• Európsky deň jazykov

            Aj tento rok si štvrtáci pripomenuli, aké je dôležité učiť sa cudzie jazyky. Tentoraz si pre nás kamaráti pripravili projekt a informácie o krajinách, ktoré navštívili počas leta. Dozvedeli sme akým jazykom sa v tej-ktorej krajine dohovorili, aké miesta navštívili, ako im chutila domáca kuchyňa, aké kamarátstva nadviazali, aj ktoré slovíčka či slovné spojenia si ešte pamätajú. Spomínané štáty sme si ukázali na glóbuse a pripomenuli si, prečo je angličtina svetový jazyk. Na matematike v skupinách vyrátali slovnú úlohu v anglickom jazyku, priraďovali slovíčka "Dobrý deň a ďakujem" v rôznych jazykoch k štátom v Európe. Na pracovnom vyučovaní sa deti vrátili "domov" - spoločne vytvorli mapu Slovenska z plastových vrchnáčikov. Lebo stále platí: Všade dobre, doma najlepšie !

            Tried.uč. a žiaci 4.D 

          • Privítanie prvákov v ŠKD

            „Tisíc liekov sa dá nahradiť cvičením, ale neexistuje taký liek, ktorý by nahradil šport,“

                                                                                                Taliansky fyziológ Angelo Mosso

            Ako býva zvykom každý rok, pani vychovávateľky pripravili pre prváčikov športové zábavné popoludnie. Vyskúšali sme rôzne disciplíny : člnkový beh, driblovanie, prenos lopty ponad hlavy, skákali sme ako žabky, na lyžičkách prenášali loptičky, hulá hopom sme zdolali kruh priateľstva. Akciu sme ukončili kooperatívnymi hrami: šikmou vežou, rolujúcou loptou a zhadzovaním plechoviek.

            Hry boli zamerané na povzbudenie, pocitov harmónie a priateľstva v skupine.

            Boli sme radi, že sa deťom páčilo, odchádzali spokojné a šťastné. Ďakujem za spoluprácu kolegyniam Lucke a Mirke.

            Pani vychovávateľka Alenka

          • 1. Účelové cvičenie žiakov 2. stupňa

            Sebaochrana a vzájomná pomoc vychádza z práva každého občana byť včas varovaný pred hroziacim nebezpečenstvom varovnými signálmi. Mimoriadna udalosť môže vzniknúť kedykoľvek v rôznych častiach štátu. Občania nemôžu očakávať okamžité poskytnutie pomoci. Preto musia byť schopní chrániť svoje zdravie a poskytnúť pomoc aj iným osobám. Aj žiaci našej základnej školy sa oboznamujú s tým, ako postupovať a riešiť mimoriadne situácie a to v rámci prierezovej témy "Ochrana života a zdravia".

            Jesenná časť "Ochrany života a zdravia" v tomto školskom roku prebiehala v dňoch 22. a 23. 9. 2022. Počas 1. dňa žiaci  získali teoretické poznatky práve z tých oblastí, ktoré sú nevyhnutné pri riešení mimoriadnych udalostí. Učili sa ako sa orientovať v prírode, získali nové  poznatky a zručnosti z oblasti civilnej ochrany,  topografie, poskytovania prvej pomoci. Druhý deň bol zameraný na pohyb a pobyt v prírode. Ráno, hneď po zaznení poplachu, žiaci opustili budovu školy a vyšli pod dozorom vyučujúcich na vychádzku do prírody. Na určených stanovištiach si prakticky ako aj  formou testu, zopakovali získané teoretické poznatky z 1. dňa Ú. C.  A keďže počasie nám prialo, zahrali sa aj rôzne loptové hry.

            Späť do školy sa všetci  vrátili spokojní, s aktívne prežitým dopoludním.

             

            Mgr. Ľ. Faktorová

          • Anglické divadelné predstavenie

            Dňa 21. 9. 2022 sa naši žiaci 4.- 9. ročníka zúčastnili anglických divadelných predstavení Lazy goat a Last wish, ktoré si pre nich pripravili herci z martinského Divadelného Centra.

            Lazy goat v anglicko-slovenskom prevedení sa žiakom 4. až 6. ročníka veľmi páčilo a mohli si tak vďaka humornému príbehu a piesňam osvojiť mnoho nových výrazov i anglických fráz. Záverečný odkaz hercov, aby deti prekonávali svoj strach a šírili okolo seba dobro, bolo povzbudením pre všetkých zúčastnených. Žiaci 7. až 9. ročníka sa ponorili do moderného príbehu Last wish v angličtine na motívy rozprávky Jana Wericha Kráľ mal troch synov. Divákov upútala veľmi dobre zrozumiteľná angličtina, nápadité kulisy i kostýmy a na záver sme sa všetci mohli zamyslieť nad otázkou: Where am I going? Obe predstavenia boli pre nás všetkých príjemným kultúrnym zážitkom a zároveň skvelou príležitosťou ako sa zdokonaľovať v anglickom jazyku.  

             

            Mgr. Soňa Červeňová 

          • Cvičenie v prírode

            16. 09. 2022 sa na prvom stupni uskutočnilo Cvičenie v prírode. Žiaci sa v sprievode svojich triednych učiteľov vydali na rôzne miesta. Deň sa niesol v duchu športu, súťaží, zdolávania prekážok a plnenia rôznych úloh. Žiaci si zašantili, zašportovali a hlavne zabavili. 

            Triedni učitelia 1. stupňa 

          • Milí knihomoľovia,

            21. september je pre všetkých milovníkov fantasy významným dňom. Práve v tento deň v roku 1937 vyšla po prvý krát kniha Hobbit, ktorá spolu so svojím pokračovaním Pán prsteňov patrí medzi najdôležitejšie knihy fantasy žánru.

            Dvere do sveta Stredozeme sa teda po prvýkrát otvorili pred 85 rokmi. A práve taký dlhý čas si dokázala táto útla knižka spolu s jej menej útlou nasledovníčkou udržať svojich verných fanúšikov. A každý rok pribúdajú noví. A to isto aj vďaka ich filmovému spracovaniu.

            John Ronald Reuel Tolkien (* 3. január 1892Bloemfontein, Južná Afrika – † 2. september 1973BournemouthSpojené kráľovstvo) bol anglický spisovateľ a vysokoškolský profesor. Okrem knihy  „Hobit“ a jej pokračovania  „Pán prsteňov“, jeho najznámejšej knihy, zahŕňa jeho dielo aj množstvo kníh o histórii fiktívneho sveta Stredozeme, v ktorej sa Hobit a Pán prsteňov odohrávajú. Pre neutíchajúcu popularitu a vplyv jeho diel je Tolkien považovaný za otca modernej high fantasy.

            Pri tejto významnej príležitosti prinieslo vydavateľstvo Slovart pre fanúšikov novú knižku. Putovanie po Stredozemi od legendárneho výtvarníka Johna Howa, ilustrovaný cestopis od Vreckán až po Mordor.

            A okrem toho si na stránke kníhkupectva Martinus môžete vyskúšať svoje znalosti zo sveta Stredozeme.

            Viete kto vlastnil prsteň pred tým, ako ho z Anduiny vylovil Deágol? Kto nepatril do družiny Spoločenstva prsteňa? Akým heslom otvoril Gandalf bránu Morie?....

            Na tieto a mnohé iné otázky môžete skúsiť odpovedať na stránke Martinusu a zároveň sa tak zapojiť do súťaže o knihu zo Stredozeme.

            https://blog.martinus.sk/2022/09/oslavujeme-september-s-profesorom-tolkienom

            Tak veľa šťastia, priatelia😊

            KMDK (E. Švandová)

             

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje