• Deň Zeme

            Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22.apríla.

            Svetový Deň Zeme sa začal oslavovať v roku 1970 ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia.

            V piatok 22.apríla sme si aj my pripomenuli tento deň. Začali sme testom svojej EKO STOPY. Zistili sme, že máme medzi nami  jedného ekoboha. Potešujúce je, že nie je medzi nami žiaden ekovrah.

            Ukázali sme si, ako dlho sa v prírode rozkladajú jednotlivé produkty. Vysvetlili si preto význam separovania a recyklácie. Dozvedeli sme sa, čo sa dá z recyklovaných materiálov vyrobiť.

            Ďalšou našou aktivitou bolo sadenie. Deti si posadili svoju zeleninku, o ktorú sa teraz budú starať.

            Ku Dňu Zeme patria aj aktivity vonku, priamo v prírode. Každá skupina dostala truhličku prírodných pokladov, ktorú museli podľa zadania naplniť. Deťom sa darilo. Naša aktivita sa premenila na hľadanie medzi kvapkami dažďa a preto sme ju museli dokončiť už v triede. V triede z nazbieraných pokladov vytvorili nápis dnešného dňa. Všetkým sa nám náš deň páčil. Odniesli sme si nové informácie, zážitky. Deti si zaslúžili obrovskú pochvalu.

            3.A a Mgr. R. Vranovičová

        • Aj dopravná výchova môže byť zábavná
          • Aj dopravná výchova môže byť zábavná

            Dňa 21.4. sa nová oddychová zóna zaplnila najskôr zvedavými prváčikmi a o hodinu neskôr druhákmi. Žiaci 4.B si pre nich pripravili prednášku s názvom Dopravná výchova v skratke alebo Aj dopravná výchova môže byť zábavná. Malých kamarátov sa snažili naučiť ako sa správať v cestnej premávke. Jednotlivé dopravné situácie, ktoré mohli vidieť  v prezentácii im priblížili scénkami, ktoré mali u malých žiakov veľký úspech. Scénky boli nielen vtipné, ale aj poučné. Na záver  štvrtáčka Saška deti preskúšala niektoré dopravné značky. Deti boli veľmi šikovné. Výhoda rovesníckeho vzdelávania spočíva v tom, že si žiaci informácie sprostredkúvajú medzi sebou im blízkym, zábavným a hlavne zrozumiteľným spôsobom.

            V tejto netradičnej výučbe dopravnej výchovy, ktorá zvyšuje povedomie o pravidlách cestnej premávky, podporuje záujem detí  o dopravnú výchovu a aktívne zapája žiakov do vzdelávacieho procesu, budeme pokračovať. Po prednáške štvrtáci pozvali malých prvákov na malé dopravné ihrisko, ktoré si pre nich pripravia v máji.

                                                                                                                   Mgr. Zuzana Gašparíková

          • Workshop na obchodnej akadémii

            V stredu 13.4 sa žiaci 8.C triedy v rámci finančnej matematiky zúčastnili aktivít organizovaných OA v Seredi. Prvou úlohou žiakov bolo zhotoviť z plastovej fľaše a ľahko dostupných materiálov detskú hračku. V druhej časti urobili žiaci výpočet výrobných nákladov a zisťovali ich samotný zisk pri fiktívnom predaji 10 kusov. Na záver zhotovili farebné reklamné plagáty so snahou prilákať čo najviac zákazníkov. Počas celého dňa im pomáhali študenti 3.ročníka obchodnej akadémie. Žiaci preukázali svoju kreativitu, obchodného ducha a niektorí si našli nových kamarátov. Ďakujeme obchodnej akadémii za možnosť zúčastniť sa workshopu a vyskúšanie si ako funguje jednoduchá firma.

            Mgr. M. Oravec

          • Hmyzí hotel – poskytli sme strechu nad hlavou živočíchom, ktorí často nemajú kde zložiť hlavu.

            Domček pre hmyz, alebo hmyzí hotel, je nielen krásnou záhradnou dekoráciou, ale predovšetkým útočiskom pre stále viac miznúci hmyz. Vplyvom premeny krajiny na monokultúrnu, miznutím lúk a pastvín, urbanizácie, ale napríklad aj popularity anglických trávnikov, ubúda čmeliakov, včiel, chrobákov, motýľov a ďalších hmyzích druhov.

            Hmyz je ale dôležitý. Nepomáha nám len opeľovať rastliny, je aj pomocníkom v boji so škodcami. Je to vlastne taký „ekologický“ spolubojovník, a to predovšetkým vtedy, keď nechceme používať chemické prostriedky.  Stavba aj pozorovanie domčeka je skvelá aktivita pre malých aj veľkých. Poďme preto hmyzích kamarátov ubytovať do našich záhrad a vrátiť prírode trochu rovnováhy.

            Hmyzí hotel sme začali vyrábať s deviatakmi na projektovom vyučovaní s p. učiteľkou  B. Petrášovou ešte v zimnom období. V mesiaci apríl bol dokončený a osadený v ovocnom sade v priestoroch školy. S dokončením a vyplnením pomáhali hlavne piataci a šiestaci na hodinách techniky. Platí pravidlo, čím viac typov výplne (v podstate úkrytov) použijeme, tým viac druhov hmyzu do domčeka prilákame. Zbierali sme paličky, šišky, polienka, slamu, suché stonky, mach, kôru, ulity slimákov… len aby náš hotel a jeho okolie, bolo pre hmyz dostatočne lákavé. Okrem veľkého hmyzieho hotela sme v areáli školy umiestnili aj niekoľko menších hotelov pre hmyz, maľované kvetináče pre ucholaky, ale aj drevené domčeky pre lienky či včielky samotárky.

            Mgr. Bronislava Uhnáková

          • Blokové vyučovanie v 3.B

            V piatok 8.4. sme v 3.B mali blokové vyučovanie na tému SPOZNAJ ĽUDSKÉ TELO. Deti si oprášili svoje už získané vedomosti z prírodovedy a zároveň získali mnoho nových a zaujímavých informácii. Pracovali v skupinách, v ktorých rozvíjali svoje zručnosti. Každá skupina si mohla vybrať aktivitu, ktorou začne pracovať a ktorou skončí. Vybrali si svoje tempo, dohodli sa navzájom na svojej práci. Naučili sa pracovať s anglicko-slovenským slovníkom, či použili tablet ako učebnú pomôcku na získanie potrebných infrmácii. Spoločnosť im robili aj encyklopédie, z ktorých takisto čerpali informácie o ľudskom tele. Spoločne si vytvorili anglicko-slovenský slovník s obrázkami, plagáty zo sústav človeka, či potravinové pyramídy, ktoré nám zdobia triedu. Deti veľmi chválim, boli tvorivé, šikovné a aktívne. Zapamätali si veľa nových informácii, ktoré im verím ostanú dlho v pamäti. 

            Triedna p. učiteľka Gajdošová

          • Veselé Veľkonočné sviatky

            Veľká noc alebo Pascha je najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Je oslavou zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Veľkonočný týždeň vrcholí posvätným trojdním. Na Zelený štvrtok sa dievčatá umývali vodou z potoka pred východom Slnka, aby boli zdravé. Na Veľký piatok je najprísnejší pôst a gazdovia kropili domy vodou. Biela sobota s veľkonočnou vigíliou je slávnosťou Vzkriesenia Ježiša Krista. Gazdiné v sobotu chystali veľkonočné pokrmy: šunku ako symbol tela Ježiša Krista, klobásy ako symbol korbáča (symbol bičovania Ježiša Krista), vajíčka ako symbol plodnosti a nového života. Veľkonočná nedeľa je víťazstvom života nad smrťou vzkriesením Ježiša Krista, do kostola sa nosilo jedlo na posvätenie v prútených košíkoch. Niekde je tento zvyk aj dnes. Na Veľkonočný pondelok chodili mládenci po dedine a šibali alebo aj oblievali dievčatá, ktoré ich odmeňovali maľovaným vajíčkom. Ľudové tradície spojené s Veľkou nocou sa tradujú z pokolenia na pokolenie a udržiavajú sa aj dnes.

            Detičky z folklórneho krúžku všetkým posielajú veľkonočnú vinšovačku a prajú Veselé Veľkonočné sviatky.

            Mgr. Žaneta Baudyšová a detičky z folklórneho krúžku

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje