočný mesiac. Aj keď, úprimne povedané, pre nás je výnimočný každý mesiac. Mesiac knihy máme totižto 12x v roku😊. Marec sme však začali prezentáciou projektov o knihách, ktoré sme prečítali a rozhodli sme sa o ne podeliť. V zástupe obľúbených príbehov nechýbal Harry Potter, ktorý so Smradmi a Odvážnym bojkom skúšal Kúzla na trápnych rodičov. Ešteže včas zasiahla  Babka Gaunerka. Dozvedeli sme sa niečo o Kaviarni na konci sveta, v ktorej si možno posedel Lebron JamesEnolou Holmesovou, ktorá zrazu Jednoducho zmizla, pretože, ako vieme, Dobré dievčatá dopadnú zle. Našťastie tu je nielen Tigrí tímTraja pátrači s Grázlikom Gabom, ktorí rozlúštia Záhadu vreštiacich hodínŠkandál vo vysielaní,  no ľahko zvládnu aj Najhoršie deti na svete na čele s Grázlikom Gabom. Aj keď to občas vyzeralo ako Dráma, v ktorej SestryDuchovia zažili Obrovské dobrodružstvo napokon zvíťazili šťastné Úsmevy a my sme si užili úžasný knihomoľský deň. A o akých knihách vlastne bola reč? Nuž, prečítajte si text ešte raz a hádajte. 😊

            KMDK

            P.S. Keď sme už pri tom hádaní, pripomíname vám, milí knihomoli, že 4. marca štartuje na Martinuse ďalšia knižná šifra. Tentokrát pod názvom Knižné putovanie. Tak nezabudnite – 4.marca na knizneputovanie.sk začína skvelá zábava😊.

          • Čo? Z čoho? Koľko?

            Odpad je vec, ktorej sa chce jej majiteľ zbaviť, alebo tiež vec, ktorej odstránenie je potrebné z hľadiska ochrany životného prostredia. Často sa pod týmto pojmom zjednodušene chápe komunálny odpad, ktorý však nie jediným typom odpadu.

            Dnes na hodine matematiky  žiaci 5.B triedy riešili zaujímavé úlohy na tému Odpadová matematika. Počítali, z akého množstva jednotlivých druhov odpadov sa dá vyrobiť pre nás prospešný výrobok a hlavne koľko. Z niektorých čísel sme boli aj prekvapení.  Žiaci boli rozdelení do dvojíc a každá dvojica riešila iný príklad. Nakoiec nakreslili obrázok, týkajúci sa danej úlohy. Všetci sa snažili a úlohy vypočítali správne, z čoho mali radosť. Počas našej hodiny nevznikol žiadny odpad.

            Žiaci 5.B a p. uč. Petrášová

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje