• S vlastivedou do terénu

            Keď sme sa v septembri dozvedeli o vypustení Vodnej nádrže Kráľová, pozorne sme sledovali predpoveď počasia. Po daždivom počasí sa predsa len vrátilo babie leto, ktoré nás vytiahlo v sobotu 8. októbra na  spoločnú cykloturistiku.

            Deti i rodičia, organizovane a bez problémov zdolali 12 km - vú vzdialenosť tam aj späť. Cestou sme pozorne sledovali nielen koryto rieky Váh, takmer suché dno nádrže, ale i okolie. A tak si deti na Kaskádach mohli poznačiť , že videli srnku, zajaca, vodné vtáky, polia so slnečnicou, kukuricou, či jesenne sfarbené listnaté stromy. Všetky zážitky sme si potom v škole spísali a poukazovali spolužiakom, ktorí sa nemohli akcie zúčastniť.

            Ďakujem zúčastneným rodičom za ochotu ukrojiť si z voľného času a deťom za disciplinovanosť, vďaka, ktorej sme na hrádzi predišli možným kolíziám či úrazom. 

            4. D a I.Labajová

          • ŠKOLSKÉ KOLO TECHNICKEJ OLYMPIÁDY

            Technická olympiáda je súťaž určená žiakom vyšších ročníkov ZŠ a 1. až 4. ročníka osemročných gymnázií v Slovenskej republike, ktorá svojim obsahom motivuje žiakov k tvorivej činnosti. Súťaž má postupový charakter a teoretickú a praktickú časť.

            Dňa 11.10.2022 sa v priestoroch učební informatiky na našej škole uskutočnilo teoretické školské kolo Technickej olympiády. Z 27 súťažiacich bolo 17 úspešných riešiteľov v dvoch kategóriách.

            Na 1. mieste v kategórii A skončil Matúš Kubala z 9.A triedy s počtom bodov 25,229 z 30 a na 2. mieste skončila Nina Buchová s počtom bodov24,114 z 30. Na 1. mieste v kategórii B sa umiestnil Miroslav Husár zo 7.A triedy s počtom bodov 25 z 30.

            Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme a prvým trom postupujúcim prajeme veľa úspechov v okresnom kole.

          • Merkuj! Je tu nový MERCH!

            Tí z vás, ktorí sú skôr narodení a prečítali ste si titulok článku, sa asi pýtate: „Čo je to ten merch (čítaj „merč“)?“ Naši žiaci to však určite vedia... Ak sa bavíme o merchi bavíme sa o predmetoch (zvyčajne oblečenie a módne doplnky), ktoré sú označené logom značky, ktorá ho ponúka. Naša škola bude mať svoju vlastnú značku, o ktorej rozhodnete svojim hlasovaním práve vy.

            Vyberte tú, ktorá sa Vám najviac páči, ktorú budete radi a hrdo nosiť a vďaka ktorej sa nám podarí budovať spolupatričnosť a šíriť povedomie o ZŠ Juraja Fándlyho na verejnosti.

            Hlasovanie začína dnes 12.10.2022 a skončí v utorok 18.10.2022.

            Hlasujte tu: https://schoolsunited.cz/hlasovani/ffdd4db5

            O výsledkoch hlasovania vás budeme informovať a následne bude vždy raz ročne spustený e-shop. Svoj merch si teda budete môcť kúpiť z pohodlia domova. V ponuke budú mikiny, tričká, tepláky, tašky a mnoho iného vo farbách aké sa vám páčia. 

            Viac informácií nájdete tu: https://schoolsunited.cz/skolni-obleceni

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov

            Testovanie pohybových predpokladov žiakov       

            Pre športový výkon v dospelosti v akomkoľvek športe ako aj pre správny (zdravý) vývoj dieťaťa je rozhodujúca všestranná pohybová príprava v detskom veku a pravidelnosť pohybu. Športovec sa dokáže výraznejšie uplatniť v disciplínach, v ktorých môže uplatniť vrodené predpoklady. Schopnosť uplatniť sa na základe vrodených predpokladov prináša lepšie výsledky a zároveň zvyšuje motiváciu dieťaťa. Na ten „správny“ šport môže dieťa naraziť až v neskoršom veku.

            28. septembra sa  na našej škole uskutočnilo testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníkov. Cieľom projektu je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady.

            Na základe vzájomného vzťahu a prepočtu výsledkov jednotlivých disciplín testovania získava dieťa osvedčenie, informáciu  o odporúčaných druhoch, resp. okruhu športov z pohľadu ich charakteru (silové, vytrvalostné, ...) Deti sa testovali  v týchto disciplínach: telesná výška a telesná hmotnosť, predklon v sede s dosahovaním, opakovaná zostava s tyčou, výdrž v zhybe nadhmatom, skok do diaľky z miesta, ľah-sed, kotúľanie 3 lôpt, člnkový beh 4 x 10 m, vlajková naháňačka, viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov.

            Otestovaných bolo v jeden deň 5 tried vo všetkých disciplínach. Deti to zvládli vynikajúco, cvičenia ich bavili a bolo vidieť, že pohybu a športovania sa vôbec neboja.

            Ďakujeme všetkým vyučujúcim a starším žiakom, ktorí zabezpečili hladký a výborne zvládnutý priebeh testovania.

          • Európska noc výskumníkov – prírodovedná exkurzia 30.9.2022

            Motto 16. ročníka Európskej noci výskumníkov (ENV) bolo „Dôverujme vede“, kde hlavná myšlienka bola  podnietiť mladých ľudí k aktivite a zážitkovému vzdelávaniu. Prostredníctvom pokusov a interaktívnych ukážok sme videli, že za všetkými javmi okolo nás a dejmi v prírode sú vedecké vysvetlenia a princípy. Cieľom podujatia bolo mladých ľudí aj širokú verejnosť nabádať  k tomu, aby si jednoduché pokusy vyskúšali aj doma a ich prostredníctvom lepšie spoznali vedu a ľudí, ktorí za ňou stoja.

            V Starej tržnici v Bratislave si  žiaci 9. ročníka mali možnosť prezrieť 75 vedeckých a informačných stánkov. Ich témy boli rôznorodé – antropológia, geológia, magnetizmus, biotechnológie, DNA, cukrovka, medicína, auto na vodíkový pohon, vesmír, čistota vody, robotika, elektrotechnika riadiace systémy, genetika, environmentalistika a čistota ovzdušia, energetika, psychológia a veľa iných. Žiaci si vo vedeckých stánkoch mohli vyskúšať kvízy, súťaže a tak si odniesť rôzne darčeky, pexesá, perá, DNA v skúmavke, zápisníky a iné.

            Sprievodným programom boli aj odborné vedecké prednášky, ktoré boli prispôsobené detskému poslucháčovi. Zaujímavé boli hlavne ukážky lietajúcich bionických tvorov, kozmický odpad a vesmírne misie, roboty okolo nás a iné.

            ENV predchádzala aj výtvarná súťaž „Myslíme zeleno – ekoochranári“, ktorej sa zúčastnilo 7 našich žiačok 5. a 6. ročníka. Veľmi milo nás prekvapil oznam, že naša žiačka Simona Lehotová z 5.D vyhrala cenu poroty a spolu s rodičmi bola pozvaná do Bratislavy Starej tržnice na slávnostné odovzdávanie cien. Ako sama Simonka tvrdí: „Bol to jeden z jej najkrajších zážitkov v živote“. Cenu jej odovzdával Vlado Voštinár, ktorý celé podujatie moderoval. Simonke srdečne blahoželáme a ďakujeme za šírenie dobrého mena školy.

            K. Puschenreiterová, M. Oravec

          • Láska ku knihám poličky prenáša

            Milí knihomoli a knihomoľky!

            Máme tu október a s ním aj jeden výnimočný dátum – 22. október.

            Medzinárodný deň školských knižníc vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva (IASL) a pripomína sa od roku 1999. Odvtedy sa uskutočňuje každoročne štvrtý októbrový pondelok. Deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu a poznávaniu a získanie si väčšieho počtu milovníkov literatúry.

            Povedzme si však na rovinu, že nám, milovníkom kníh, nestačí jeden medzinárodný deň. Svoje knižné závisláctvo oslavujeme každý deň, každú minútu, každú sekundu nášho života. A je úplne jedno, odkiaľ svoje milované knihy máme. Od kamaráta, z knižnice, z kníhkupectva.

            Už len pocit, že držíme v rukách ďalšiu dávku fantázie, romantiky, dobrodružstva, napätia nám spôsobí zrýchlené dýchanie a zvýši tlak. Srdce nám bije ako o závod a ruky sa trasú, keď opatrne otvárame nový knižný úlovok a zabárame medzi jeho stránky nos. Mimochodom, viete, že privoniavanie ku stránkam kníh sa nazýva bibliosmia? Ale ruku na srdce, existuje krajšia vôňa😊?

            A čo z náš ešte robí vášnivých knihomoľov?

            Čítame vždy a všade. Pri jedle, v čakárni, na cestách, v škole... . Nadviažeme spojenie s obľúbenou knihou na dlhé obdobie. Vypisujeme si z nej zaujímavé vety, výstižné citáty, niekto dokonca celé pasážeA samozrejme sa s nimi musíme podeliť s inými knihomoľmi😊.

            Rovnako sa s nimi delíme o svoje obľúbené knihy, autorov, vydavateľstvá...a knižnice.

            Pri tejto výnimočnej príležitosti by sme vás, milí knihomoli, chceli poprosiť, aby ste sa s nami o svoje knižnice podelili. Pošlite nám fotografie vašich knižníc, knižničiek a poličiek, poprípade vysnívaných knižníc. A nezabudnite osláviť Medzinárodný deň školských knižníc dobrou knihou. Hoci aj z našej školskej knižnice.

             

            KMDK (E. Švandová)

          • Výstava ovocia a zeleniny

            V týždni od 26.9. do 30.9. 2022 v rámci Zdravej školy inštalovali žiaci 1.stupňa s triednymi pani učiteľkami tradičnú výstavku Ovocia a zeleniny. Na vyučovacích hodinách sa porozprávali o ich nezastupiteľnom význame vo výžive človeka.

            Vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a ďalších dôležitých látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy v našom organizme sú nenahraditeľné. Pred každodennou konzumáciou nesmieme zabúdať na dôkladné umývanie ovocia a zeleniny !

            Ovocie i zelenina obsahuje 5 najdôležitejších látok pre ľudský organizmus, ktoré zlepšujú našu kondíciu, posilňujú náš imunitný systém a sú výborným zdrojom prírodnej energie. Sú to  vitamíny, vláknina, mastné kyseliny, fruktóza a iné jednoduché cukry a minerálne látky. 

            Na záver sme si z ovocia a zeleniny spravili malé hody. Ovocné  a zeleninové šaláty, smoothie, obložené chlebíky. Dobre sme sa zabavili aj najedli.

            Žiaci 1.stupňa a tr.  učitelia

             

        • Ovocná párty v 1.B
          • Ovocná párty v 1.B

            Tradičnú výstavu ovocia a zeleniny sme v 1.B zakončili  Ovocnou párty. Veď tú zeleninku a ovocie treba aj zjesť a k tomu patrí aj zábava. A tá sa u nás začala už na prvej hodine. Žiaci spoznávali písmenko I, a tak sme sa zahrali na Indiánov. Všetci sme si dali indiánske čelenky s pierkom a posadili sme sa ,, k ohníku´´. Zatancovali si indiánske tance.  Hrali sme sa hru ovocno-zeleninový šalátik. Na telesnej výchove sme obrázky  ovocníčkov a zeleninky využili tiež. Chlebík s maslom alebo  vajíčkovou nátierkou sme si ozdobili papričkou, rajčinkou, mrkvičkou. Zaspomínali sme si na nedávne škôlkárske časy. Veľmi nám chutilo, párty sa vydarila.

            Mgr. Zuzana Gašparíková

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje