• Didaktické cvičenia na 1. stupni

            Dňa 23. 6. 2022 a 24. 6. 2022 sa na prvom stupni uskutočnili Didaktické cvičenia. Vo štvrtok to bola teoretická časť, počas ktorej sa žiaci oboznámili s civilnou ochranou obyvateľstva, orientáciou v prírode i s poskytnutím prvej pomoci zranenému. V piatok sa žiaci v sprievode učiteľov vydali do "terénu", každý po určenej trase, kde si vyskúšali svoje poznatky v praxi. Program spestrila tretiakom a štvrtákom pani preventistka, ktorá ich oboznámila s ochranou zdravia počas prázdnin. Boli to zaujímavé 2 dni, počas ktorých sa žiaci naučili veľa nového. 

            Triedne učiteľky 1. stupňa

          • Prečítané leto

            Prázdniny už klopú na dvere a vy isto premýšľate, ako ich čo najlepšie, najzaujímavejšie a najpríjemnejšie strávite. K letu patrí nepochybne slnko, voda, oddych, zmrzlina a mnoho ďalších pôžitkov. Čľapkajte sa v potoku, vytvorte si rodinný erb, vyberte sa na tajnú nočnú výpravu, dajte si čajík/kofolu s priateľmi, choďte spolu von, hrajte sa spolu...

            A čo takto čítací piknik? Urobte si lenivé posedenie na deke, pripravte si svoje obľúbené dobroty a obľúbenú knihu a ponorte sa do jej tajomného príbehu.

            Kníhkupectvo Martinus pre vás pripravilo zaujímavú čitateľskú akciu – Abeceda prečítaného leta. A my sa k tomu radi pripojíme.

            Prečítané leto sa rozdelí na tretiny, každá z nich bude trvať presne tri týždne a bude pokrývať jednu z veľkých tém: O MESTÁCH, O TME a O POMÁHANÍ. Pre tých, ktorí potrebujú viac inšpirácie a podnetov Martinus každú veľkú tému rozdrobil na tri menšie. Medzi ich knižnými tipmi nájdete veľa vynikajúcich kníh, ale pokojne sa môžete inšpirovať vlastnou domácou knižnicou. Ak vám bude málo, zájdite do najbližšej knižnice alebo kníhkupectva. Iste tam objavíte kopu ďalších dobrých knižných nápadov. My vám  trošku pomôžeme. Vždy v nedeľu večer, vám napíšeme tému, na ktorú budeme v ten  týždeň čítať knihy. Pridáme aj pár  knižných tipov.  Budeme radi, keď nám potom do komentára na školskom FB  pošlete nejakú malú spätnú väzbu. Napríklad fotku s knihou, ktorú ste prečítali, alebo vetu, ktorá sa vám páčila.

             Dôležité je, že nesúťažíme. Vďaka nesúťaženiu tvoríme svet, v ktorom sa číta jednoducho preto, lebo knihy sú mňam.

            Tešíme sa na prečítané leto a na množstvo nových doteraz neprečítaných kníh.

            E. Švandová a M. Ďurišová, nielen v lete čítajúce učiteľky :-)

          • Oslávili sme jubilejný ročník Vedeckého jarmoku

            Je to presne týždeň, čo sa na ZŠ Juraja Fándlyho uskutočnil desiaty ročník Vedeckého jarmoku. Jeho história sa začala písať v školskom roku 2010/2011, kedy na školskom dvore vyrástli štyri vedecké stánky fyziky, chémie, biológie a ekológie. Žiaci v týchto  stánkoch „predávali“ svoje vedomosti a zručnosti svojim rovesníkom.  Táto akcia postupne oslovila viac a viac pedagógov a žiakov a tak sme sa po dvojročnej koronapauze dočkali krásneho jubilea.

            Ponuka stánkov vzrástla na 15 a ich zameranie bolo naozaj pestré. Žiaci si mohli zašportovať s našimi majstrami Slovenska v basketbale, merali si svoj tlak a pulz po športovom výkone, zatĺkali klince, zhotovili paletové sedenie, vyrobili prstienky a náramky, maľovali obrazy prírodnými farbivami. Okrem týchto zručností si preverili i svoje vedomosti z anglického a nemeckého jazyka, naprogramovali cestu robotovi Photonovi, vyskúšali svoje logické myslenie v stánku matematiky, zahrali si pozmenenú matematickú verziu hry MÖLKKY. V dejepisnom stánku ich privítali herci z 5.B, ktorí si pripravili divadelné predstavenie o liečivých bylinkách. O bylinkách sa návštevníci mohli nové informácie dozvedieť viac i v iných stánkoch, nakoľko tejto téme sme sa intenzívne venovali i v rámci programu Zelená škola. Nájsť ste tu mohli i našimi žiakmi s láskou pripravené bylinkové vrecúška na prípravu čajov a polievok.

            Bola radosť dívať sa na našich jarmočníkov. Celkovo je to krásny pocit vidieť, že žiaci majú o takéto aktivity záujem. Radi v  stánkoch nielen „nakupujú“ ale i „predávajú“. Veríme, že i takýmito aktivitami napĺňame náš školský vzdelávací program s názvom „Učíme pre život“ v ktorom sa snažíme prepájať teoretické vedomosti s praktickými a vzájomne prepájať jednotlivé, zdanlivo vzdialené vyučovacie predmety.

          • 26. jún - Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodu s nimi

            Pri tejto príležitosti nás navštívil lektor z OZ  Slovensko bez drog, ktorý našim žiakom pútavou formou, zaujímavým obsahom a nevtieravým spôsobom podal základné objektívne informácie najmä o rizikách, nebezpečenstve a dôsledkoch užívania drog. Oboznámil žiakov so stratégiami a taktikami, ako žiť v spoločnosti ohrozenej drogovou závislosťou, ako si osvojiť sociálne zručnosti, ako sa tejto závislostí vyhnúť. Na záver nasledovala spätná väzba a diskusia o tom, čo nové sa žiaci dozvedeli o drogách a závislosti a čo ich prekvapilo. Postrehy žiakov:

            ,,Drogy ničia vzťahy, zdravie, pamäť, zabíjajú.“

            ,,Drogy sú zbytočné pre život“

            ,,Nemáme brať drogy, pretože nám to môže pokaziť život. Nemáme veriť ľuďom, ktorí berú drogy, pretože oni nám budú hovoriť, nech si tú drogu dáme, že nám to neublíži a keď budeme zvyšovať dávky, tak nám bude horšie a horšie.“

            ,,Drogy zostávajú v tele navždy a nikdy sa ich nezbavím.“

            ,,Pravda je, čo si overím 3-4 zmyslami.“

            ,,Nemáme brať drogy, pretože môžeme byť závislí a tak prídeme o rodinu, kamošov a keby sme padli do toho viac, môžeme zomrieť.“

            ,,Drogy nie sú cesta, ničia zdravie a vzťahy medzi ľuďmi.“

            Mgr. Hajnalka Lanczová koordinátor prevencie

          • Ukončenie preventívnych programov

            V školskom roku 2021/22 sme na prvom stupni realizovali preventívne programy Zippyho kamaráti a Kamaráti Jabĺčka. Hlavným cieľom programov je rozvoj sociálnych a emocionálnych zručností u detí, podpora ich dobrého duševného zdravia, zlepšenie komunikačných zručností, zlepšenie schopnosti nadväzovať a udržiavať priateľské vzťahy, zlepšenie schopnosti nenásilne riešiť konflikty, zlepšenie schopnosti riešiť záťažové situácie, ako sú napríklad zmena a strata. Deti sa zážitkovým spôsobom učia, že je v ich rukách, aký prístup zvládnutia situácie si zvolia. Osvojujú si nové spôsoby a stratégie zvládania problémov. Program sme ukončili malou oslavou a odovzdávaním diplomov.

            Na druhom stupni sme realizovali program Cesta pozitívnej zmeny.  Program obsahuje  aktivity, ktoré  pomáhajú žiakom prekonávať krízové situácie, vedú k uvedomovaniu si hodnôt, k vytváraniu postojov, k uvedomovaniu si seba samých, k vytváraniu zdravých sociálnych vzťahov, primeranej komunikácii, posilňujú ich zdravie, podporujú zdravý životný štýl bez drog a učia ich o tom najpodstatnejšom – o živote a zdravých vzťahoch v ňom. Práve preventívne aktivity a programy patria k tým, ktoré ukážu žiakom aj takú cestu, po ktorej droga, agresivita a šikanovanie nemá šancu kráčať.

            Mgr. Hajnalka Lanczová koordinátor prevencie

          • Kurz slovenského jazyka

            Žiaci z Ukrajiny mali v tomto školskom roku na našej škole možnosť pravidelne navštevovať kurz slovenského jazyka. Bolo vidieť a počuť ako robia obrovské pokroky. Hravou formou, pomocou rôznych hier, kartičiek, kníh, časopisov, slovníkov, pracovných listov a zošitov s radosťou obohacovali svoju slovnú zásobu. Oboznámili sa napr. s témou: Moja rodina, Moja škola, Nákupy, Oblečenie, Ročné obdobia, Cestovanie, Slovensko... Dokázali sebe i nám, že sú veľmi šikovní a za krátky čas sa toho naučili veľmi veľa. V napredovaní im držíme palce aj ďalej.

            P. učiteľka Mirka a p. učiteľ Juraj

          • Škola v prírode Hlboké

            V nádhernom a tichom horskom prostredí v okolí Bojníc sa v dňoch 6.6.- 10. 6.2022 zúčastnili žiaci         4. ročníka dlho očakávanej „Školy v prírode“. Po príchode sme sa ubytovali  v hoteli Hlboké, kde už boli pre nás pripravené izby. Po výbornom obede sme sa zoznámili s našimi animátormi Jajom, Elektrou, Kalinou, Niki, Cimbalom a Arbim. Hneď sme sa vrhli na program, ktorý si pre nás pripravili. Rozdelili sme sa do tímov, premysleli si názvy,  ktoré naše tímy  charakterizovali.

            Celý pobyt sme  plnili množstvo úloh.  Začiatkom každého dňa, keď nepršalo, bola ranná  rozcvička, kde sme získali energiu na celý deň. Keďže nám počasie naozaj prialo, väčšinu času sme strávili vonku. Nechýbala samozrejme ani turistická vychádzka, na ktorej sme spoznávali okolie, rastliny, živočíchy a vychutnávali si čaro prírody.

            Obľúbený bol popoludňajší program, ktorý bol vždy vonku, okrem posledného dňa, kde sme mali Hudobný kvíz a vyrábali sme si lampášiky. Keďže vo štvrtok sem – tam popršalo, opekali sme pod altánkom.  Každý popoludňajší program sme začínali nástupovou piesňou.

            Dni utekali veľmi rýchlo. Posledný deň nás čakala autogramiáda, vyhodnotenie družstiev a rozlúčková diskotéka s  animátormi. Všetci sme boli obdarovaní krásnym diplomom a šiltovkou. Školu v prírode ukončila Nočná hra, bez ktorej by škola v prírode snáď ani nemohla byť.

            Zážitky, ktoré sme v škole v prírode spolu zažili sa vryjú do pamäte všetkých zúčastnených a určite na spoločne strávený čas budeme spomínať aj po rokoch.

            p. učiteľky 4. ročníka a p. vychovávateľky Monika a Janka

             

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje