• Beseda s rybárom

            Petrov zdar!

            Možno ste viacerí nevedeli, ale týmto pozdravom sa zdravia všetci rybári. Pozdravili sme ním aj pána Jozefa Ivaničku, miestneho rybára, ktorý nám pripravil pútavú besedu o slovenských rybách a rybolove. V rámci biológie a ekológie sa žiaci piateho ročníka zúčastnili besedy, ktorá nás previedla druhmi rýb, ekológiou rybárčenia a zaujímavosťami.

            Vedeli s te, že:

            • spotreba rybieho mäsa vo svete je 28 kg na osobu za rok a na Slovensku skonzumuje len 3,8  kg za rok
            • rybie mäso je ľahko stráviteľné, bohaté na bielkoviny, zdraviu prospešný tuk – hlavne na srdce a cievy
            •  ryby by sa mali v našom jedálničku objaviť 1 – 2 krát týždenne
            •  ryby konzumujeme hlavne kvôli vitamínu A a D, lebo telo si ich nevie tvoriť samo
            •  patrónmi rybárov sú sv. Peter a sv. Ondrej.

            Pán Ivanička nám porozprával ako dlho sa už venuje rybárskej vášni. Počuli sme aj o najväčších úlovkoch. Boli nimi 1 metrový zubáč a 2 metrový sumec. Vyskúšali sme aj rozkladať udice, podberák, návnady. Ale hlavné čo sme si odniesli, bol dôležitý poznatok, že každý rybár je ekológochranár. Svedomie mu nedovolí zanechať po sebe znečistené miesto odpadkami. A stáva sa, že kým začne rybár loviť, musí po niekom inom upratať okolie. Za takéto upratovanie a staranie sa o okolité toky, získal pán Ivanička medailu a ocenenie Slovenským rybárskym zväzom.

            Teší nás, že aj medzi našimi žiakmi je veľa súťažiacich a začínajúcich rybárov. Ďakujeme pánovi Jozefovi Ivaničkovi za pútavú besedu a želáme všetkým veľa dobrých úlovkov.

            Petrov zdar!

            Vyučujúce biológie a žiaci 5.A, 5.B, 5.D

          • Naprieč Slovenskom

            20. marca 2023 sme uskutočnili blokové vyučovanie, počas ktorého si žiaci hrou, tvorivosťou i logickým myslením upevňovali učivo zo slovenského jazyka, vlastivedy, matematiky a prírodovedy. Pracovali v skupinách, v ktorých si navzájom radili, pomáhali, podporovali sa a spoločnými silami vytvorili krásne plagáty, z ktorých dýcha história, príroda, kultúrne pamiatky a zaujímavosti z našich regiónov.

            Žiaci 4.C, 4.D + triedne učiteľky Hanusová, Labajová.

          • Jarné tvorenie v 4.C

            Dňa 16. 04. 2023 žiaci 4.C triedy vyrábali ekologické alternatívy pomôcok bežnej dennej potreby. Vyrábali aj včelobaly. Vedeli ste, že priemerný Slovák ročne vyhodí cca 100 kg potravinového odpadu? Voskové vrecká tomu vedia zabrániť, pretože uchovajú potraviny dlhšie čerstvé vďaka konzervačným vlastnostiam včelieho vosku.Voskový obal sme hneď v ten deň aj využili a zabalili sme si doň ručne vyrobené mydlá. Na ich výrobu sme využili aj prírodniny, ako lupene ruží a kvety levandule. Dôležitou súčasťou boli aj prírodné vonné oleje. Vyskúšali sme aj veľmi ekologické sadenie trávy a žita do obalov od vajíčok. Tráva spolu s ozdobami bude slúžiť na jarnú výzdobu. Neskôr obal od vajíčok s trávou len vyložíme do voľnej prírody, kde sa obal od vajíčok veľmi rýchlo rozloží a tráva bude rásť ďalej. Ozdoby boli vyrobené z odpadového materiálu. Žiaci si vyskúšali aj tradičné zdobenie kraslíc pomocou roztopeného vosku a zasadili kvietky na výzdobu triedy. Naše okná budú zdobiť fialky.

            Žiaci 4.C + uč. Pondelová, Hanusová

          • KAPOR KOLOMAN A PÚŤ VESELEJ KVAPKY

            Dnes 22.03. má sviatok voda. Deti zo 7. oddelenia ŠKD sa aktívne zapojili do spoločných aktivít. Rozdelili sme sa do dvoch skupín a začali sme pracovať. Prvá skupina bola skupina šikovných dievčat, ktoré sa venovali putovaním veselej „KVAPKY“.

            „KVAPKA“ pripomínala taký obyčajný kolobeh vody. Dievčatá vytvorili veselý plagát maľovaného čítania našej ŠKD „KVAPKY“. Na záver deti odprezentovali cez video nahrávku, púť veselej „KVAPKY“ ako sa dookola zabávala.

            Druhá skupina si najprv spoločne prečítala zaujímavý príbeh „Prečo sú ryby nemé?“ v príbehu vystupoval kapor „KOLOMAN“ so svojimi rybími kamarátmi a skutočne sme zistili prečo sú ryby nemé a ak to chcete vedieť aj vy, tak si prečítajte tento príbeh a pochopíte, prečo to tak je.

            Potom celá skupina šikovných detí dostala úlohu, vytvoriť spoločnými silami kapra „KOLOMANA“ a jeho rybích priateľov. Každý podľa vlastnej fantázie tvoril, vymýšľal tieto zaujímavé stvorenia, ktoré si nakoniec kapor „KOLOMAN“ priviedol do svojho, teda vlastne nášho ŠKD rybníka.

            „Koloman sa z vody smeje, kamaráti vo vode, plávajú si v pohode.“

            Krásny deň vody želajú detičky zo 7. oddelenia ŠKD spolu s vychovávateľkou Olinkou H.

          • MO vo florbale mladších žiakov

            Dnes 22.  3. 2023 sa okrem “monitoru pre deviatakov” konalo aj okresné kolo vo florbale mladších žiakov, ktorý oragnizovala SOŠ obchodu a služieb v Galante. Do okresného kola boli prihlásené tieto školy: ZŠ Juraja Fándlyho Sereď, ZŠ s MŠ Šoporňa, ZŠ Pusté Uľany, ZŠ G. Dusíka Galanta a ZŠ s MŠ Sládkovičovo. V deň turnaja sa, ale ZŠ Pusté Uľany a ZŠ G. Dusíka Galanta nedostavili ☹. Ostali teda tri školy, ktoré bojovali o postup do krajského finále. Hralo sa systémom každý s každým podľa platných pravidiel florbalu. Našu školu reprezentovali žiaci 5. – 7. ročníka.  Väčšiu časť družstva tvorili hrači, ktorí hrávajú florbal za ICE Players Sereď, ďalej sme tu mali hokejistov, ale zastúpenie mal aj futbal 😊. Chlapcom sa darilo. Vyhrali oba zápasy a tým si zabezpečili postup na Majstrovstvá kraja, ktoré sa budú konať v Dunajskej Strede. Chlapcom neďakujeme len za predvedenú hru, vzorné reprezentovanie školy, ale hlavne za to, že šli školu reprezentovať aj počas riaditeľského voľna. Ešte raz ďakujeme a veríme, že nás tatko potešia aj na krajskom kole.

            Výsledky zápasov:  ZŠ Juraja Fándlyho Sereď – ZŠ s MŠ Šoporňa  5 : 2

                                             ZŠ Juraja Fándlyho Sereď – ZŠ s MŠ Sládkovičovo   12 : 1

            Školu reprezentovali:  Valach Samuel, Beňo Šimon, Zachar Jakub, Plézel Viktor, Paldan Samuel, Plaštiak Sebastián, Vydarený Dárius, Slabý Marián, Rákus Šimon.

            Mgr. Mário Chudík

          • Ako sme čítali...

             

            V marci častejšie ako inokedy počúvame slová kniha, čítanie, knižnica, kníhkupectvo. Ak by sme chceli niekoho presvedčiť, aby siahol po knihe, privoňal, začítal sa a prepadol jej kúzlu, mohli by sme mu vymenovať množstvo dôvodov, prečo je čítanie dobré.

            My vám však ponúkneme iba jeden (možno dva): radosť a spoločné chvíle strávené s knihou a priateľmi. Veď nie je nič krajšie, ako chvíle, ktoré strávime so  svojimi blízkymi. Tak prečo pri tom nemať i knihu? Môžeme si čítať spolu, môžeme čítať rodičom, či starým rodičom a oni zas môžu čítať nám. Môžeme sa o knihách rozprávať, požičiavať si ich, prežívať s ich hrdinami to dobré i zlé.

            Na našej škole venujeme každoročne v marci jeden deň práve spoločnému čítaniu. Usadíme sa pohodlne v laviciach, na pohovkách, tulivakoch, jednoducho všade, kde sa dá čítať a ponoríme sa do fantastických príbehov našich knižných priateľov. Pri spoločnom čítaní na chvíľu spomalíme, stíchneme, odložíme mobil, sústredíme sa a predstavujeme si...

            A čo ak školskú knižnicu navštívi zlodej kníh? Vtedy treba zbystriť myseľ, požiadať o pomoc svojich knižných hrdinov a odhaliť lupiča džentlmena tak, ako to urobili naši piataci😊

             Všetci vášniví knihomoli by si isto priali, aby takýchto „čítacích“ okamihov bolo viac. Prečo nie. Prineste si do školy knihu, cez prestávku sa pohodlne usaďte a na pár minút si oddýchnite od školských povinností. A možno sa k vám časom pridajú aj spolužiaci.  

            Prajem vám príjemné čítanie, priatelia😊

            E. Švandová

          • Prezentácia študentskej firmy

            Vo štvrtok 23. marca 2023 od 9:00 hod Vás pozývame  na prezentáciu študentskej firmy našich bývalých žiačok a žiakov, študentiek a študentov OA v Seredi. Po prezentácii môžete mladých podnikateľov: Yasmin Zrayer, Viktóriu Pinkeovú, Karin Drgonovú, Pavlínu Jankulicovú, Tamaru Živojinovú, Nikolasa Kňažíka, Matúša Melichera a Patrika Kurica podporiť kúpou ich výrobkov v priestore vestibulu školy. Veľmi nás teší šikovnosť a úspechy všetkých našich absolventov!

          • Riaditeľské voľno 22. marca 2023

            Riaditeľka ZŠ Juraja Fándlyho v Seredi oznamuje, že podľa § 150 ods. 5, zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov poskytuje z organizačných dôvodov (Testovanie-9)

            riaditeľské voľno pre žiakov 5.-8.ročníka dňa 22. marca 2023 (streda)

            Školská jedáleň, CVČ aj ŠKD sú v prevádzke.

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje