• S knihou zábavne

            Pri slove „kniha“ si každý z nás predstaví niečo iné. Niekto čítanie, iný nudu. Motivovať k čítaniu sa dá všelijako. Žiaci 7.A a 7.C si vyskúšali na blokovom vyučovaní netradičné aktivity s knihami, pri ktorých sa dozvedeli nielen rôzne zaujímavosti, ale využili aj svoju fantáziu a zručnosti.

            Zistili, ktorá kniha v školskej knižnici je najhrubšia, ktorá najťažšia, a ktorá, naopak najmenšia a najľahšia.  Našli knihy so žltou obálkou, zvieraťom, číslom alebo menom v názve. Potrápili sa pri tvorbe reklamného letáku na propagáciu zaujímavej knihy, napísali list svojmu obľúbenému knižnému hrdinovi alebo spisovateľovi. Vymysleli svoj vlastný príbeh inšpirovaný knihami, ktoré si priniesli so sebou.  A napokon  sa potrápili pri zadaniach, ktoré preverili ich vedomosti z gramatiky a literárnej teórie.

            Musíme však uznať, že výsledok ich práce je vynikajúci. Nielenže pútavo predstavili svoje knihy, ale vymysleli netradičné, napínavé a vtipné príbehy. Ich listy pre spisovateľov a knižných hrdinov boli plné zaujímavých postrehov.

            A napokon všetci uznali, že s knihou je naozaj zábava.

            E. Švandová, M. Ujlacká

          • Deti z našej školy vyčarili vianočnú náladu seniorom

            V piatok dňa 9.12. sme opäť vyčarili úsmev na detských a seniorských tvárach a prebudila sa vianočná nálada.

            Deti z našej ZŠ J. Fándlyho, z folklórneho krúžku pod vedením Mgr. Žanety Baudyšovej spolu s deťmi z ŠKD s pani vychovávateľkou Oľgou Haršányiovou, navštívili v piatok Domov Dôchodcov a Domov sociálnych služieb v Seredi. Privítala ich pani riaditeľka Mgr. Milada Floriánová a plná miestnosť nedočkavých divákov.

            Malí folkloristi sa predstavili  Vianočným pásmom a pásmom Od Lucie do Vianoc. Vystúpenie bolo plné hovoreného slova, recitácie i dramatizácie, spevu a tanca. Za zvukov vianočných kolied si spoločne zaspievali a privodili si sviatočnú atmosféru. Na konci predstavenia detičky rozdali seniorom darčeky, krásne vianočné priania, ktoré pre nich pripravili pani učiteľky Mgr. Jana Hanusová a Mgr. Iveta Labajová so svojimi žiakmi.

            Žiaci si po vystúpení posadali ku seniorom aj s pani učiteľkami. Pustili sa do spoločnej konverzácie, pri ktorej poniektorí maškrtili nad ovocím, ktoré dostali ako odmenu za krásne vystúpenie. Seniori boli veľmi šťastní, poniektorí až dojatí. Pospomínali si s nami na mladé časy i na to, ako sa kedysi trávili vianočné sviatky. Spoločná akcia sa vydarila a už sa tešíme na naše ďalšie stretnutia.

            Mgr. Žaneta Baudyšová

          • Advent so seniormi

            V tomto adventnom období sme sa rozhodli potešiť seniorov v Astórii. Naši žiaci z druhého stupňa im na hodine techniky s pani učiteľkou Uhnákovou vyrobili krásny adventný veniec, ktorý sme im odovzdali a veľmi sa im páčil. Krátkym programom a tvorivými dieľňami ich potešili deti prvého stupňa. Básničky a pesničky o advente a Vianociach im vyčarili úsmev na tvári. Seniori odmenili deti potleskom a slovami vďaky. Nasledovali tvorivé dielne, pri ktorých sa všetci spolu pustili do maľovania šišiek. Tie ozdobili farebnými guličkami a vianočný stromček bol hotový. Spoločné chvíle sme si všetci užili a už sa tešíme na ďalšie stretnutie.

            Zuzana Bukovská

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            Aj tento rok sme v predvianočnom obdobím balili svoju lásku do krabičky od topánok. Krabičky naplnené drobnosťami a milými pohľadnicami od našich detí poputujú do tých správnych rúk, aby potešili dušu a zahriali pri srdiečku.

            Do zbierky sa zapojili všetky triedy a my sme hrdí na úžasných žiakov a rodičov, vďaka ktorým sme aj v tejto ťažkej dobe nazbierali 67 krabíc, ktoré spríjemnia a potešia našich starkých.

            Všetkým Vám patrí veľká vďaka. Vďaka snahe našich žiakov, rodičov a zamestnancov si pod vianočným stromčekom mnohí nájdu svoj darček a nás bude hriať dobrý pocit, že sme niekomu vyčarili úsmev na tvári.

            Ď A K U J E M E!

            Mgr. Andrea Galková a Mgr. Hajnalka Lanczová

          • Magnetizmus v praxi – blokové vyučovanie

            Magnety sa dnes nachádzajú naozaj všade okolo nás. Okrem bežných magnetiek na chladničku a rukavíc na sporák sa s nimi stretnete napríklad na platobnej karte, kde zmagnetizovaný čierny pásik obsahuje informácie o karte a jej majiteľovi. Podobným spôsobom sú uložené informácie aj na magnetofónovej páske alebo pevnom disku (harddisku) počítača.

            Blokové vyučovanie prinieslo našim žiakom 9.B kopec zábavy a hravé zisťovanie.

            Najskôr sa rozdelili do skupín velikánov fyziky a razom sa z nich stali Edisonovci, Wattovci, Voltovci a Faradayovci. Tu to všetko začalo:

            1. Úniková hra - po škole s témou magnetizmus. Indície ich zaviedli do  zákutí školy a nakoniec späť do učebne fyziky. Poskladali pozbierané indície a mohli sme sa začať venovať pokusom s magnetmi.
            2. Fakt alebo mýtus – 4 pokusy, ktoré sa podľa žiakov nedajú uskutočniť. Pokusmi mali dokázať, či je predložený pokus fakt alebo mýtus. (3 fakty/1 mýtus)
            3. MAGMAT alias magnetická matematika. Losovali si náročnosť magnetických útvarov, ktoré si museli poskladať a vypočítať ich povrch.
            4. Výroba vlastnej magnetickej hračky s ponukou predaja. Každá skupina vyrábala vlastnú magnetickú hračku, ku ktorej patril aj návod na obsluhu a plagát. Ten mal slúžil ako pútač na sprostredkovanie možnej kúpy.
            5. Elektrina na prírodno  - pomocou citrónov a zemiakov sa naši žiaci pokúsili o rozsvietenie žiarovky

            Pri všetkých aktivitách sa žiaci zabavili, úspech mali únikovka a MAGMAT úlohy. Hračkami nás prekvapili a ich propagácia bola úžasná. Nevedeli sme sa rozhodnúť pre najlepšiu hračku, a preto by sme si kúpili od nich Šašov labyrint, magnetický rybník, Magnetcar či krabicový futbal.

            Na záver žiaci zhodnotili, že magnety sú nielen tie na chladničke ale aj všade okolo nás a nik by bez nich nevedel, kde je SEVER. J

            Žiaci 9.B a ich učitelia Katka  a Milan

          • Kreativitou k čítaniu

            Motivovať k čítaniu sa dá mnohými spôsobmi. Jedným z nich môže byť aj tvorenie niečoho tak jednoduchého a obyčajného ako je napr. záložka do knihy. Inšpirácií je okolo nás nekonečne veľa ...

            V októbri, v medzinárodnom mesiaci školských knižníc, sa na našej škole oslávilo už 13. výročie projektu Záložka do knihy spája školy. Do tejto milej česko-slovenskej spolupráce sa zapojili všetci žiaci Základnej školy Juraja Fándlyho v Seredi.

            V rámci hodín slovenského jazyka a literatúry, anglického jazyka, nemeckého jazyka, techniky a výtvarnej výchovy žiaci vytvorili jedinečné záložky. Každý jednotlivec si vybral svoju obľúbenú knihu a následne vypísal zaujímavý citát, ktorý ho najviac očaril. Nechýbali ani pútavé kresby či netradičné prevedenia záložiek.

             

            Balíček plný tvorivosti poputoval do Kutnej Hory a my sme zasa dostali krásne výtvory od nich.

             

            Na záver sme uskutnočili malú výstavu záložiek od našich kolegov z Čiech, ktorá mala u žiakov úspech.

             

            Tieto malé diela našich Picassov zožali medzinárodný triumf s úžasnou spätnou väzbou: „Také krásne záložky sme ešte nevideli.“

             

            Veľká vďaka patrí Vám všetkým, ktorí ste priložili šikovné ruky k dielu :-)

             

            Hubináková, Švandová, Labajová

            https://www.youtube.com/watch?v=tUwiIQZ3ATc

          • Vianočná pošta pre neznámych starkých...

            Tisíce drobných hviezdičiek žiari na konári,

            do uzla vianočných pesničiek vplieta sa tisíc prianí.
            Dajme si pod stromček úsmev, čo slzy stiera a rany hojí,
            kus dobrej vôle, súcitu, veď to všetko tak málo stojí.  

            Myšlienka posielať vianočné pohľadnice pre neznámych starkých je tak nádherný projekt pre ľudí s veľkých srdcom a ochotou potešiť dámy a pánov z domovov dôchodcov, ktorý možno nemajú to šťastie byť so svojimi blízkymi na tento sviatok. Naše deti sa už niekoľko rokov aktívne zapájajú a s radosťou prispievajú svojimi vianočnými pozdravmi, kresbičkami do ktorých dajú aj kus svojej fantázie. Na začiatku sme aj my začínali s 15 pohľadnicami a teraz po rokoch sme sa dopracovali k  stovke ... júúúj uvidíme čo bude budúci rok. Tento rok potešíme starkých z Bratislavy, Cífera, Kajalu, Humenného a Košíc.

            Na záver veľké ďakujem p. Ľubici Noščákovej za možnosť prispieť aspoň takto na diaľku /www.pohodovo.sk/, deťom z ŠKD J. Fándlyho Sereď za ich dobré srdiečka a pravdaže svojim kolegyniam vychovávateľkám, bez ktorých by som si to nevedela ani predstaviť.

             Krásne prežitie Vianočných sviatkov Vám z celého srdca prajeme.

            Monika Hanáková

          • Vianoce v technike

            Advent. Čas, kedy čakáme na príchod Vianoc. Čas, počas ktorého si skrášľujeme svoje príbytky.

            Dávate prednosť kupovaným svietnikom, alebo si radšej doma vyrábate vlastné? Napríklad z prázdnych zaváracích pohárov, ktoré máte doma. Je to tak jednoduché, že to zvládne skoro každý. Atmosféru Vianoc pritom vykúzlia rovnako. Malé, alebo väčšie? Krásne vyzerajú oboje. Stačí sa len rozhliadnuť po miestnostiach, kam ich rozmiestnite, a môžete sa pustiť do vyrábania. Svietniky zo zaváracích pohárov sú lacné a minimálne náročné na čas. Ako premeniť zaváraninový pohár na kúzelný svietnik sme skúšali v piatok 2. 12. na tematickom vyučovaní s 8.B. Vyrábali sme svietniky z pohárov, ktoré sme z jedálne zachránili pred rozbitím. Drevené ozdoby ako hviezdičky, mesiačiky, domčeky si deti zhotovovali sami z malých kúskov odpadového dreva a preglejky. Ihličie a vetvičky si priniesli z prechádzky prírodou. Dozdobovali aj trblietkami, soľou a rôznymi vianočnými ozdobami. Nie je treba veľa, poháre nemusia byť prezdobené. Naopak je žiadúce, aby sviečka presvitala.

            Postrehy žiakov:

            Páčilo sa nám to! Vyzdobovali sme vianočné poháre. Niektorí vyrábali z kartónu alebo z dreva rôzne vianočné ozdoby ako hviezdičky, domčeky, mesiačiky, stromčeky... Vzniklo niekoľko krásnych pohárov, ktoré si môžeme pozrieť na výstavke v oddychovej zóne pri zborovni. Žiakov táto činnosť bavila.

            Naše výrobky bude možné zakúpiť na vianočných trhoch v našej škole.

            Ďakujeme žiakom za ich aktívny prístup a tvorivú atmosféru.

            Mgr. B. Uhnáková, Mgr. B. Petrášová a ôsmaci

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje