• Vianočné tvorivé dielničky

            Predvianočnú atmosféru bolo cítiť aj v I. oddelení ŠKD.

            Prváčikovia spolu s rodičmi vyrobili vianočné obrázky, svietniky z vianočných ruží a zimné čiapočky na stromček. Potešili sme aj našich príbuzných výrobou pohľadníc.

            Pri ovocnom čajíku a vianočných melódiách sa nám dobre pracovalo.

            Ďakujem šikovným detičkám i rodičom.

            Prajeme Vám spokojné, láskou a porozumením naplnené Vianočné sviatky.

            Pani vychovávateľka Alenka.

          • Na Luciu ...

            Sviatok sv. Lucie v minulosti sprevádzali bohaté zvyky a tradície, ktoré dnes už zapadajú do zabudnutia.

            Pripomeňme si ich.

            V predvečer Lucie po domoch chodievali ženy, zahalené do bielych plachiet, s pomúčenou tvárou, mlčky, aby ich nespoznali. Vymetali kúty, aby sa zbavili zla, choroby a trápenia.

            Dnes aj po našich školských chodbách, triedach, telocvičniach a iných miestnostiach, chodili Lucie a môžeme hrdo povedať, že neostal žiaden kút nevymetený. Táto tradícia  na našej škole nezostane  zabudnutá.

          • Zdobenie medovníčkov v ŠKD

            Dnes sme si s deťmi z 2. oddelenia pripravili pravú vianočnú atmosféru. Čo patrí k takej atmosfére? No predsa voňavé a sladké medovníčky. Vymenili sme dnes našu triedu za kuchynku, kde som si pre deti pripravila napečené medovníky a zdobiace cukrové tuby. Medovníčky sme si rozdali a každý sa mohol pustiť do zdobenia svojho "vianočného stromčeka". Fantázii sme medze nekládli, takže stromčeky boli čoraz farebnejšie, veselšie a samozrejme aj chutnejšie. Vianočnú atmosféru nám dopĺňali vianočné pesničky a uvarili sme si aj čajík, na ktorom sme si na konci spolu s medovníčkami pochutnali. Kuchynkou sa rozliehal detský smiech, vôňa medovníčkov a vianočných pesničiek.

            Pani vychovávateľka Mirka

          • Posedenie pri jedličke

            Čoskoro k nám prídu najočakávanejšie sviatky v roku- Vianoce. Sviatky pokoja a lásky strávené s našimi najbližšími. Deti z 11. oddelenia si pripravili pre 9. oddelenie ŠKD posedenie pri jedličke. Všetci sa spoločne stretli pod vianočným stromčekom, kde si pripomenuli, ako u nich vyzerá tradičná Štedrá večera. Deti si spoločne zaspievali aj koledy a ochutnali tradičné vianočné oblátky. Nesmel chýbať sladký med ani jabĺčka. Z atmosféry bola cítiť radosť a šťastie detí. Túto tradíciu by sme si chceli pripomínať každý rok. Ďakujem za pomoc pani vychovávateľke Kalinayovej.

            Pani vychovávateľka Danihelová

          • Adventné posedenie detí a rodičov

            Dňa 8. decembra, pri príležitosti sviatku Nepoškvrneného počatia Preblahoslavenej Panny Márie, sa tretiaci našej školy, v rámci príprav na 1. sväté prijímanie, stretli spolu so svojimi rodičmi, na adventnom posedení, v pastoračných priestoroch fary v Seredi.

            Stretnutie začalo spoločnou modlitbou pod vedením pani učiteľky náboženskej výchovy, Márie Sedlárovej, ktorá prítomným vysvetlila podstatu adventu, ako času prípravy na narodenie Ježiša v Betleheme. Potom nasledovalo občerstvenie pri koláčiku a čaji a s ním tvorivý program hier, doprevádzaný živou hudbou a spevom pod taktovkou kolegyne Žanety Baudyšovej. Počas stretnutia prítomných prišiel pozdraviť aj miestny farár – dekan, Ján Hallon, ktorý im zároveň priblížil význam mariánskeho sviatku Nepoškvrneného srdca Panny Márie a zároveň sa mohol bližšie zoznámiť s deťmi a ich rodičmi.

            Po skončení adventného posedenia deti čakala sladká odmena a spoločná účasť na svätej omši v miestnom kostole.

            Mgr. Mária Sedlárová a Mgr. Michaela Porubanová

          • Vo vianočnej pekárni

            Vianoce sú časom radosti a veselosti, láskavosti, štedrosti. Vône vianočného stola a vianočného stromčeka sú pre nás nezabudnuteľné.

            Dnes sa vôňa medovníkov a vianočného punču šírila najmä na prízemí našej školy, keďže sa deti z 8. a 10. oddelenia ŠKD stretli v školskej kuchynke, ktorá sa premenila na maličkú vianočnú pekáreň.

            Najskôr deti z 10. oddelenia zaspievali pieseň s veľmi chytľavou a rytmickou melódiou " Vo vianočnej pekárni ." Potom sa už vaľkalo cesto , vykrajovali, piekli, potierali medovníčky. A kým sme takto pracovali, p.vychovávateľka Monika s deťmi z 8. oddelenia pripravila chutný vianočný punč. Takto strávené popoludnie  vo vyhriatej a voňavej kuchynke sa nám všetkým veľmi páčilo.

            Vianoce však nemôžu byť len o dobrom jedle a krásnych darčekoch. Preto sa pozastavme a v duchu poďakujme za lásku, zdravie, pomoc, tešme sa z maličkostí a z každého úprimného úsmevu.

            Pamätajte si, že ak nenájdete Vianoce vo svojom srdci, určite ich nenájdete pod vianočným stromčekom.

            Deti z 8. a 10. oddelenia, p.vychovávateľka Janka a Monika vám prajú, aby ste prežili vianočnú atmosféru so šťastím, láskou a pokojom.

            Mgr. Jana Čaládiková

          • Vianočné tvorivé dielne v múzeu

            Príchodom Vianoc si ľudia zdobia svoje príbytky, domácnosti rozvoniavajú medovníčkami a sladkými dobrotami. Nové inšpirácie išli nabrať aj žiaci 2.A triedy do mestského múzea v Seredi. Lektormi im boli tety a ujovia s bohatými skúsenosťami a zručnosťami so zdobením medovníčkov, paličkovou čipkou, prácou s drôtom, korálkami a vianočným zdobením vajíčok pomocou vosku. Deti pozorne počúvali a v tichej a príjemnej atmosfére múzea sa veľmi rýchlo  naučili rôzne techniky. Odmenou im boli vlastnoručne vyrobené vianočné ozdoby, ktoré si hrdo niesli domov.

            Na okno nám mrázik kreslí, Vianoce k nám pokoj vniesli,
            pod stromčekom darček malý, nech vám úsmev stále žiari.

            Pokojné sviatky plné lásky a pohody želajú žiaci 2.A a pani učiteľky J. Matejičková a  Z. Pekaríková .

             

          • Workshop z biológie Látkové závislosti

            Medzi nesprávne ľudské návyky môžeme jednoznačne zaradiť návykové látky, ktoré ako už aj názov napovedá, spôsobujú závislosť. Na svete existuje veľké množstvo návykových látok, ktoré sa delia na základe ich účinkov a pôsobenia na centrálny nervový systém do rôznych skupín. Návykové látky ohrozujú nielen dospelú populáciu, ale taktiež začínajú čoraz viac a viac útočiť aj na mladšie generácie, a to najmä v podobe alkoholických nápojov.

            Ranný vek dieťaťa je obdobím, ktoré je z hľadiska budovania závislosti kľúčové. Ak sa maloleté dieťa stane závislým, mnohokrát sú dôsledky tohto duševného stavu oveľa katastrofickejšie ako u dospelého jedinca.

            Preto aj workshop z biológie, ktorý sa uskutočnil dňa 8. 12. na tému Látkové závislosti, bol zameraný  na požívanie  najprístupnejších  návykových látok a tými sú alkohol a nikotín. Zrealizovaný bol v spolupráci s Mestskou políciou a zúčastnili sa ho žiaci 8. A, 8. B a 9. A triedy, po 1 vyuč. hodine. Žiaci boli rozdelení do 3. skupín a pracovali na stanovištiach. Jedna skupina si vyskúšala odhad vzdialenosti s nasadenými okuliarmi, ktoré simulovali prítomnoť alkoholu  v krvi cca 1,5 promile, alebo ak je človek pod vplyvom marihuany. Úlohou žiakov bolo trafiť loptičkou do vedra, vzdialeného cca 5 m.  Žiaci boli prekvapení, ako sa alkohol podieľa na skresľovaní reality. Odhadovaná vzdialenosť sa im posunula o niekoľko metrov. Potom sme si povedali, aké dôsledky to má v praxi. 2. skupina pracovala pod vedením p. Lanczovej. Ich úlohou bolo fúknuť do prístroja, ktorý meral množstvo vydýchnutého CO, ktorý sa vo zvýšenej miere nachádza vo výdychu fajčiara. Pozreli si ako vyzerá chrup fajčiara, ako aj decht, ktorý sa usadzuje v pľúcach fajčiarov. 3. skupinka žiakov, pod vedením p. Kapustovej z MP, sa zahrala pohárikovú hru. Každý žiak si mal vybrať jeden pohár na ktorom bola napísaná nejaká nálada človeka. Žiaci sa mali vžiť do situácie toho človeka a vyjadriť svoje pocity. Žiaci aktívne pracovali na všetkých stanovištiach. Na záver sme spoločne vyvodili dôsledky vplyvu návykových látok na zdravie človeka, ako im predchádzať a na koho sa obrátiť v prípade už vzniknutej závislosti.

            Žiačky Peťa a Lenka z 8. B zhrnuli workshop nasledovne.

            "Zábavnou formou sme sa dozvedeli, aké účinky majú návykové látky na naše zdravie. Videli sme svet očami alkoholikov a narkomanov, zisťovali, čo vieme o ich následkoch. Rozprávali sme sa o tom, ako sa im vyvarovať a nepodľahnúť sile sociálnej skupiny. Vieme, že ak podľahneme nejakej závislosti, na chvíľu nám to dá dobrý pocit, ale v konečnom dôsledku to škodí nielen nám, ale aj ľuďom z nášho okolia. Návykovým látkam sa treba vyhýbať a ak máme nejaké problémy, riešiť ich treba s rodičmi a odborníkmi, pretože alkohol, drogy  či cigarety nič nevyriešia".

             

            Ľ. Faktorová

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje