• Dýchla na nás história...

            Žiaci 3.A navštívili v mesiaci apríl, kedy si pripomíname aj Svetový deň kultúrneho dedičstva, Mestské múzeum J. Fándlyho v Seredi. Prezreli sme si veľmi zaujímavé expozície: Výstava o živote a diele architekta Ferdinanda Silbersteina  Silvana - rodáka zo Seredi a príbeh jeho rodiny, Predhistória seredského regiónu, Vodný hrad Šintava.  So záujmom sme si prezreli aj výstavku žiackych prác  Základnej umeleckej školy v Seredi, kde si aj naši žiaci našli svoje vystavené práce. Odniesli sme si príjemné zážitky a uvedomenie si ochrany pamiatok a histórie vôbec.

            Z.Pekaríková a žiaci 3.A

          • Deň Zeme 2024

            Deň Zeme, ktorý sa oslavuje 22. apríla, je skvelou príležitosťou na to, aby sme spolu s našimi deťmi strávili príjemné chvíle plné zaujímavých aktivít, hier a zároveň sa naučili o dôležitosti jej ochrany.

            Takéto milé podujatie si pre naše deti 3. ročníkov pripravilo mesto Sereď v DK. Súčasťou bol veľmi pútavý program, ktorý spestrili senzačným hudobníkom a tiež spisovateľom detskej literatúry Branislavom Jobusom. Všetky deti si mohli rôznymi stanovišťami zvýšiť povedomie o životnom prostredí a podnietiť si aktivity na jeho ochranu. Naša škola tiež prispela peknými aktivitami. Kika, Nela, Emma a Sima zo  6.D spolu s koordinátorkami Zelenej školy pripravili pre tretiakov rôzne zaujímavosti. Vyskúšať si mohli Odpadové piškvorky, poskladať Odpadovú pyramídu a zahrať sa mohli aj na Odpadových detektívov. Cieľom bolo dať deťom dôležitú pripomienku, že naša planéta je vzácny dar, o ktorý sa musíme s láskou starať a že malé kroky jednotlivcov môžu prispieť k veľkým zmenám!

            G.Gambino,

            p. učiteľky a žiaci 3. ročníkov

          • Jarné sadenie v ŠKD

            Deti z 1. a 2. oddelenia ŠKD si vyskúšali sadenie niektorých liečivých byliniek.

            Pred samotným sadením sme sa s deťmi porozprávali o význame a dôležitosti liečivých rastlín, o poznatkoch detí, ktoré s nimi majú, a ich využití v bežnom živote. Tiež sme si zopakovali, aké podmienky musíme zabezpečiť, aby rastlina mohla rásť. Následne sme si s deťmi „vyhrnuli rukávy“ a pustili sa do práce. Deti si najprv vyskúšali prácu s hlinou a vodou, potom si samostatne alebo vo dvojiciach nasypali ľubovoľné semienka do kvetináčov z recyklovaného materiálu. Po zasadení sa však naša práca neskončila – spoločne s deťmi zabezpečujeme rastlinám vlahu a pozorujeme ich rast. Týmto spôsobom deti získali praktickú skúsenosť so sadením, starostlivosťou o rastliny a utužili sme v nich i pozitívny vzťah k prírode.

            Pani vychovávateľky Alenka a Lucka

          • Fándlyho kvet

            Spomienka na Juraja Fándlyho a 40. výročie školy zarezonovali i na  školskom kole recitačnej súťaže v anglickom jazyku Fándlyho kvet, ktorá je obdobnou k celoslovenskej súťaži Jazykový kvet. Školskému kolu predchádzali triedne kolá, kde každý žiak odprezentoval ukážku anglickej prózy alebo poézie. Tí najlepší si následne zmerali svoje sily pred porotou. Nebola to ľahká úloha, zapamätať si text v angličtine, slová správne  vyslovovať, primiešať emóciu do prednesu a v neposlednom rade vyjsť ako sa vraví s kožou na trh pred vyučujúce i ostatných žiakov. Zvládli to však vynikajúco a my sme boli na nich všetkých právom hrdí. Vyhrať ale nemôžu všetci a my ešte raz blahoželáme víťazom:

            1. miesto – Kristína Čochráčová (6.D)
            2. miesto – Veronika Lehocká (8.B)
            3. miesto – Emma Pilátová (6.D)

             

            Červeňová

          • Žiaci našej školy na speváckej súťaži Folklórna Sereď.

            Dňa 22. apríla sa v Kultúrnom dome v Seredi uskutočnila súťaž v speve ľudových piesni pod názvom folklórna Sereď. Na súťaži reprezenzovali našu Základnú školu J. F. aj naše spevácke talenty. Konkrétne Terezka Meszárošová, Eliška Červeňová, Lukáško Baudyš, Lenka Pavlisová a Viktória Dobišová. Odzneli krásne slovenské ľudové piesne a konkurencia bola veľmi veľká. Aj napriek veľkému počtu súťažiacich detičiek sa podarilo uspieť našej Terezke Meszárošovej z 3.C, ktorá vyhrala strieborné miesto. 

            Srdečne jej gratulujeme a všetkým prajeme veľa ďalších krásnych úspechov na ich ceste za folklórom.

            Mgr. Žaneta Baudyšová- vedúca folklórneho krúžku

          • Šiestaci navštívili muzikál

            V rámci hudobnej výchovy, žiaci 6. ročníka našej školy, mali možnosť vzhliadnuť na doskách javiska Divadla Nová scéna v Bratislave, predstavenie muzikálu Ak veríš zázrakom.

            Kultový rozprávkový muzikál prináša vtipný príbeh o dvoch kamarátoch, ktorí sa odhodlali nájsť dieťa, ktoré nesníva a presvedčiť ho, že veriť na zázraky je dôležité. Dobrodružnou cestou naprieč ríšou fantázie plnou hudby a tanca, detských divákov previedli známi seriáloví herci Dávid Hartl a Patrik Vyskočil. Mnohí z nich po prvýkrát pocítili ozajstnú chuť profesionálneho divadla. Precízne tanečné i spevácke výkony, krásne kostýmy, fascinujúca hra svetiel...To všetko umocnené hrou živého orchestra priamo pod pódiom, vďaka ktorým sa stali priamou súčasťou deja kde si mohli zasnívať pri svetoznámych hitoch z rozprávok Frozen, Coco, Encanto, Moana, Leví kráľ, Pocahontas a ďalších.

            Ku krásnemu kultúrnemu zážitku sa pridal i historický z prehliadky Starého mesta, z ktorého si domov žiaci odniesli veľa príjemných a nezabudnuteľných zážitkov.

            M. Porubanová, M. Sedlárová

        • Pôstna krabička pre Ugandu
          • Pôstna krabička pre Ugandu

            Aj tento rok sa žiaci našej školy, na hodinách náboženskej výchovy, mali možnosť zapojiť do projektu "Pôstna krabička pre Afriku", ktorý každoročne organizuje Slovenská katolícka charita. Cieľom projektu je finančná zbierka, ktorej výťažok je použitý na pomoc deťom a ľuďom v Ugande a Rwande.

            Symbolom projektu je papierová krabička, s príbehom a popisom konkrétnych príkladov, komu a ako je možné poskytnúť finančnú pomoc. Tohtoročnou tvárou Pôstnej krabičky, je dojímavý príbeh 25 ročnej slobodnej mamičky Grace, z ugandského mestečka Adjumani, ktorá sama vychováva dve deti. A práve táto pomoc, jej môže splniť sen – stať sa krajčírkou, aby sa tak dokázala postarať o svoje dve maloleté deti.

            Krabička je obľúbenou pôstnou aktivitou žiakov, ktorá ich učí podeliť sa a je tiež príležitosťou ako im lepšie priblížiť problematiku chudoby vo svete.

            Poďakovanie patrí všetkým, ktorí pomohli sa aj tento rok zapojiť do tejto zbierky, ktorá nás učí ľudskosti a byť darom pre druhého. Získané prostriedky vo výške 130 eur, boli šekom zaslané na účet Slovenskej katolíckej charity, vďaka čomu môže táto organizácia naďalej pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú.

            M. Porubanová, M. Sedlárová

          • Exkurzia do čistiarne odpadových vôd v Dolnej Strede

            To, že máme doma k dispozícii pitnú vodu, je pre mnohých samozrejmosťou. Osprchujeme sa a voda odtečie odtokom preč. Ideme na WC, umyjeme riad a voda spolu s prostriedkom na umývanie riadu mizne v dreze. Kam sa však všetka tá použitá voda dostáva a čo sa s ňou potom deje?

             

            V pondelok 22.4.2024 sa žiaci  7. ročníka zúčastnili exkurzie v Dolnej Strede. Nachádza sa tu čistiareň odpadových vôd, ktorá slúži aj obyvateľom Serede. Pri vstupe sme sa stretli s pánom Szabóm, ktorý nám predstavil celý areál. Exkurzia to vôbec nebola voňavá, ale zaujímavá. Kým sa voda z našich domácností vyčistí, prejde systémom mechanického prečistenia. Keď je voda prečistená od väčších nečistôt, dostáva sa do lapača piesku. Poslednou etapou mechanického prečistenia je usadzovacia nádrž, ktorá nám pripomínala bazén. Potom nasleduje biologický stupeň čistenia pomocou baktérií, kal z ktorého vyhnívaním vniká bioplyn. Po odstránení kalu je voda považovaná za vyčistenú a nazývame ju úžitková. Môže byť ešte využitá v priemysle alebo v autoumývarňach.

            Naozaj nás všetko zaujalo a zároveň sme si uvedomili, že bez tejto technológie by sme nemohli ani chodiť na toaletu. A teraz pozor – vlhčené obrúsky nepatria do WC, neuľahčuje to prácu čističke.

            žiaci 7.B a 7.C, Mgr. Lenčéš

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

    • Kontakty

      • Základná škola Juraja Fándlyho
      • 031 789 2581, 0911 925656 - sekretariát 031 789 2110, 0903 139459 - riaditeľka 0903 279834 - zástupkyňa 1. stupeň 0904 556749 - zástupkyňa 2. stupeň 031 789 2484, 0911 908766 - školská jedáleň 031 789 2581, 0911 925659 - ekonóm 031 789 2581, 0911 610122 – PaM 0910 393 231- plaváreň 0902 611 915 - vrátnica
      • Fándlyho 763/7A, 926 01 Sereď Slovakia
      • 37839918
      • 2021669089
      • sekretariat@zsjfsered.sk zastupca1@zsjfsered.sk zastupca2@zsjfsered.sk jedalen@zsjfsered.sk ekonom@zsjfsered.sk pam@zsjfsered.sk specialny.pedagog@zsjfsered.sk specialny.pedagog1@zsjfsered.sk skolpsych@zsjfsered.sk socialnypedagog@zsjfsered.sk karierovy.poradca@zsjfsered.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje