• Postup na majstrovstvá Slovenska v minicool volejbale mladších žiakov

            V stredu 25.5.2022 sa naši ml. žiaci zúčastnili Krajského kola v minicool velejbale, ktorý sa konal na ZŠ Studienke. Minicool volejbal je 3-kový volejbal, ktorý sa hra na zmenšenom ihrisku a slúži ako príprava na 4-kový a neskôr ako 6-tkový volejbal. Pravidlá hry sú podobné ako pri 6-kovom volejbale, no sú tam menšie úpravy. Už v minulosti sa nám na 3-kovom a 4-kovom volejbale podarilo dosiahnuť pekné výsledky a sme radi, že je tomu aj teraz. Okrem našej školy ZŠ Juraja Fándlyho sa finálového turnaja zúčastnili školy: ZŠ Dérera Malacky,  ZŠ Záhorská Ves, ZŠ Zlaté Klasy a ZŠ Spartakovská Trnava. Hralo sa systémom každý s každým na dva víťazné sety. Podarilo sa nám vyhrať všetky zápasy a zaslúžene sme si tým vybojovali postup na M-SR, ktoré sa budú konať 7.6. – 8.6.2022 v Prešove. Chlapcom blahoželáme k postupu, predvedenú hru, bojovnosť a za vzorné reprezentovanie školy.

            Výsledky zápasov: ZŠ Juraja Fándlyho - ZŠ Dérera Malacky  2 : 0

                                           ZŠ Juraja Fándlyho - ZŠ Záhorská Ves  2 : 1

                                           ZŠ Juraja Fándlyho - ZŠ Zlaté Klasy 2 : 0

                                           ZŠ Juraja Fándlyho - ZŠ Spartakovská Trnava 2 : 1

            Celkové umiestenenie:  1. miesto - ZŠ Juraja Fándlyho

                                                   2.miesto - ZŠ Záhorská Ves 

                                                   3.miesto - ZŠ Dérera Malacky 

                                                   4.miesto - ZŠ Spartakovská Trnava

                                                   5.miesto - ZŠ Zlaté Klasy

            Školu rerprezentovali : Tobiás Slovák, Tomáš Chrupka, Jakub Klištinec, Lukáš Židek a Samuel Valach.

             

            Mgr. Mário Chudík

          • 2. miesto na Majstrovstvách kraja vo vybíjanej mladších žiačok

            Krajské majstrovstvá vo vybíjanej ml. žiačok prebiehalo v mestskej telocvični v Hlohovci dňa  24. 5. 2022. Naše dievčatá sa prebojovali do Krajského kola cez obvodné a okresné kolá, kde víťazstvom zdolali spolu 8 družstiev zo ZŠ v okrese Galanta. Na krajských majstrovstvách sa zišlo spolu 7 víťazných družstiev z okresov  Trnavského kraja. Hralo sa v 2. skupinách. My sme hrali v skupine, kde boli 4 družstvá. V 2. skupine hrali 3 družstvá. S veľkým nasadením sme vyhrali svoju skupinu. Potom 2 víťazné družstvá  oboch skupín  hrali do  kríža, aj toto stretnutie sme vyhrali. S nádejou, že postúpime na majstrovstvá Slovenska sme nastúpili na posledný finálový zápas so ZŠ Cerová, ktorú sme v skupine porazili. Ale šťastie nám vo finálovom stretnutí neprialo a dievčatá tento zápas prehrali. Celkovo sa tak umiestnili na veľmi peknom 2. mieste. Unavené z  odohratých zápasov odchádzali dievčatá domov tak trochu sklamané. Veď prečo aj nie?... Veď v rámci všetkých kôl zvíťazili spolu nad 14 školami v Trnavskom kraji. Ale na koniec máme radosť aj z 2. miesta, za ktoré sme získali diplom a pohár.

            Všetkým dievčatám patrí veľká vďaka za bojovnosť a peknú reprezentáciu školy.

            Družstvo dievčat:  Caková E., Caková L., Kotúčková R., Fogelová L., Šupolová A., Stejskalová N., Pastuchová N., Fogelová  N., Nagyová B., Buchová N., Horňáková S.

            Celkové umiestnenie:

            1. miesto: ZŠ Cerová

            2. miesto: ZŠ J. Fándlyho Sereď

            3. miesto: ZŠ Bučany

            4. miesto: ZŠ Mojmírova Piešťany

            5. miesto: ZŠ Čilizská Radvaň

            6. miesto: ZŠ Vajanského Skalica

            7. miesto: ZŠ Kľačany

          • Bobrova dolinka - blokové vyučovanie 6. C trieda

             Blokové vyučovanie žiakov 6.C triedy bolo zamerané na zopakovanie učiva z biológie, hlavne na poznávanie rastlín. V piatok sme sa vydali na turistiku do Bobrovej dolinky, ktorá sa nachádza pri rieke Váh v doline medzi obcou Šintava a Vinohrady n/Váhom. Najprv sme si v škole porozprávali o bobrovi vodnom. Žiaci sa dozvedeli z videa, že bobor je najlepší  architekt prírody, svojimi stavbami - hrádzami dokáže prestavať vodný tok, rozvodniť okolitú prírodu a tak zvýšiť biodiverzitu krajiny. Na stavbu však potrebuje drevo zo stromov, ktoré silnými rezákmi dokáže spíliť. V Bobrovej dolinke sme ho však nemohli stretnúť, pretože vychádza zo svojho bobrieho úkrytu za súmraku a na svitaní. V piatok naša cesta viedla najprv do mestského zámockého parku, kde žiaci spoznávali stromy a kry, ktoré tam rastú: javore, lipy, topole, jasene, buky, smreky, jedle, ale najviac ich upútali statné platany. Žiaci pracovali v skupinkách, mali pripravené referáty z dejepisu, z geografie i z biológie- rastliny nášho regiónu a živočíchy nášho regiónu.  V rámci dejepisu sa žiaci dozvedeli zaujímavé historky o Sereďskom kaštieli, ktorý vznikol prestavbou Šintavského vodného hradu, o panovníkoch, ktorí tam žili, ale i o krutej  žene,  ktorá obývala kaštieľ - Anne Rosiny, ktorú volali krvavá grófka. Ďalšia skupinka - geografovia, poskytla informácie  o podnikoch v Seredi, o počte a  zložení obyvateľstva Serede a o mnohých iných zaujímavostiach mesta.  Z parku sme pokračovali cez most do Šintavy. Cesta nám ubehla pomerne rýchlo, keďže sme spoznávali rastliny rastúce popri ceste napr. mak vlčí, bocianik rozpukovitý, lastovičník väčší, ostrôžku poľnú a iné byliny, mnohé druhy tráv a všímali sme si aj pestované plodiny, repku olejnú, pšenicu, kukuricu. Krásne voňal aj agát, ktorý svojimi bielymi kvetmi láka včely. Ani sme sa nenazdali a boli sme v cieli. Najprv sme si obzreli celú lokalitu a samozrejme hľadali sme výsledky práce bobrov. Popadané stromy vo vode, otesané ako ceruzka boli dôkazom, že sa tam bobor vodný nachádza. Ale bobríci sa nám nie a nie ukázať. Potom sme pracovali v skupinkách. Najprv sme súťažili v športovom kvíze, ktorý pripravil p. uč. Chudík. Pohúpali sme sa aj na húpačke, zavesenej na strome.  Potom sme si súťažnou formou zopakovali morfológiu  rastlín, typy koreňových sústav, stoniek, listov a kvetov. Dozvedeli sme sa ako si vytvoriť herbár, niekoľko rastlín sme si vykopali aj s koreňom, určili ich názov a názorne ukázali ako rastlinku pripraviť na sušenie.  A keďže sú medzi nami aj zdatní výtvarníci, niektoré rastlinky sme si aj nakreslili. Dopoludnie nám rýchlo ubehlo a keďže nám slniečko poriadne hrialo, cestou späť nám dobre padla aj zmrzlinka. Z turistickej vychádzky sme sa vrálili bohatší o poznanie, že naše najbližšie prírodné okolie si zaslúži, aby sme ho spoznávali a zároveň chránili pre ďalšie generácie.

            Mgr. Ľ. Faktorová

          • Dopravná výchova pre 1. ročník

            Prváčikovia sa konečne dočkali. Po teoretickej príprave, ktorú absolvovali v apríli im žiaci zo 4.B pripravili v telocvični malé dopravné ihrisko. Pôvodne si naplánovali ihrisko urobiť vonku, ale počasie si nevyberieme. Prváci boli výborne pripravení a pre väčšiu bezpečnosť si  priniesli aj prilby, nosiť prilbu  predsa nie je hanba. Je vysoko pravdepodobné, že kto si na prilbu zvykne ako malý, prenesie si tento život zachraňujúci zvyk aj do dospelosti. Jazdou na  kolobežkách, na krátkej trase simulujúcej cestu, si prváci vyskúšali svoje vedomosti a zručnosti. Pred jazdou si žiaci zopakovali dopravné značky, ktoré boli na ihrisku. V rámci rovesníckeho vzdelávania žiaci s trpezlivosťou svojim malým kamarátom vysvetľovali jednotlivé dopravné situácie a pomáhali im. Prvákov naučili niečo nové a sami si utvrdili svoje vedomosti z dopravnej výchovy. Jazda na kolobežkách sa malým prváčikom veľmi páčila. 

             Mgr. Zuzana Gašparíková

          • Chlieb náš každodenný...

            Odkiaľ pochádza chlieb, pečivo, vianočka a iné pekárenské výrobky?

            Počas vychádzky do pekárne v Dolnej Strede mali naši štvrtáci možnosť vidieť, ako sa rodí chlieb...Miesenie, kvasenie, pečenie, ochutnávka úžasného pečiva boli pre všetkých zážitkom. S voňavým pečivom v rukách a vodou z artézskej studne sme si oddýchli pod starou lipou v parku na námestí. 

            Naša vďaka patrí rod. Vančovej a všetkám zamestnancom pekárne.

            žiaci 4.C a 4.D s tr. učiteľkami

          • Blokové vyučovanie - Deň mlieka

                  V utorok malo mlieko svoj veľký sviatok. Bol Deň mlieka. V 4. A triede sa v piatok uskutočnilo blokové vyučovanie  práve na túto tému.  Deti  pracovali v skupinách. Ich úlohou bolo vytvoriť LAPBOOK  o mlieku. LAPBOOK je interaktívna kniha, ktorá deťom pomáha utriediť informácie. Lapbook obsahuje veľa okienok, pod ktorými sa  tieto informácie nachádzajú.  Zisťovali sme, ako sa povedia jednotlivé časti tela kravy po anglicky. Z prírodovedného hľadiska nás zaujímalo, z ktorých  zvierat vieme mlieko získať a či je mlieko len živočíšne.  Čím sa takéto zvieratá živia a ako ich život ovplyvňuje život na našej planéte. Z vlastivednej stránky hľadali informácie, kde žije najviac hovädzieho dobytka a v ktorej krajine sa dožijú najviac rokov. Rátali sme koľko mlieka treba na uvarenie pudingu, ako sa pracuje podľa návodu a koľko ml pudingu dostane každý člen tímu, ak na jeho výrobu použijeme ½ litra mlieka.

                Úlohy boli náročné. Kamarát GOOGLE neporadil vždy správne, ale nakoniec sa všetko podarilo. Všetci sme si piatkové vyučovanie užili a  naše prvé LAPBOOKY sú  na svete. 

            M. Ďurišová

          • Štvrtáci v Divadle Jána Palárika

                V stredu, 18. mája,  sa žiaci  4.A, 4.B a 4.C triedy  zúčastnili na divadelnom predstavení Veľryba Gréta v Divadle Jána Palárika v Trnave. 

               Veľryba Gréta je najlepšia speváčka pod morskou hladinou. Jej koncerty sú pre všetky morské živočíchy vždy veľkou udalosťou. Jedného dňa, len čo sa Gréta zobudí, s hrôzou zistí, že zo seba nedokáže vydať žiaden zvuk. Jej krásny hlas je preč. Aj ostatné zvieratká v mori začínajú trpieť podivuhodnými chorobami. Gréta sa rozhodne rozlúštiť túto záhadu a pomôcť všetkým svojim kamarátom.

                Všetkým sa divadelné prestavenie veľmi páčilo.  Ako žiaci školy, ktorá cíti ekologicky, sme ocenili nielen výborné herecké výkony a chytľavé piesne, ale aj ekologický motív, ktorý sa niesol celým predstavením.

               A keďže výlet by nebol výletom bez sladkej odmeny, po divadelnom predstavení sme skončili všetci na zmrzline.

            Triedne učiteľky 

          • Cesta mlieka – blokové a tematické vyučovanie na 1.stupni.

            Žiaci 1.stupňa sa tento týždeň v rámci Zdravej školy a Medzinárodného dňa mlieka zabavili v blokovom  alebo tematickom vyučovaní na tému Cesta mlieka.

            Vyrobili krásne projekty, vypracovali pracovné listy, pracovali s grafmi a tabuľkami, kreslili a ochutnávali mliečne výrobky, dokonca si uvarili v cvičnej školskej kuchynke rôzne pudingy  či krupičnú kašu. Vyrobili jogurtové (smotanové ) tortičky, rôzne nátierky (bryndzové, syrové, tvarohové) a natreli na chlebík. Okrem ochutnávky  kravského mliečka, si vyrobili aj rastlinné mlieka (mandľové a z ovsených vločiek).

            Bola to super zábava a mnoho sme sa pri nej naučili.

             

            Všetkým patrí veľká pochvala za snahu, tvorivosť  a nápaditosť !

             

            Žiaci a triedni učitelia 1.st. , Z. Pekaríková  (koordinátorka Zdravej školy)

             

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje